Ακροδεξιοί εν δράσει στη σκιά των εθνικών επετείων

Ακροδεξιοί εν δράσει στη σκιά των εθνικών επετείων

Σε εξέλιξη διεργασίες μεταξύ εθνικιστών παντός τύπου και μακεδονομάχων της μισαλλοδοξίας για «αναβάπτιση», ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που εντείνεται η τουρκική επιθετικότητα

Με συντονισμένο τρόπο, ακροδεξιοί που συσπειρώνονται σε ξενοφοβικές και εθνικιστικές οργανώσεις, δεν σταματούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με κάθε ευκαιρία, και μετά την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Επιδιώκουν να δρουν, ιδιαίτερα με φόντο εθνικές εορτές και ιστορικά ορόσημα. Έγινε εμφανές με επίκεντρο την 28η Οκτώβρη. Στοχεύουν να ρίχνουν «μαύρο» στις φωτεινές ημέρες μνήμης, όπως της 80ής επετείου του «ΟΧΙ» στο ναζισμό και το φασισμό. Ενσταλάζουν μισαλλοδοξία στο δημόσιο βίο και δίνουν το ρυθμό με συνθήματα που θυμίζουν ακόμα και εποχές δικτατορίας. Με παρεμβάσεις τους, δείχνουν να υποκλίνονται στους δεσμοφύλακες των αγωνιστών της Αντίστασης κατά των κατακτητών και μαχητών για την απελευθέρωση ενώ αυτοεγγράφονται ασμένως στη συνομοταξία των ορκισμένων αντικομμουνιστών και των ιδεολογικών απογόνων των ταγματασφαλιτών.

Διάφορα μορφώματα του εθνικιστικού χώρου είχαν από τις αρχές του Οκτωβρίου 2020 δραστηριοποιηθεί για την προετοιμασία εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, υμνώντας ως πρότυπο «εθνικού κυβερνήτη» τον δικτάτορα Μεταξά και προσδίδοντας στην επέτειο της αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στους Ναζί, διάσταση γενικευμένης επίθεσης κατά όλων των πολιτικών. Όμως, η αναστολή της διενέργειας παρελάσεων τούς έκανε να αλλάξουν τα σχέδιά τους, με δεδομένο ότι κυνηγάνε και τον επικοινωνιακό θόρυβο για την παρουσία τους.

Εδώ και ημέρες καλούσε σε συγκεντρώσεις και πορείες με δίτροχα και αυτοκίνητα ο «Ιερός Λόχος 2012-Ελληνορθόδοξη Στρατιά», την Τετάρτη (28.10.2020) στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Γερμανία (Ανόβερο). Η οργάνωση αυτή (με προμετωπίδα και στην ιστοσελίδα της το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια») προσδιορίζεται σε εθνικιστικές διαδικτυακές σελίδες ως Ελληνοορθόδοξος Εθνικιστικός Σύλλογος/HELLENIC+ORTHODOX+ NATIONALIST CLUB. Συμπληρώνει τον τίτλο της με την προσθήκη «έφεδροι και φίλοι ειδικών δυνάμεων», όπως στην αφίσα της 18ης Οκτωβρίου 2020 που καλούσαν με σύνθημα «Μακεδονία, Γη μόνο Ελληνική» σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη «για να ανατρέψουμε την προδοσία των πολιτικών!»…

