Ακρίβεια: Μόλις 18 ημέρες επαρκεί το εισόδημα για 1 στα 2 νοικοκυριά – Τραγικά στοιχεία της ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Ακρίβεια: Μόλις 18 ημέρες επαρκεί το εισόδημα για 1 στα 2 νοικοκυριά – Τραγικά στοιχεία της ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Η ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των πολιτών, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για τα περισσότερα από τα μισά επαρκεί μόλις 18 μέρες σύμφωνα με την 11η ετήσια έρευνα της ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2022 και διεξήχθη υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη κρίση ακρίβειας.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, οι πολίτες δεν ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί φέτος, ενώ θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Έως και 4,5 ευρώ η λαγάνα – «Πέρσι το αλεύρι είχε 12 ευρώ και φέτος έχει 24» (Video)

Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον σημειώνουν αρνητικό πρόσημο, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2018.

Μάλιστα το ποσοστό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για την κάλυψη βασικών αναγκών καταγράφει τρομακτική άνοδο καθώς πλέον αφορά τα 2 στα 3 νοικοκυριά.

Εκτός από τις χαμηλές προσδοκίες που δημιουργεί η πληθωριστική κρίση, δύο είναι οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά με βάση τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

  • Η πρώτη εντοπίζεται στη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, το 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

Στον αντίποδα, το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημα του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

  • Η δεύτερη σημαντική επίπτωση σχετίζεται με την επιδείνωση που παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας αναφορικά με την μηνιαία επάρκεια του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

Τέλος, πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Αυξημένη και η τιμή της λαγάνας

Την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, η τιμή της λαγάνας θα είναι αυξημένη έως και 15%. Στο περιβάλλον ακρίβειας, που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και… 4,5 ευρώ για μία λαγάνα, κάτι που απορρέει από τις αυξήσεις στα υλικά για την παρασκευή της.

Αναλυτικά η έρευνα:

Διαβάστε επίσης:

Ερευνα ΟΠΑ: 9 στους 10 δυσκολεύονται λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και ενέργεια

Πληθωρισμός στο 7% αλλά η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτη – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Documento Newsletter