Al Jazeera: Επιβεβαιώνεται από τη Frontex το βίντεο με την κακοποίηση προσφύγων στην Κω

Screenshot από το επίμαχο βίντεο με τους πρόσφυγες στο βαν

Μετά το BBC που παρουσίασε σήμερα ένα ρεπορτάζ με επαναπροωθήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο, από τις οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες πνίγηκαν άνθρωποι, τη σκυτάλη πήρε το Al Jazeera το οποίο επανέρχεται σε μια περυσινή υπόθεση κακοποίησης προσφύγων, γράφοντας ότι νέα έγγραφα που ελήφθησαν από Frontex επιβεβαιώνουν το περιστατικό και αποδίδουν την ευθύνη σε άτομα που περιγράφει ότι «πιθανόν να συνεργάζονται» με τις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε σχετικά: BBC: Η ελληνική ακτοφυλακή πέταξε στη θάλασσα μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες

Στο ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, ένα σοκαριστικό βίντεο με αιτούντες άσυλο δεμένους με καλώδια και δεμένα μάτια στο πίσω μέρος ενός φορτηγού σε ένα ελληνικό νησί διακοπών έγινε viral στο διαδίκτυο. Τότε αμφισβητήθηκε και ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της ΜΚΟ που το δημοσίευσε.

Σε μια αποκαλούμενη Έκθεση Σοβαρών Περιστατικών που χειρίστηκε το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex, το οποίο ασχολείται με υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων στις δραστηριότητες του Frontex, το γραφείο αναφέρει ότι μασκοφόροι που ισχυρίζονταν ότι ήταν αστυνομικοί πλησίασαν μια ομάδα ανθρώπων, υποσχόμενοι να τους μεταφέρουν σε κατασκήνωση.

Οι άνθρωποι ερευνήθηκαν σωματικά και τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Όλοι –εκτός από τη γυναίκα και το παιδί– ήταν δεμένοι με καλώδιο και δεμένα μάτια. Αρκετοί άνδρες στο βίντεο φαίνονται με καφέ κολλητική ταινία κολλημένη στα μάτια τους. Η γυναίκα που είχε κρύψει το τηλέφωνο της κατάφερε να τραβήξει ένα μικρό βίντεο και να το στείλει στη ΜΚΟ, που το ανέβασε στο Χ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει λεπτομερώς πώς η γυναίκα δέχτηκε χαστούκια από τους μασκοφόρους μετά την καταγραφή της σκηνής. Κατέστρεψαν το κινητό της τηλέφωνο όταν είδαν το βίντεό της να μοιράζεται με ταχύτητα στο διαδίκτυο. Οι συλληφθέντες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους και πέρασαν 16 ώρες στο βαν προτού απελευθερωθούν από τους μασκοφόρους και συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία συνοδευόμενη από περιπολικό της Frontex.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βίντεο που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικόνιζε τους ίδιους ανθρώπους που είχε βρει η Frontex και είπε ότι ένας αξιωματικός του πρακτορείου είδε ορατά σημάδια στους καρπούς τους, υποδηλώνοντας ότι ήταν δεμένοι με καλώδιο.

«Κανένα περιστατικό με υπηκόους τρίτων χωρών δεν καταγράφηκε [αυτή την ημερομηνία] στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κω», ανέφερε η Ελληνική Ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της στο Al Jazeera.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση, οι κρατούμενοι έλαβαν έκτοτε καθεστώς ασύλου. Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ένα άτομο με άμεση γνώση της διαδικασίας είπε στο Al Jazeera, «Ήταν μια τραυματική εμπειρία που θέλουν να αφήσουν πίσω τους».

Ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής Νομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης του Άμπου Ντάμπι, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ποινικό θέμα».

«Αυτές είναι εγκληματικές πράξεις, πρόκειται για απαγωγή», είπε στο Al Jazeera. «Είμαι σοκαρισμένος που δεν ερευνώνται τακτικά από τους εισαγγελείς σε αυτά τα νησιά.

«Γιατί τα τακτικά δικαστήρια δεν ερευνούν αυτά τα εγκλήματα; Η πιο ανησυχητική σκέψη είναι ότι δεν πρόκειται για τραμπούκους από το δρόμο, αλλά για μέλη της αστυνομίας και του Λιμενικού που αφαιρούν τις στολές τους και συγκαλύπτουν την ταυτότητά τους».

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για καταγγελίες BBC για pushbacks: «Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται»

Φάμελλος: Ο κεφαλικός φόρος Μητσοτάκη οδηγεί σε χιλιάδες λουκέτα και τους νέους επιστήμονες στη μετανάστευση

Μαξίμου: Πλήρης κάλυψη σε Θεοδωρικάκο για τη δικογραφία της Greek Mafia που «λιμνάζει» στη Βουλή

Ετικέτες