Η προαναγγελία από τον «Ιερό Λόχο 2012» αφορούσε μηχανοκίνητες πορείες ανήμερα της επετείου, το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2020 στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και εκδηλώσεις στο Ανόβερο της Γερμανίας, με μνημόσυνο και στον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Όμως, όπως φαίνεται επρόκειτο για κινήσεις εντυπωσιασμού και ανέκρουσαν πρύμναν, τουλάχιστον εντός της Ελλάδας. Στις 26 Οκτωβρίου 2020 έλαβε επίσημο χαρακτήρα αυτό που από καιρό είχε γίνει γνωστό, δηλαδή ότι δεν θα επιτραπούν παρελάσεις, λόγω της πανδημίας. Εκδόθηκε η Κοινή υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 68641-ΦΕΚ 4743/Β/26-10-2020) με την οποία ανεστάλη η διενέργεια «των πάσης φύσεως παρελάσεων κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου κατά το έτος 2020 σε όλη την Επικράτεια, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας προς περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (….)». Ετσι, ο «Ιερός Λόχος 2012» ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μεταφορά της μηχανοκίνητης πορείας το βράδυ της παραμονής της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με τόπο συνάντησης «το OneSalonica (city gate)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Ιερός Λόχος 2012» πρωτοστατούσε την περίοδο της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών σε διαμαρτυρίες , για την μια και μόνη Μακεδονία που είναι όλη ελληνική, κατά πως έλεγαν, έχοντας ενταχθεί στο δίκτυο εθνικιστικών κινήσεων «Ενωμένες Ελληνορθόδοξες Δυνάμεις» (ΕΝΕΔ). Ιδρυτικά μέλη (Αύγουστος 2019) της ΕΝΕΔ εκτός από τον Ιερό Λόχο 2012 εμφανίζονται οι εθνικιστικές ομάδες Ένωσις Ελλήνων Πολιτών για την Μακεδονία, Κάστρο Σερρών, Μακεδόνες Μαχητές, Μακεδονική Σάρισσα Πτολεμαΐδος, Μακεδονική Φάλαγγα Καστοριάς, Ομάδα Μακεδόνων Πέλλας, Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος Μονάχου, Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας, Πατριωτική Νεολαία Κατερίνης.

Κατά καιρούς, ο «Ιερός Λόχος 2012» έχει απασχολήσει την επικαιρότητα, με αιτιάσεις, όπως αναδεικνύονται από παλαιότερα δημοσιεύματα, για αντιμεταναστευτικές συγκεντρώσεις , διαμαρτυρίες για θεατρική παράσταση με αντιχριστιανικό (!) περιεχόμενο αλλά και σε εκδηλώσεις …μακεδονομάχων με τον ακροδεξιό ρυθμό του «αλήτες, προδότες, πολιτικοί».

Έχει ενδιαφέρον πώς αντιμετώπισε το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς –και περιέγραψε – τον «Ιερό Λόχο 2012 Εφεδροι και Φίλοι των Ειδικών Δυνάμεων» όταν ζήτησε τον Μάρτιο του 2019 να παραχωρηθεί το πρώην Στρατόπεδου Κόδρα για εκδήλωσή τους (Makedonian Pride /street party-7.4.2020, «Μακεδονία, γη ελληνική»). Στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου του 2019 ψηφίστηκε με την υπ’ αριθμ. 243/2019 κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς ψήφισμα που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«(…)Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς αποφασίζει να μη διευκολύνει με κανέναν τρόπο τη δράση οποιουδήποτε εθνικιστικού –φασιστικού μορφώματος στην πόλη μας, για να μην προπαγανδίζονται οι φασιστικές τους αντιλήψεις και να στάζει το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Οι πολίτες της μαρτυρικής και ηρωικής Καλαμαριάς των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων, της προσφυγιάς και της εργατιάς, του πολιτισμού και της μνήμης οφείλουν να εκπληρώνουν κάθε μέρα το Χρέος τους απέναντι στην Ιστορία. Στην Καλαμαριά του Μπλόκου, των αγωνιστικών παραδόσεων και των λαϊκών αγώνων δεν χωράνε οι νεοναζί, ιδεολογικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών. Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας, και ειδικότερα, απέναντι στην ιστορία του λαού και του τόπου μας, απέναντι στη νέα γενιά, να υψώνεται τοίχος στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού (…)»…

Τελευταία οι «Ιερολοχίτες 2012» μοιράζουν εξώδικα σε όποιους τους συσχετίζουν με την επίθεση του 2018 κατά του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη αλλά και με άλλα βίαια γεγονότα και κυρίως με τη δράση της Χρυσής Αυγής –την εξώδικη ευαισθησία δεν τη συνήθιζαν πριν από την δικαστική καταδίκη της οργάνωσης ως εγκληματικής.

Πολλά εθνικιστικά μορφώματα επιδιώκουν να εμβαπτιστούν στην κολυμβήθρα της «σοβαρότητας» και να αναβαπτιστούν, για να παίξουν ρόλο στον ευρύτερο χώρο της ακροδεξιάς. Κι αυτό ιδιαίτερα, μάλιστα, την περίοδο αυτή που τα εθνικά θέματα είναι στην πρώτη γραμμή , με την επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος να εντείνεται.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter