Ακρίβεια: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις τροφίμων

Ακρίβεια: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις τροφίμων

Για κάποιους ήταν σοκαριστική η αύξηση του πληθωρισμού κατά 10,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο. Ομως δυστυχώς η κυβερνητική αδράνεια έναντι του φαινομένου και οι εξωγενείς παράγοντες (κυρίως τριγμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεωπολιτικά παίγνια των ισχυρών και πόλεμος στην Ουκρανία) συνθέτουν ένα τοπίο εφιαλτικό για τους επόμενους μήνες.

Οσο κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πουλήσει την ελπίδα ότι δήθεν τα μέτρα που λαμβάνει θα επιφέρουν ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων, τούτο αποτελεί όνειρο απατηλό και θα πρέπει τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις να εισέλθουν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιτελείς όπως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει διαψευστεί σε όλες του τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, εκτιμούν ότι το πακέτο των μέτρων για το ρεύμα θα περιορίσει τον πληθωρισμό κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν ισχύσει αυτή η πρόβλεψη, αυτός ο περιορισμός χαρακτηρίζεται σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανατιμήσεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η κατηγορία των ειδών διατροφής αυξήθηκε τον Απρίλιο 2,5% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να απειληθεί ακόμη και με μη επάρκεια σε βασικά είδη διατροφής!

Τα στοιχεία συγκλονίζουν

• Ηδη οι τιμές στα καύσιμα κίνησης έχουν πάρει την ανηφόρα. Εκτιμάται ότι η τιμή της βενζίνης μπορεί να σπάσει τα φράγμα των 3 ευρώ ανά λίτρο ακόμη και μέσα στον Μάιο.

• Ηδη στα ράφια των σουπερμάρκετ ισχύουν οι νέοι τιμοκατάλογοι που σε βασικά είδη διατροφής δίνουν αυξήσεις από 10% έως 50%.

• Ακόμη και η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί για τον Απρίλιο να ανακοίνωσε πληθωρισμό της τάξης του 10,2% αλλά ο τιμάριθμος στην ομάδα με τα είδη διατροφής έκλεισε στο 10,9%. Ομως και αυτό είναι ψευδεπίγραφο, καθώς αρκεί να δούμε τις αυξήσεις

στα βασικά είδη διατροφής μεταξύ Απριλίου 2021 και Απριλίου 2022 για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε. Οπως προκύπτει λοιπόν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1% (στα αμνοερίφια η αύξηση ήταν της τάξης του 30%), τα έλαια και τα λίπη κατά 22%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%, τα λαχανικά κατά 13,8%, τα νωπά φρούτα κατά 8,6%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1%, η ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων κατά 3,8% και οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%. Αν πάμε δε στην ενέργεια, εκεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καρτέλ, διαπιστώνουμε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 122,6%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 88,8%, τα καύσιμα και λιπαντικά κατά 29%.

• Ολα αυτά έχουν φέρει καταστροφή στους τζίρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες απασχολείται το 85% περίπου των μισθωτών της χώρας. Ερευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει ότι το 61% των καταναλωτών δηλώνει ότι μέσα στον Απρίλιο έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Ταυτόχρονα άλλες έρευνες δεικνύουν ότι ένα ποσοστό 80% έχει σταματήσει τις αγορές προϊόντων ένδυσης και υπόδησης! Ολα αυτά φέρνουν την πραγματική οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ, στο οποίο η συρρίκνωση τζίρου φέρνει τεράστια ζητήματα βιωσιμότητας. Ουσιαστικά έχει εκκινήσει ένας φαύλος κύκλος που φέρνει προ αδιεξόδου πολλές επιχειρήσεις… Στην πράξη αν συνυπολογίσουμε το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος της τάξης άνω του 20% που φέρνει στις επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού (αφορά 800.000 περίπου εργαζόμενους) από την 1η Μαΐου, με το αυξημένο κόστος λειτουργίας εξαιτίας των λογαριασμών ρεύματος και καυσίμων, έχουμε τον τέλειο συνδυασμό ώστε από τις αρχές Ιουνίου να καταγραφεί τσουνάμι απολύσεων. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κυβερνητική πρόθεση να αρχίσει να εισπράττει από τις αρχές Ιουλίου και τα ποσά που δόθηκαν τον καιρό της πανδημίας ως επιστρεπτέα προκαταβολή.

• Μέσα σε όλα αυτά, οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν να παλέψουν και με τη ζήτημα της στέγασης. Η αύξηση στην κατηγορία «στέγαση» ξεπερνά το 35% και έχει επίπτωση στον πληθωρισμό κατά 5%. Την ίδια περίοδο τα οικοδομικά υλικά καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και 200%.

Αδρανεί η κυβέρνηση

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θα περίμενε κάποιος η κυβέρνηση να ανησυχεί και να παρεμβαίνει. Αντ’ αυτού έχουμε απλή καταγραφή της πραγματικότητας. Μόνο στο ζήτημα της διατροφής, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα βασικά είδη διατροφής θα καταγράψουν αύξηση κατά 20% το επόμενο διάστημα και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, και είναι ενδεικτικό του τι θα συμβεί, το ΙΟΒΕ καταγράφει αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Μάρτιο κατά 46,2%. Είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, αλλά το οικονομικό επιτελείο διαρκώς κάνει λόγο για έλλειψη δημοσιονομικού περιθωρίου, αφήνοντας τους πολίτες ανυπεράσπιστους, με μόνη παρέμβαση που ίσως κάνει η κυβέρνηση να είναι η μείωση του ΦΠΑ σε ελάχιστα τρόφιμα.

Ετικέτες

Documento Newsletter