Άνοιξε η αυλαία του κοινοβουλευτικού θιάσου, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το συμπέρασμα που προκύπτει με βεβαιότητα είναι η ολοκληρωτική μετατόπιση του κοινοβουλευτικού διαλόγου -άρα και της δημόσιας ατζέντας- σε ένα προνομιακό για την ακροδεξιά έδαφος, καθώς διατυπώθηκαν μισαλλόδοξοι και σκοταδιστικοί ισχυρισμοί που είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Πλην της «σημιτικής» γραμμής που χαράζει για τη νέα τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον «πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό», της πρώτης και αξιοπρεπούς παρουσίας του Σωκράτη Φάμελλου με την ιδιότητα του προέδρου της Κ.Ο., αλλά και της παρθενικής ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο Κοινοβούλιο, η σκυτάλη έγειρε επικίνδυνα προς τα ακροδεξιά σε σημείο ψεκασμένων αφηγημάτων, μισαλλόδοξων σχημάτων και ομοφοβικών διλημμάτων.
Με φόντο την ακροδεξιά μάχη χαρακωμάτων που θα εκτυλιχτεί στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, δεν ήταν λίγα τα κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας που εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την πολιτική πίεση που θα δεχτεί η ΝΔ και -κυρίως- το πώς θα μπορέσει να διατηρήσει τα ηνία στο ακραίο ακροατήριο.
Ψεκασμένες περικεφαλαίες
Τον χορό άνοιξε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, ο οποίος φρόντισε εισαγωγικά να διευκρινίσει πως «είμαστε απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό», αλλά φρόντισε να επιβεβαιώσει -έστω και αρκετά χρόνια μετά- την επιθυμία του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή και πρώην δημοσιολόγου του ΣΚΑΪ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, για την ανάγκη να υπάρχει «μια σοβαρή Χρυσή Αυγή».
Ο Βασίλης Στίγκας τόνισε ότι το κόμμα του εκφράζουν «οι διδαχές των ελλήνων προφητών και μαχητών, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Ίων Δραγούμης και ο Περικλής Γιαννόπουλος», ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια ψεκασμένες θεωρίες και όλο το πλαίσιο του αντιδραστικού τρίπτυχου: «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Ειδικότερα, τάχθηκε κατά της «κοσμοπολίτικης και διεθνιστικής Αριστεράς», αλλά και της κεντροδεξιάς που είναι «αγγελιοφόρος της νέας τάξης πραγμάτων».
Παράλληλα, επέκρινε την «ισλαμοποίηση» της χώρας και ζήτησε την «άμεση απέλαση των παράνομων μεταναστών», ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, λέγοντας: «Προτείνουμε τη θωράκιση της ελληνικής οικογένειας, η οποία πλήττεται εκ βάθρων εξαιτίας της εισβολής από νέα ήθη και θεσμούς, που εργαλειοποιούν τις ιδιαιτερότητες μιας ορισμένης ομάδας». Μάλιστα, πρότεινε να θεσπιστεί το Pride Family, το οποίο αποτελεί την αντιδραστική απάντηση της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στις παρελάσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Πιεσμένος ο Βελόπουλος
Εμφανώς πιεσμένος από την πίεση που δέχεται από τα δεξιά του παρουσιάστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος παίρνοντας τη σκυτάλη της ακροδεξιάς εντυπωσιοθηρίας, ανέφερε επί λέξει: «Δεσμευόμαστε ενώπιον θεού και ανθρώπων: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του ελληνικού λαού με πρόγραμμα, σχέδιο και προτάσεις».
Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, έχοντας ως αιχμή τις πέντε προτάσεις συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής, με τη μία εξ αυτών να αφορά «τη διερεύνηση των επιπλοκών, θανάτων και διαφόρων ασθενειών που προκάλεσε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το εμβόλιο mRNA και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στα μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ».
Εντύπωση προκάλεσε δε πως ισχυρίστηκε ότι «για τέταρτη συνεχόμενη φορά ένα μικρό κόμμα μπορεί να εισέρχεται στο ελληνικό κοινοβούλιο». Διότι η αλήθεια είναι πως έχει καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3% τρεις και όχι τέσσερις φορές.
Υπό αίρεση η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος
Σκοταδιστική ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Δημήτρη Νατσιού στο Κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο της Νίκης να διερωτάται υπαινικτικά εάν το νέο υπουργείο Οικογένειας «θα προστατέψει -σύμφωνα με την παράδοση και τις διδαχές της εκκλησίας μας- το αγένητο παιδί», ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ανέφερε πρώτα την πολιτική του για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τελευταία την πολιτική του για το παιδί».
Μάλιστα, τόνισε πως αν νομιμοποιηθεί ο γάμος για τους ομοφυλόφιλους, τότε η Νίκη θα βρεθεί απέναντι. «Τι τον θέλετε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όταν όλα τα δικαιώματά τους είναι εξασφαλισμένα από το σύμφωνο συμβίωσης;», ήταν το ομοφοβικό ερώτημα που έθεσε.
Απολίτικο show
Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών της νέας Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε μία ακόμα απολίτικη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων «αγάπης», παρουσιάζοντας εαυτόν ως εγγυήτρια της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Η αυτοαναφορικότητά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας την οδήγησε στο να συστηθεί εκ νέου στον ελληνικό λαό, παραθέτοντας την πολιτική της πορεία και τη δικηγορική της ιδιότητα. Παράλληλα, σύστησε τα μέλη της «πολυσχιδούς και πολυτάλαντης» Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι τρεις βουλευτές του κόμματός της είναι αριστερόχειρες!
«Η αγάπη μπορεί να κινήσει το σύμπαν, η αγάπη μπορεί να κινήσει και βουνά» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως θα επιδιώξει την κοινοβουλευτική αξιολόγηση και επισημαίνοντας την ανάγκη να ενεργοποιηθεί εκ νέου «η ακρόαση πολιτών σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
Επιπλέον, τόνισε ότι θα ζητήσει την αξιοποίηση πορισμάτων της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, γεγονός που συνδέεται με την «αποκήρυξη του εθνικού χρέους». «Γιατί βιάζεστε να αποπληρώσετε ένα χρέος ενώ δικαιούστε να το αμφισβητήσετε;» ρώτησε την πλειοψηφία, προσπαθώντας να επαναφέρει στη δημόσια ατζέντα τη συγκεκριμένη συζήτηση.