Ακροδεξιό δηλητήριο στον δημόσιο χώρο

Ακροδεξιό δηλητήριο στον δημόσιο χώρο

Η ανεκτικότητα στις ρατσιστικές αντιλήψεις επηρεάζει τη γερμανική κοινωνία συνολικά, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το καμπανάκι του κινδύνου για τη Γερμανία χτύπησε η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα, την ισλαμοφοβία, το μίσος και την ξενοφοβική ρητορική.

Ισως το πιο ανησυχητικό είναι ότι η επιτροπή στην έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, διαπιστώνει ότι το μίσος στη χώρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό πολλών συζητήσεων και ότι «η διαρκής ισλαμοφοβία και η ξενοφοβική ρητορική της ακροδεξιάς έχουν παρεισφρήσει και στον πολιτικό διάλογο».

Επαγρύπνηση

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η επιτροπή ζητά περισσότερη επαγρύπνηση από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας αφού, όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας στο διαδίκτυο αλλά και στην καθημερινή ζωή δεν είναι ικανοποιητική. «Ισως η αστυνομία να μην παίρνει το θέμα πολύ σοβαρά» σημειώνουν με νόημα οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση.

Επιπροσθέτως η ECRI αναφέρεται στις μαζικές διαδηλώσεις του ξενοφοβικού κινήματος Pegida στη Δρέσδη αλλά και στο εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) και ειδικότερα στον ακροδεξιό τομέα του, γνωστό ως Πτέρυγα, όπως και στη νεολαία του κόμματος.

Οσο για τον νούμερο ένα «εχθρό» και συνάμα φόβο της ακροδεξιάς, δεν είναι άλλος από το ισλάμ, αφού σύμφωνα με την έρευνα είναι η θρησκεία κατά της οποίας καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά μίσους και ρατσισμού.

Οι εμπειρογνώμονες δεν χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου χωρίς λόγο. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ένας βαριά οπλισμένος ακροδεξιός προσπάθησε να σκοτώσει περισσότερους από 50 πιστούς που βρίσκονταν στη συναγωγή της Χάλε. Οταν δεν τα κατάφερε σκότωσε μια 40χρονη γυναίκα στον δρόμο έξω από τη συναγωγή και έναν 20άχρονο πελάτη σε εστιατόριο με κεμπάπ.

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε στην πόλη Χάναου στην Εση ο Τομπίας Ρ. σκότωσε έντεκα ανθρώπους και τραυμάτισε πέντε σε δύο επιθέσεις έξω από μπαρ με ναργιλέδες. Αν και η «Bild» ανέφερε ότι ο άνθρωπος που θεωρείται δράστης του μακελειού εξέφραζε ακροδεξιές απόψεις σε επιστολή του που βρέθηκε στο σπίτι του, ο Κλάους Σμιτ, πρόεδρος της λέσχης σκοποβολής Diana Bergen-Enkheim της οποίας ήταν μέλος ο δράστης, είπε ότι δεν είχε εκφράσει ποτέ δημόσια ξενοφοβικές αντιλήψεις, τονίζοντας πως περνούσε «εντελώς απαρατήρητος».

«Οπλίζει το χέρι ακραίων»

Μετά τις επιθέσεις αυτές ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία στράφηκε κατά του ακροδεξιού AfD θεωρώντας ότι η ακροδεξιά και καθαρά ξενοφοβική ρητορική του οπλίζει το χέρι ακραίων στοιχείων. Οι περισσότεροι ζήτησαν να τεθεί το κόμμα υπό παρακολούθηση.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε στις 7 και 8 Φεβρουαρίου από τη YouGov για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων dpa, σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς, το 48%, εκτιμά ότι το ακροδεξιό AfD θα συμμετάσχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή την κυβέρνηση κάποιου κρατιδίου έως το 2030.

Μάλιστα το ένα τέταρτο των Γερμανών (26%) δήλωσε ότι δεν θεωρεί πρόβλημα τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση κάποιου κρατιδίου, ενώ για το 19% δεν θα υπήρχε θέμα αν το AfD συμμετείχε σε κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στην ανατολική Γερμανία το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Κανείς δεν θα μας διαιρέσει» Ανα Κάρα Μέτμαν δήλωσε πρόσφατα στην Deutsche Welle ότι οι πολιτικοί άφησαν τα ανατολικογερμανικά κρατίδια στην τύχη τους, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση των λαϊκιστικών δυνάμεων, ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες περικοπές στον κοινωνικό τομέα στη Σαξονία, κυρίως στις μικρότερες πόλεις.

Documento Newsletter