Ακρίβεια: Αντί για μειώσεις τιμών, νέο χαράτσι στο ρεύμα – Με πρόσχημα τη ρευματοκλοπή

Ακρίβεια: Αντί για μειώσεις τιμών, νέο χαράτσι στο ρεύμα – Με πρόσχημα τη ρευματοκλοπή

Με πρόσχημα τη ρευματοκλοπή η κυβέρνηση δεν αφήνει να περάσει στους λογαριασμούς η πτώση στη χονδρική τιμή της κιλοβατώρας, που έχει πέσει στα προ κρίσης επίπεδα

Από τις αρχές της χρονιάς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρίσκεται σε διαρκή πτώση, φτάνοντας τον Απρίλιο στα προ ενεργειακής κρίσης, ακόμη και προ εισαγωγής του target model, επίπεδα. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο η χονδρεμπορική τιμή έκλεισε στα 67,54 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 73,61 ευρώ του Φεβρουαρίου με πτώση 8% και τον Απρίλιο έκλεισε στα 60,16 ευρώ με νέα πτώση 11%.

Με αυτές τις τιμές χονδρικής οι τιμές λιανικής που πληρώνουν τα νοικοκυριά για το ρεύμα αναμέναμε ότι θα συνέχιζαν να πέφτουν, καταλήγοντας τον Μάιο κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα. Ομως αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο οι εταιρείες είτε έπαψαν να μειώνουν τις τιμές είτε τις μείωσαν πολύ λιγότερο συγκριτικά με τις τιμές χονδρικής ή τις αύξησαν. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, παρά τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής κατά 8%, η μέση τιμή της κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια αυξήθηκε κατά 2,7%, στα 10,8 λεπτά έναντι 10,5 λεπτών του Μαρτίου, ενώ τον Μάιο με τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής κατά 11% η μέση τιμή της κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια μειώθηκε μόλις κατά 4,5%, στα 10,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 10,8 λεπτών του Απριλίου.

Οι τιμές λιανικής για το ρεύμα που έδωσαν οι εταιρείες στα νοικοκυριά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο σημαίνουν ότι οι καταναλωτές που επί δύο χρόνια πλήρωσαν τον λογαριασμό της ενεργειακής κρίσης με τρελές αυξήσεις στο ρεύμα μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν έχουν το ίδιο όφελος σήμερα που οι τιμές φυσικού αερίου είναι σε χαμηλά επίπεδα και η μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ οδήγησε στη μείωση των τιμών χονδρικής. Μέσα σε δυο μήνες, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, τα νοικοκυριά δεν είδαν το όφελος από τη μείωση των τιμών χονδρικής κατά 20%, ενώ υπάρχει και στα πράσινα τιμολόγια μηχανισμός ανάλογος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Γιατί;

Το αφήγημα

Κατά το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα, αυτό συνέβη επειδή από τον Απρίλιο και για αρκετούς μήνες στη σειρά οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι, ένα πρόσθετο καπέλο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στο ρεύμα, για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες δικτύου των ετών 2022-23.

Το αφήγημα αυτό υποστηρίζει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μέτρησε και βρήκε πως το διάστημα 2022-23 οι ρευματοκλοπές από διάφορους «επιτήδειους» αυξήθηκαν τάχα πολύ συγκριτικά με το 2021, άρα πρέπει να αυξηθεί αναδρομικά ο λεγόμενος «συντελεστής κανονικοποίησης» που το 2021 η ΡΑΕ είχε υπολογίσει στο 13,71%. Προέκυψε δηλαδή αναδρομική διαφορά ύψους 500 εκατ. ευρώ, που πρέπει να την πληρώσουν αδιαμαρτύρητα οι συνεπείς καταναλωτές ποντάροντας τις ελπίδες τους για μείωση των λογαριασμών ρεύματος σε καμιά δεκαριά χρόνια, όταν θα γίνει η εγκατάσταση των λεγόμενων «έξυπνων μετρητών» με τους οποίους κανείς δεν θα κλέβει.

Τι δεν ομολογούν

Οπως εξήγησαν όμως στο Documento γνώστες του ενεργειακού κλάδου, το συγκεκριμένο κυβερνητικό επιχείρημα είναι 100% πλασματικό. Αυτό που μπορεί πράγματι να έχει αυξηθεί αλλά δεν ομολογείται από την κυβέρνηση, γιατί δεν στέκει να πληρώνουν γι’ αυτό οι καταναλωτές, όπως μας είπαν, είναι οι τεχνικές απώλειες στο δίκτυο λόγω της αύξησης των συνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων που μειώνουν τις καταμετρημένες ποσότητες ρεύματος.

Το αφήγημα περί ρευματοκλοπών, όμως, όπως τόνισαν στο Documento, είναι παραμύθι που κατά την εκτίμησή τους χρησιμοποιείται σήμερα προκειμένου ο κόσμος να εμπεδώσει ότι, παρότι πλήρωσε τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, δεν θα επωφεληθεί στο εξής από τις μειώσεις της. Και δεν θα επωφεληθεί επειδή η ΔΕΗ χρειάζεται τιμές λιανικής τουλάχιστον 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για να διασφαλίζει την κερδοφορία της – όπως είχε δείξει και η πρώτη κίνηση του Κωστή Χατζηδάκη ως υπουργού Ενέργειας το 2019, που αύξησε σε μια νύχτα τις τιμές κατά 17%, από το 0,094 του ΣΥΡΙΖΑ σε 0,11.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια στα τρόφιμα: Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα του Μητσοτάκη – Δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη

Μητσοτάκης προς φον ντερ Λάιεν: Σώσε μας από την ακρίβεια

Κασσελάκης από Ξάνθη: Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης (Video)

 

Documento Newsletter