Το πλαφόν στις τιμές ενέργειας στη Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσει τις 4.000 λίρες το χρόνο στις αρχές του επόμενου έτους, θέτοντας ένα αβάσταχτο βάρος στις τσέπες των Βρετανών πολιτών, που ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις πληρωμές της ενεργειακής τους προμήθειας. Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να «ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα», ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στον πόλεμο, όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει.
Πλαφόν-ρεκόρ
Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Cornwall Insight, το πλαφόν στις τιμές ενέργειας αναμένεται να φτάσει τον Ιανουάριο του 2023 στις £4.266, ενώ για τον Οκτώβριο του 2022, η πρόβλεψη είναι £3.582. Η δυσοίωνη πρόβλεψη της εταιρείας είναι ότι το τυπικό νοικοκυριό θα λάβει, κατά μέσο όρο, λογαριασμό που θα ξεπερνά τις £3.000 το χρόνο. Να σημειωθεί ότι μόλις ένα χρόνο πριν, δηλαδή το χειμώνα του 2021/2022, το μέσο νοικοκυριό πλήρωνε περίπου £1.000 λίρες το χρόνο. Το τρέχον πλαφόν είναι στις £1.971 για τώρα, ενώ η ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα ανακοινώσει το επόμενο στα τέλη Αυγούστου. Το πλαφόν που ορίζεται, καθορίζει το ανώτατο ποσό που μπορεί να χρεώσει μια εταιρεία πάροχος τους καταναλωτές σε Αγγλία, Σκοτία και Ουαλία.
«Εθνική κρίση»
Ο γνωστός ειδικός περί του καταναλωτικού ζητήματος, Μάρτιν Λιούις, δήλωσε στο BBC ότι «η κατάσταση με τους λογαριασμούς αποτελεί εθνική κρίση», που ομοιάζει με εκείνη της πανδημίας. Ο Λιούις ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να διπλασιάσει τη βοήθεια που δίνει στα νοικοκυριά, μιας και το πλαφόν των τιμών αναμένεται να διπλασιαστεί στο διάστημα Μαΐου και Οκτωβρίου 2022.
Το Μάιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης, με εκπτώσεις στους λογαριασμούς £400, με ένα επιπλέον ποσό £650 για οκτώ εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Την ερχόμενη Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου θα συναντηθούν με εκπροσώπους για να συζητήσουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν για την ανακούφιση από την ακρίβεια αφού πολλοί Βρετανοί πολίτες ήδη δανείζονται για να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.
Δε φταίει για όλα ο πόλεμος
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, όσο ήταν επικεφαλής της, έριξε όλο το φταίξιμο για τον αυξανόμενο πληθωρισμό στον πόλεμο στην Ουκρανία. Έτσι, το επιχείρημα της κυβέρνησης για το ποιος είναι υπεύθυνος ήταν περίπου το εξής: όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες για τον πληθωρισμό και κανείς δεν μπορεί ή δεν πρέπει να παραπονιέται για την ακρίβεια αφού προέρχεται από μια εξωτερική αιτία, στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Αν και η εισβολή της Ρωσίας επιδείνωσε την κατάσταση, η ακρίβεια και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο.
Οι Βρετανοί πολίτες είναι αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη πτώση στο βιοτικό τους επίπεδο εδώ και 60 χρόνια, και εξαιτίας του πολέμου, όχι όμως αποκλειστικά για το λόγο αυτό. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο νερό, στους δημοτικούς φόρους, στο ευρυζωνικό διαδίκτυο και τα κινητά, στα τρόφιμα κ.α. ήταν γνωστά πριν από τον πόλεμο. Οι Βρετανοί πρέπει να καταφέρουν να επιζήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων τιμών, χαμηλών μισθών, υψηλών φόρων και λιγότερων επιδομάτων. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι ένα στα τρία στα νοικοκυριά αναμένεται αυτό το χειμώνα να μην έχει οικονομίες για να ανταπεξέλθει αφού η τελική κατανάλωση έχει μπει σε αρνητικό πεδίο.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας ήταν εκείνη που έκοψε το επίδομα της καθολικής πίστωσης κατά 20 λίρες τη βδομάδα, ήτοι £1.040 το χρόνο, ενέκρινε το πλαφόν των £1.971 (αυξημένο κατά σχεδόν 700 λίρες από το προηγούμενο) και αποφάσισε να αυξήσει την Εθνική Ασφάλιση, κίνηση που θα κοστίσει σε έναν εργαζόμενο που έχει εισόδημα £30.000 μια επιπλέον χρέωση ύψους £214. Παράλληλα, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί έχουν πέσει στα επίπεδα του 2008.