Ακριβή μου τηλεφωνία

Όπου κι αν περιπλανηθείς στους δρόμους της ενημέρωσης και των social media βρίσκεις πανηγυρίζοντες κυβερνητικούς για το ότι έδωσαν… χάντρες και καθρεφτάκια, ειδικά στους νέους ιθαγενείς. Στην πράξη, στη λογική πώλησης νανογιλέκων πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο λόγος για τα τέλη κινητής τηλεφωνίας που μειώνονται!

«Από σήμερα, όπως είχαμε δεσμευτεί, όλοι οι νέοι μας 15-29 ετών απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Ο λογαριασμός τους θα είναι φτηνότερος κατά 12% έως και 20%. Αρκεί να δηλώσουν τον αριθμό τους στη νέα πλατφόρμα» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Ιανουαρίου. Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας στην οποία ακριβώς τα ίδια πακέτα κινητής τηλεφωνίας στοιχίζουν από 6 έως 18 φορές ακριβότερα απ’ ό,τι σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Είναι ο πρωθυπουργός που καθυστερεί να εφαρμόσει εδώ κι ένα χρόνο την ευρωπαϊκή οδηγία που για πολλούς θα λύσει αρκετά από τα υπάρχοντα προβλήματα. Εντέλει είναι ο πρωθυπουργός που… πουλάει φύκια για να προσελκύσει τους νέους ιθαγενείς αυτής της χώρας σε μια φτηνιάρικη, μικροκομματική στρατηγική άγρας ψήφων. Αυτοί είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.

Στο Documento μας ενδιαφέρει η ουσία. Σκίζουμε λοιπόν το φανταχτερό επικοινωνιακό περιτύλιγμα της μείωσης της υπερφορολόγησης κατά ελάχιστο και αναδεικνύουμε τον ζόφο της πραγματικότητας που βιώνουν οι Ελληνες καταναλωτές με την κινητή τηλεφωνία. Μια ευθύνη που εν πολλοίς βαρύνει τον πανηγυρίζοντα Μητσοτάκη, ο οποίος προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ισχυρούς φίλους του αρνείται να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία 2019/1 που θα επέτρεπε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει ουσιαστικά στην ελληνική αγορά.

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης –και μία από τις επτά ακριβότερες χώρες του κόσμου– στις τιμές κινητής τηλεφωνίας και κινητών δεδομένων.

Εδώ και πολλά χρόνια το παραπάνω υπήρχε ως αίσθηση, αλλά τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερες έρευνες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της ανεξάρτητης φινλανδικής εταιρείας Rewheel, οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πέντε έως έξι φορές περισσότερα τον μήνα από τους Γάλλους καταναλωτές για να αγοράσουν προγράμματα smartphone που περιλαμβάνουν από 1 έως 4 GB δεδομένων. Ακόμη κι εάν δεν υπολογιστεί στις τελικές τιμές ο ειδικός φόρος κινητής τηλεφωνίας, οι τιμές για τα προγράμματα με 1-4 GB δεδομένων ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ και μέσα στις επτά υψηλότερες στον κόσμο!

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία, τόσο από μελέτη που εκπόνησε τον Μάρτιο του 2020 ύστερα από σχετική ανάθεση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και από σχετική μελέτη που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021.

Οι βασικοί λόγοι της ακρίβειας

Σύμφωνα με την έρευνα της Rewheel, οι βασικοί λόγοι εντοπίζονται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς κινητών επικοινωνιών λόγω (και) του μικρού αριθμού παρόχων, τη μη λήψη αποτελεσματικών ρυθμιστικών μέτρων από την ΕΕΤΤ, στα υψηλότερα συγκριτικά τιμολόγια των «κινητών» παρόχων καθώς και στην υψηλή φορολογία από την πολιτεία, η οποία φορολογικά αντιμετωπίζει τις κινητές επικοινωνίες ως είδος πολυτελείας.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι αγορές που έχουν από τέσσερις παρόχους και πάνω είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι πολύ χαμηλότερες, ενώ επισημαίνει το γεγονός ότι η ΕΕΤΤ δεν κάνει τίποτε ουσιαστικό ώστε να διορθώσει τις προφανείς αδυναμίες της ελληνικής αγοράς. Επίσης εκφράζει την εκτίμηση ότι η πρόσφατη εξαγορά της Wind Ελλάδας από τη United Group θα λειτουργήσει τελικά αρνητικά ως προς τον ανταγωνισμό της ελληνικής αγοράς, καθώς από τη μια δημιουργεί ένα ολιγοπώλιο μειώνοντας ακόμη περισσότερο τους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας, ίντερνετ και τηλεόρασης και από την άλλη με τη ροή σημαντικών κεφαλαίων προς τη Wind Ελλάδας της αφαιρεί το ισχυρό οικονομικό κίνητρο για γρήγορη ανάπτυξη και αποτελεσματική εκμετάλλευση του δικτύου 5G ώστε να αποσπάσει μερίδιο από τον όμιλο ΟΤΕ και να αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Η δικαιολογία της γεωγραφίας

Το θέμα του ύψους των τιμών κινητής δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επικαιρότητα. Οι πάροχοι εμφανίζουν σταθερά ως μια από τις αιτίες των αυξημένων τιμών το αυξημένο κόστος ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω γεωγραφικής μορφολογίας, εξαιτίας της οποίας απαιτούνται πολύ περισσότεροι σταθμοί βάσης για να καλυφθεί μια έκταση. Τούτο επιδεινώνεται με την ανάπτυξη των δικτύων 5G, τα οποία απαιτούν τέσσερις φορές περισσότερους σταθμούς βάσης για την κάλυψη της ίδιας έκτασης.

Είναι γεγονός ότι μια γεωγραφικά ανώμαλη μορφολογία όπως είναι η ελληνική πράγματι απαιτεί περισσότερους σταθμούς βάσης και συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να μιλάμε για αναλογικά πυκνότερο δίκτυο σταθμών βάσης στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως η μελέτη της Rewheel δείχνει ότι τα εγχώρια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν χαμηλότερη πυκνότητα δικτύου από τα αντίστοιχα πορτογαλικά, ισπανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Γεγονός που έχει επιπτώσεις και στα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης για την εμπειρία χρήσης, από τα οποία φαίνεται ότι η εμπειρία των Ελλήνων χρηστών κινητής είναι χειρότερη από την αντίστοιχη των χρηστών στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι στη Δανία, όπου συναντάται η καλύτερη εμπειρία χρήσης στον κόσμο, η ποιότητα των δικτύων κινητής είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα και οι τιμές είναι τρεις φορές χαμηλότερες από τις ελληνικές.