Ακρόπολη: Ενα μουσείο γεμάτο «ΝοΗΜΑΤΑ»

Ακρόπολη: Ενα μουσείο γεμάτο «ΝοΗΜΑΤΑ»

Εργα των Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Μπελίνι κ.ά. σε μια εντυπωσιακή έκθεση στη σκιά της επιστροφής των Γλυπτών.

Ο πίνακας «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του», μια επιβλητική δημιουργία του Φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς, είναι ένα από τα πρώτα έργα που αντικρίζει κάποιος μπαίνοντας στην αίθουσα που φιλοξενεί την περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι εκπληκτικές «Τέσσερις εποχές» του Γιάννη Τσαρούχη απεικονίζουν τις εποχές ως ανθρώπινες μορφές, με δύο άντρες και δύο γυναίκες που στέκονται μπροστά σ’ ένα τραπέζι με φρούτα. Η θεά Τύχη φανερώνεται σε δύο τοιχογραφίες με ζωηρά χρώματα του 1ου αι. μ.Χ. και μας ταξιδεύει μέχρι την Πομπηία. Η περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα» έχει ανοίξει στο Μουσείο της Ακρόπολης και μυεί τον επισκέπτη σε μια συναρπαστική περιήγηση που κινείται ανάμεσα σε διαφορετικές περιόδους της τέχνης.

Η έκθεση αποτελεί μια τετραλογία με έργα από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και τη νεότερη τέχνη. Πολλά εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό (πάνω από τα μισά δεν έχουν ταξιδέψει ξανά στο εξωτερικό) και περιλαμβάνουν σπουδαίες δημιουργίες των Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Μπελίνι κ.ά. Προέρχονται από το Πράδο, το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, την Gallerie dell’Accademia της Βενετίας, το Βρετανικό Μουσείο και τα αρχαιολογικά μουσεία της Νάπολης, της Ρώμης και της Ελλάδας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο).

Η πρώτη ενότητα έχει αναφορά στον χρόνο και η δεύτερη στα στοιχεία της φύσης. Στην τρίτη παρουσιάζονται οι θεότητες ως προσωποποιημένες έννοιες και στην τέταρτη η ανθρώπινη φύση με την ομορφιά και το σκοτάδι που εμπεριέχει. Η πέμπτη παρουσιάζει τους θεσμούς και η έκτη αφορά τις αλληγορίες, μια ενότητα με πολλαπλά νοήματα και συμβολισμούς και κεντρική μορφή τη Χίμαιρα. Η έκθεση συνίσταται από 165 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, από διαφορετικά υλικά και εποχές: νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, χειρόγραφα και βιβλία, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες τη συζήτηση μονοπώλησαν τα δανεικά εκθέματα από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς η έκθεση συνέπεσε με το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε μετά την απαράδεκτη ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

INF0
H περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα» θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter