Βαδίζουμε στο τέλος του 2022 και ως είθισται άπαντες προβλέπουν. Αυτό συμβαίνει και με τον πληθωρισμό, ο οποίος το τρέχον έτος ρήμαξε το οικογενειακό εισόδημα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που από τη μια αρνείται να πατάξει την αισχροκέρδεια που γεννά το target model που η ίδια θεσμοθέτησε υπέρ του καρτέλ φυσικού αερίου και από την άλλη να μειώσει έστω και προσωρινά την υπερφορολόγηση που αγγίζει το 60% στα υγρά καύσιμα…
Τι θα συμβεί όμως το 2023 στο επίπεδο της ακρίβειας; Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες εκτιμήσεις των Σταϊκούρα – Σκυλακάκη που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, καθώς πέρυσι προέβλεψαν για το 2022 πληθωρισμό στη ζώνη του 1% και αυτός κλείνει στη ζώνη του 9,5%!
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να διαμορφωθεί για το 2023 στο 5,8%. Μάλιστα οι εμπειρογνώμονες της ΤτΕ στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2022 προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού κατά 3,6% και για το 2024.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα μπαίνουν στο παιχνίδι τα συστημικά ΜΜΕ και μιλούν για… αποκλιμάκωση!
Αν κάποιος δει στενά το ζήτημα της ακρίβειας, τότε πράγματι ισχύει η πρόβλεψη της ΤτΕ που δείχνει αποκλιμάκωση σε σχέση με το 2022. Αν όμως κάποιος δει τα πράγματα διασταλτικά, τότε θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα βαίνουν εφιαλτικά για το μέσο νοικοκυριό, που σημαίνει ότι οι δείκτες της ακρίβειας δεν θα μειωθούν πριν από το 2025.
Εμείς δεν έχουμε παρά να «απογυμνώσουμε» τα δεδομένα για να καταλάβουμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει έρθει η ελληνική κοινωνία με τις πρακτικές υπέρ των καρτέλ που υιοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης… Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή με βάση την ΕΛΣΤΑΤ έκλεισε ετησίως ως εξής:
• Το 2019, το έτος της κανονικότητας, έκλεισε με αύξηση 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2018.
• Το 2020, το έτος της πανδημίας, έκλεισε με –1,2% σε σχέση με το 2019.
• Το 2021, το έτος που οι παραλείψεις των Μητσοτάκη – Κικίλια – Τσιόδρα – Πλεύρη έφεραν την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2%
• Το 2022 αναμένεται να κλείσει στο 9,5% σε σχέση με το 2021.
• Το 2023 η πρόβλεψη της ΤτΕ δείχνει 5,8% σε σχέση με το 2022.
• Το 2024 προβλέπεται να υπάρξει νέα αύξηση σε σχέση με το 2023 της τάξης του 3,6%.
Κάτω από αυτά τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις της ΤτΕ σε σχέση με το έτος της κανονικότητας, το 2023 θα κλείσει με γενική αύξηση της ακρίβειας της τάξης του 15,3% σε σχέση με το 2019 (δεδομένου ότι το -1,2% του 2020 εξουδετερώνεται από το 1,2% του 2021).
Εντός του 2023, δε, θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 3,6%!
Ολα αυτά βέβαια σε συνθήκες αυξημένων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που κάνει ακόμη ακριβότερο το ευρώ, το οποίο επειδή διολισθαίνει έναντι του δολαρίου γεννά ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια σε μια κατά βάση εισαγωγική χώρα όπως η Ελλάδα!
Ομως η ΤτΕ μας έχει ακόμη μια εφιαλτική πρόβλεψη… Είναι δεδομένο ότι η ακρίβεια «τρέχει» με μεγαλύτερη ταχύτητα, της τάξης του 15-20%, στα τρόφιμα.
Κάτω από αυτό το δεδομένο, λόγω της ενσωμάτωσης έντονων πληθωριστικών πιέσεων από τις συνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών, εκτιμάται ότι οι μεγάλες αυξήσεις τη νέα χρονιά θα επικεντρωθούν στα είδη άμεσης κατανάλωσης!