Ακριβά μου Χριστούγεννα

Πλησιάζουν οι γιορτές αλλά μόνο γιορτές δεν θα είναι οι φετινές, για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Οι τιμές στα βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ έχουν πάρει φωτιά κάτι που εμφανίζεται και στη μείωση των πωλήσεών τους.

Η αγορά εκτιμά ότι το γιορτινό τραπέζι θα είναι τουλάχιστον 10% πιο ακριβό με ένα περυσινό αντίστοιχο.

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει κάποια ψίχουλα ως αύξηση στον κατώτατο μισθό, η τιμές της ενέργειας πετούν σε τρελά ύψη καθιστώντας πολύ περισσότερα σπίτια από τα περυσινά παγωμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα που διανύουμε.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς κρίνουν ότι ο κύκλος των αυξήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και να περιμένουμε και νέες μέχρι την πρωτοχρονιά. Μάλιστα οι παραγωγοί τονίζουν ότι αν οι «σοφοί» του Κυριάκου δεν πάρουν άμεσα μέτρα, το 2022 θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους καταναλωτές και το κύμα ακρίβειας θα σαρώσει τα νοικοκυριά.

Η μαύρη τρύπα που άνοιξαν οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης στην ενέργεια με τη δημιουργία χρηματιστηρίου και το ξεπούλημα της ΔΕΗ έχει τρομακτικές επιπτώσεις στα μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Καθώς όλες αυτές οι αυξήσεις μετακυλίονται άμεσα στην παραγωγή καθώς δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν και στη συνέχεια στους καταναλωτές, η φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών αναμένεται να είναι αντίστοιχη με αυτή των αρχών της δεκαετίας του 2010, όταν τα μνημόνια γονάτισαν τον ελληνικό λαό.

Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτή τη φτωχοποίηση με τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% τουλάχιστον, με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, με τις χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις και το φαινόμενο των πολιτών να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να ξεγελάσουν την πείνα τους, την προξένησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι και σήμερα μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλεί την ίδια καταστροφή στην ελληνική κοινωνία αντίστοιχη με αυτή των μνημονίων.

Αυτό οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα το νιώσουν πολύ σκληρά τις φετινές γιορτές.