Αλ. Τσίπρας: Να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική κρίση συλλογικά

Αλ. Τσίπρας: Να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική κρίση συλλογικά

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου για το κρίσιμο αυτό ζήτημα που απασχολεί την ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: 

«Εξέθεσα την άποψη ότι πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά την προστασία των συνόρων ΕΕ και την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Η ΕΕ να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής». Είπε επίσης πως «το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα την αντιμετωπίσουμε ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως πρόβλημα των χωρών υποδοχής.Οι περισσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την πρώτη άποψη».

Όπως εκτίμησε, «η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία είναι «το μεγάλο δίλημμα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα». Επεσήμανε δε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

Το θέμα είναι αν η κρίση θα αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως κρίση που αφορά αυτούς που τα συμπτώματα εμφανίζονται και κάθε χώρα θα αναζητεί ξεχωριστά εθνικές λύσεις, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι προσανατολίζονται ότι είναι ευρωπαϊκή κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι δεν υπήρξε λύση κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο.

Η ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις που κατέθεσε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας ήταν:

1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.

2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.

3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.

4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

###Συγχαρητήρια Σάντσες για την συμφωνία με ΠΓΔΜ

Να σημειωθεί πως ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, έδωσε συγχαρητήρια για τη συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και την πολιτική του ασύλου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ισπανίας συμφώνησαν να συνομιλήσουν το προσεχές διάστημα.

_x000D_
_x000D_

Documento Newsletter