Ακρόπολη για προνομιούχους: Οργή για τις ξεναγήσεις των 5.000, γράφει ο Guardian

Ακρόπολη για προνομιούχους: Οργή για τις ξεναγήσεις των 5.000, γράφει ο Guardian
AP Photo/Petros Giannakouris, File

Αρχαιολόγοι και ξεναγοί λένε ότι το σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να αντιπροσωπεύει το σύμβολο της Δημοκρατίας», γράφει ο βρετανικός Guardian σε ρεπορτάζ από την Αθήνα.

Περιγράφει την εμπειρία των τουριστών που πέρσι το καλοκαίρι έφτασαν τους 22.000 την ημέρα, αναγκάζοντας τις αρχές να πάρουν μέτρα για την τακτοποίηση του χρόνου επίσκεψης. Ομως αποκαλύπτει και ότι «το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει εξατομικευμένες επισκέψεις στο αρχαίο συγκρότημα – με 5.000 ευρώ».

«Η πρωτοβουλία προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα καθοδηγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους γύρω από την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00 – πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο – για να αποφευχθούν οι χιλιάδες που ανεβαίνουν κάθε ώρα στον βραχώδη λόφο.

«Είχαμε αιτήματα από tour operators για αυτό εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε στον Guardian η Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κρατικού φορέα που συνδέεται με το υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, η τουριστική αυτή ελίτ θα παίρνει και ένα δωράκι: «Ένα αντίγραφο ενός νομίσματος, ίσως, ή αντίγραφο ενός μικρού αγάλματος… κάτι για να ξυπνήσει αναμνήσεις από τη μοναδική εμπειρία», λέει η κ. Βαλάκου.

Σύμφωνα με τον Guardian «το μέτρο έχει προκαλέσει οργή και χλευασμό, μεταξύ άλλων και από τους αρχαιολόγους. Οι ξεναγοί το περιέγραψαν ως μη πρακτικό και οι επικριτές υποστήριξαν ότι έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα όλων όσων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κατεξοχήν σύμβολο Δημοκρατίας στον κόσμο.

«Το επόμενο πράγμα οι άνθρωποι θα κάνουν προτάσεις γάμου και θα πίνουν σαμπάνια εκεί ψηλά», είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων της χώρας. «Θα αισθάνονται ότι δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τέτοιου είδους χρήματα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο χώρο».

Το μνημείο ήταν το έμβλημα της δημοκρατικής Αθήνας στην οποία οι πολίτες απολάμβαναν την ισότητα ενώπιον του νόμου.

«Αυτό που λέει είναι ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δώσει στους ανθρώπους που έχουν χρήματα τη δυνατότητα να απολαύσουν την Ακρόπολη με έναν πολύ αποκλειστικό τρόπο, ενώ αφήνει έξω αυτούς που απλά δεν έχουν τέτοια μέσα. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτό», πρόσθεσε η κυρία Κουτσούμπα.

Προηγουμένως, μόνο οι παγκόσμιοι ηγέτες, τα δικαιώματα και οι περίεργες διασημότητες είχαν πρόσβαση στον μνημείο εκτός των ωρών λειτουργίας.

Το κοινό, με εξαίρεση τους ακαδημαϊκούς και τους συντηρητές, έχει μια μέρα –την πανσέληνο του Αυγούστου– για να απολαύσει τους ναούς τη νύχτα.

«Καθώς οι αντιθέσεις αυξάνονται, οι επικριτές αμφισβητούν τη σοφία της απόφασης σε μια εποχή που το χάσμα πλούτου μεταξύ πλουσίων και φτωχών γίνεται όλο και πιο έντονο», γράφει ο Guardian. «Είναι απλά ελιτίστικο», είπε ο Κώστας Ζάμπας, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για περισσότερα από 25 χρόνια. «Η ίδια η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα ενός τόπου που συνδέουμε με τη Dημοκρατία. Δεν κάθεται καλά».

Oι ξεναγοί φοβούνται ότι η επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας για την εξυπηρέτηση των αποκλειστικών ξεναγήσεων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προκλήσεις που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 45 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποτρέψει τους τουρίστες και να διαταράξει την τουριστική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκαιρη πρόσβαση σε αξιοθέατα όπως η Ακρόπολη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κρίτωνα Πιπέρα, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών με 4.000 μέλη, «εδώ και αρκετά χρόνια το σωματείο μας πιέζει να ανοίγει νωρίτερα η Ακρόπολη ακριβώς λόγω της αλλαγής του καιρού. Μην ξεχνάτε, λόγω της έλλειψης σκιάς, είναι πολύ πιο ζεστά εκεί πάνω».

Διαβάστε επίσης:

Ο Σίβερτ Χόιεμ στο Documento: «Σημείο των καιρών μας η τρέλα στην πολιτική»

Απεργία: Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση από χιλιάδες πολίτες – «Όχι στην ακρίβεια, ζωή με αξιοπρέπεια» (Photos – Videos)

Documento Newsletter