Ακροβασίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: 3+1 σενάρια για ισραηλινά αντίποινα – Σε ποιο βάζουν «φρένο» οι ΗΠΑ

Ακροβασίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: 3+1 σενάρια για ισραηλινά αντίποινα – Σε ποιο βάζουν «φρένο» οι ΗΠΑ

Στο χείλος μιας γενικευμένης ανάφλεξης βρίσκεται περισσότερο από ποτέ η Μέση Ανατολή, μετά και το μπαράζ πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, με τις δυο χώρες να απειλούν η μία την άλλη με αντίποινα.

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για το πώς μπορεί ο Ισραήλ να επιτεθεί και να πλήξει το Ιράν, διαδέχονται το ένα το άλλο. Το reuters παρουσίασε 3+1 σενάρια για ισραηλινά αντίποινα, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών:

Να χτυπήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Όπως αναφέρει το reuters, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να απαντήσει στοχεύοντας τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ειδικά εκείνες που κατασκευάζουν βαλλιστικούς πυραύλους όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Τρίτης. Θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας και τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας. Και οι δύο χώρες αρνούνται αυτόν τον ισχυρισμό.

Αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό θα θεωρηθεί ως η πιο φιλική απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τα χτυπήματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ικανότητα της Τεχεράνης να παράγει πυρηνικό όπλο. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι κατανεμημένο σε πολλές τοποθεσίες, εκ των οποίων μόνο ορισμένες είναι κατασκευασμένες υπόγεια.

Ωστόσο, μια σημαντική επίθεση στην πυρηνική υποδομή του θα προκαλούσε πιθανώς σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προσπάθειας του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζε μια τέτοια ενέργεια από το Ισραήλ.

Ο Ρίτσαρντ Χούκερ, απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προέδρων, δήλωσε ότι υπάρχει «σαφής πιθανότητα» το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά όχι πιθανό ενδεχόμενο, «διότι όταν κάνεις κάτι τέτοιο θέτεις την ιρανική ηγεσία σε θέση να κάνει κάτι πολύ δραματικό ως απάντηση».

Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι είχε ποτέ πρόγραμμα πυρηνικών όπλων ή ότι σχεδίαζε να αποκτήσει.

Ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), και η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν συνέχισε ένα συντονισμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων μέχρι το 2003 και οι ειδικοί λένε ότι με την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, θα μπορούσε να παράγει αρκετό ουράνιο οπλικού βαθμού για μια βόμβα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Επίθεση στις υποδομές παραγωγής πετρελαίου

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να πλήξει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, γεγονός που θα έπληττε την οικονομία του. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει το Ιράν να χτυπήσει με τη σειρά του εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου. Αυτό θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή των καυσίμων, που είναι πάντα ένα σημαντικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, στα ύψη πριν οι Αμερικανοί εκλέξουν νέο πρόεδρο και Κογκρέσο στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι (μια αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου) θα μπορούσε να συγκρατήσει τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο David Des Roches, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας που ασχολείται με την πολιτική του Κόλπου και τώρα εργάζεται στο Κέντρο Εγγύς Ανατολής-Νότιας Ασίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, θα μπορούσε να θεωρήσει μια αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου ως όφελος για την εκστρατεία επανεκλογής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πρόσφατα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ παρά με τους Δημοκρατικούς.

Οικονομικές κυρώσεις και κυβερνοεπιθέσεις

Μια στρατιωτική απάντηση θεωρείται η πιο πιθανή, αλλά υπάρχουν επιλογές που δεν περιλαμβάνουν πυραυλικά πλήγματα ή επιδρομές κομάντος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν. Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον στο Ιράν απαγορεύουν ήδη σχεδόν όλο το εμπόριο των ΗΠΑ με τη χώρα, μπλοκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησής του στις ΗΠΑ και απαγορεύουν την αμερικανική εξωτερική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων.

Αναλυτές δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στον κυβερνοπόλεμο για να απαντήσει στα ιρανικά πλήγματα.

Η πρόσφατη μαζική επίθεση του Ισραήλ με βομβητές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη μυστική Μονάδα 8200, την εξειδικευμένη μονάδα κυβερνοπολέμου και πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, η οποία, σύμφωνα με δυτικές πηγές ασφαλείας, συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter