Ακροδεξιά κορώνα: Απαγόρευση της εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη ζητά ο Αυστριακός υπ. Εσωτερικών

Την κατάργηση της δυνατότητας υποβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, αίτησης για τη χορήγηση ασύλου – κάτι που θα πρέπει να είναι δυνατόν μόνον σε ειδικές ζώνες “τράνζιτ” εκτός Ευρώπης – ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος προέρχεται από το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων, που συγκυβερνούν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον Κικλ, στόχος πρέπει να είναι, να δίνεται μονάχα εκτός Ευρώπης η δυνατότητα για την υποβολή αίτησης ασύλου, και ως εκ τούτου να μην επιτρέπεται η είσοδος προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δίνονται κίνητρα, σε κείνες τις χώρες προέλευσης που θα δέχονται την επιστροφή αιτούντων άσυλο των οποίων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις.

Για παράδειγμα, θα μπορεί να εκπαιδεύονται πρόσωπα από αυτές τις χώρες, τα οποία επιστρέφοντας εκεί θα μπορούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας προέλευσής τους, ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας με έμφαση πως “στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μία τελείως νέα πολιτική ασύλου”.

Ο ίδιος επανέλαβε, ότι στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα είναι δυνατοί οι συνοριακοί έλεγχοι προς χώρες που συνορεύουν με την Αυστρία – και για τις σημαντικές ευρωπαϊκές διασκέψεις που θα λαμβάνουν χώρα στην Αυστρία, οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορούν να επεκτείνονται συγχρόνως προς όλες τις γειτονικές χώρες.

Ανέφερε ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη συνεχών ελέγχων στο “πέρασμα Μπρένερ” στα αυστρο-ιταλικά σύνορα, όπως αντίθετα συμβαίνει στα σύνορα προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, “ωστόσο η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή”.

Κατά την άποψή του, η συνεργασία με την Ιταλία λειτουργεί καλά, αλλά βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση, αν και αυτή την εποχή καταγράφεται μία μετατόπιση της προσφυγικής ροής από την κεντρική “Διαδρομή της Μεσογείου”, πίσω στην “Διαδρομή των Βαλκανίων”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