Ακροδεξιός για έναν χρόνο

Ακροδεξιός για έναν χρόνο

Στα άδυτα ενός κόσμου ρατσισμού, αντισημιτισμού, ναζιστικών τελετουργιών βούτηξε ο ακτιβιστής Πάτρικ Χέρμανσον, της οργάνωσης Ελπίδα, Όχι Μίσος

Τον τελευταίο χρόνο ο Πάτρικ Χέρμανσον, ένας νεαρός αντιρατσιστής, ακτιβιστής και ομοφυλόφιλος Σουηδός, μυήθηκε σε ακροδεξιές οργανώσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Εγινε γρήγορα έμπιστος συνεργάτης των ηγετών και αποκάλυψε τους κρυφούς συνδέσμους και τη συνεργασία μεταξύ τους. Οι γνωριμίες του τον οδήγησαν μέχρι το Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, όπου τον περασμένο Αύγουστο είδε από κοντά τα βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς και τη δολοφονία της Αμερικανίδας αντιρατσίστριας Χέδερ Χέγερ.

Ως μυστικός πράκτορας της οργάνωσης Ελπίδα, Οχι Μίσος πέρασε εκατοντάδες ώρες με ακροδεξιούς. Κατέγραψε με ημερολογιακή ακρίβεια το πώς δρουν οι οργανώσεις, ποια είναι τα πρόσωπα-κλειδιά, ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν για να στρατολογήσουν νέα μέλη. Η οργάνωση είναι γνωστή τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια για τις αποκαλύψεις και τη μάχη που δίνει εναντίον φασιστών και ακροδεξιών παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα έρευνας, μυστικών πρακτόρων και δημόσιων εκδηλώσεων αποδομεί τις ακροδεξιές οργανώσεις από μέσα προς τα έξω. Προσπαθεί να χτίσει τοπικές κοινότητες δυνατές απέναντι στο μίσος και με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

«Ολοι μου έλεγαν: “Ανήκεις στην άρια φυλή”»

Για την έρευνά του ο Χέρμανσον χτύπησε πρώτα την πόρτα της πιο γνωστής ακροδεξιάς δεξαμενής σκέψης στη Βρετανία, του London Forum. Περίμενε ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο να γίνει μέλος, καθώς τότε επικρατούσε πανικός για πιθανά μέλη-καρφιά και ελέγχονταν εξονυχιστικά όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων.

Η σουηδική καταγωγή του όμως ήταν το «διαβατήριο». «Πίστευαν ότι οι Σκανδιναβοί είναι πιο καθαροί φυλετικά. Φυσικά αυτό ήταν και είναι μύθος. Αλλά οι άνθρωποι μου έλεγαν ξεκάθαρα: “Ανήκεις στην άρια φυλή”» λέει στο BBC ο νεαρός ερευνητής. Ισχυρίστηκε ότι είναι Σουηδός που εγκατέλειψε την πατρίδα του για να ξεφύγει από τη μαρξιστική κουλτούρα που επικρατεί στα πανεπιστήμια της πατρίδας του, μια θεωρία συνωμοσίας εξαιρετικά δημοφιλής στους ακροδεξιούς.

Σαν νεοσύλλεκτος  στη χιτλερική νεολαία

Μόλις έγινε δεκτός τράβηξε αμέσως την προσοχή ενός από τα ηγετικά στελέχη του London Forum, του Στεντ Στέντμαν. Ο Στέντμαν, ένας πενηντάρης που ντύνεται με χακί σορτς, μαύρες μπότες και θυμίζει νεοσύλλεκτο της νεολαίας του Χίτλερ, αναζητούσε άτομα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο Χέρμανσον κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Δεν άργησε να διαπιστώσει ότι ο Στέντμαν ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα του London Forum από το παρασκήνιο. Μέχρι τότε όλοι πίστευαν ότι ο αρχηγός ήταν το δημόσιο πρόσωπο της οργάνωσης, ο Τζεζ Τέρνερ.

Ο Χέρμανσον φορούσε πάντα ένα μικρόφωνο κάτω από το πουκάμισό του και βιντεοσκοπούσε με κρυφή κάμερα τις συναντήσεις. Επί έναν χρόνο κατέγραφε λεπτομερώς πρόσωπα και πράγματα. Στην πορεία ανακάλυψε και τους δεσμούς των Βρετανών φασιστών με την Εναλλακτική Δεξιά (Alt-Right) των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος-κλειδί ήταν ο Γκρεγκ Τζόνσον, ηγέτης μίας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ακροδεξιές οργανώσεις στις ΗΠΑ, την Counter Currents Publishing. Για χρόνια ο Τζόνσον είχε πετύχει να παραμένει ανώνυμος μέχρι που συνάντησε τον Χέρμανσον. Ο Σουηδός ακτιβιστής δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τα στοιχεία αλλά και τη φωτογραφία του, από τη συμμετοχή του σε συνάντηση ακροδεξιών στο Λονδίνο.

«Πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο για τους πρόσφυγες»

Αποσπάσματα από το μυστικό ημερολόγιο του Πάτρικ Χέρμανσον

«Χειροκροτούν για τη σφαγή του Ορλάντο»

«Το μίσος και η βία είναι πάντα παρόντα. Αυτοί οι άνθρωποι σηκώνονται και χειροκροτούν όταν γίνεται μία αναφορά στη σφαγή του Ορλάντο (την τρομοκρατική επίθεση σε κέντρο διασκέδασης ομοφυλοφίλων στη Φλόριντα των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2016 με 49 νεκρούς) και προτείνουν τα πολεμικά πλοία ως τον καλύτερο τρόπο να επιλυθεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Μεσόγειο. Σε αυτές τις ομάδες ο αντισημιτισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένος που ακούγεται σαν ανέκδοτο ο υπαινιγμός ότι συνέβη το Ολοκαύτωμα»

«Να τους μιλήσουμε σε συναισθηματικό επίπεδο»

«Μέρος του προβλήματος όταν αμφισβητείς τις απόψεις τέτοιων ατόμων είναι ότι συχνά δεν είναι αποτέλεσμα λογικής. Επομένως είναι δύσκολο να προσπαθούμε εμείς να τις εξαλείψουμε με λογικά επιχειρήματα. Η κοσμοθεωρία τους είναι βαθύτατα συνωμοτική, οπότε ξεκάθαρα γεγονότα συχνά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ορισμένοι καταλήγουν στις απόψεις τους εξαιτίας του θυμού ή του φόβου και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους μιλήσουμε σε συναισθηματικό όχι μόνο σε λογικό επίπεδο»

«Απλώς έγνεφα και συμφωνούσα»

«Μόλις βρέθηκα εντός δεν μπορούσα να έχω καμία αντίθετη άποψη. Διαφορετικά θα αποκάλυπταν την ταυτότητά μου. Αυτό ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα σε ολόκληρο το σχέδιο. Ελεγαν πράγματα γεμάτα μίσος και δεν μπορούσα να τους αμφισβητήσω. Απλώς έγνεφα και συμφωνούσα. Ηταν εξαιρετικά απογοητευτικό, μερικές φορές συνταρακτικό. Εκείνες τις στιγμές έπρεπε να σκέφτομαι τον στόχο ολόκληρου του σχεδίου, όχι πώς θα ένιωθα εγώ καλά».

Ετικέτες

Documento Newsletter