Ακονίζουν τα μαχαίρια για τους μισθούς στο δημόσιο

Ακονίζουν τα μαχαίρια για τους μισθούς στο δημόσιο

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας σε συνδυασμό με την ανάγκη εξοπλιστικής αναβάθμισης της χώρας λόγω της εντεινόμενης τουρκικής παραβατικότητας οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην προαναγγελία για «παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό». Δύο ημέρες μετά την επιζήμια ανακοίνωση των πρωθυπουργικών προθέσεων ο σχεδιασμός τέθηκε σε εφαρμογή, με τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων να μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Στις 28 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα. Πρόκειται για τρεις ομάδες εργασίας, οι οποίες αποτελούνται από υψηλά ιστάμενα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αρκετά εκ των οποίων υπάγονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σκοπός της πρώτης ομάδας εργασίας είναι ο εντοπισμός πιθανών παρεκκλίσεων από το ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4354/15), η καταγραφή και ταξινόμηση των ρυθμίσεων οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του συνταξιοδοτικού πλαισίου των δημόσιων υπαλλήλων (ν. 4472/2017) αλλά και η μελέτη πιθανών συνεπειών επί της βιωσιμότητας της μισθολογικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ σημειώνεται πως έργο της ομάδας αποτελεί μεταξύ άλλων: «Η μελέτη ενδεχόμενων ανακλαστικών συνεπειών των προτεινόμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην επηρεάζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα της μισθολογικής πολιτικής». Αραγε τι αντίκτυπο θα έχουν οι «προτεινόμενες ρυθμίσεις» για τους δημόσιους υπαλλήλους;

Η ομάδα προϋπήρχε, όμως η πολιτική και δημοσιονομική συγκυρία προκαλεί προβληματισμό για τις πραγματικές στοχεύσεις της σε χρόνο ενεστώτα και –κυρίως– μέλλοντα. Πολλοί εικάζουν ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην υιοθέτηση της απεχθούς φόρμουλας της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων διά της πρόφασης των μισθολογικών παρεκκλίσεων. Τα επικείμενα ευρήματα που θα οδηγούν σε περικοπές θα αποτελέσουν πολιτικά τρόπαια για τους υπέρμαχους της συρρίκνωσης του δημοσίου, οι οποίοι έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Ισως η κυβέρνηση ρίχνει το χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού στην τσόχα της επαπειλούμενης δημοσιονομικής ευστάθειας, με σκοπό να εξυπηρετηθεί η ανάγκη του επικοινωνιακού αντιπερισπασμού μπροστά στη σοκαριστική ύφεση 15,2% του β΄ τριμήνου του 2020, την έκρηξη των οφειλών του δημοσίου κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων που θα κατευθυνθούν στην αμυντική ενίσχυση «για να έχουμε πατρίδα», όπως δακρύβρεχτα έθεσε το δίλημμα γνωστός παρουσιαστής.

Ανησυχία στους εργαζόμενους

Εύλογη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί στις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης τονίζει: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας, μιας και ο δημόσιος τομέας άρχισε να μπαίνει ξανά στο νεοφιλελεύθερο στόχαστρο της κυβέρνησης που ενεργοποιεί εντέχνως τον κοινωνικό αυτοματισμό και κανιβαλισμό!». Και προσθέτει: «Η μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων στο δημόσιο και η υποστελέχωση των υπηρεσιών δημιουργούν εικόνα εργασιακής γαλέρας, που σε συνδυασμό με τη γιγάντωση της ανεργίας είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε κοινωνικές εκρήξεις».

Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος επισήμανε: «Εχουμε ιδιαίτερη ανησυχία ως προς το ποιες προτεινόμενες ρυθμίσεις καλείται να εξετάσει η εν λόγω ομάδα εργασίας για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της μισθολογικής πολιτικής. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν επανειλημμένα στελέχη της ΝΔ –ακόμη και οι αρμόδιοι υπουργοί– έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο δημόσιο».

Τι ξέρει ο Σπίρτζης;

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών δημόσιων υπαλλήλων εντός του 2021. «Ρωτάμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του δημοσίου την παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών με μείωση των μισθών τους το 2021, βάζοντας την οριστική ταφόπλακα στη δημόσια διοίκηση» σημειώνει ο Χρήστος Σπίρτζης, προκαλώντας το ερώτημα τι γνωρίζει και ζητά τη δέσμευση των αρμόδιων υπουργών. Κατά πληροφορίες που αφετηρία έχουν τις Βρυξέλλες, είναι έντονη η φημολογία για ενδεχόμενο περικοπής ύψους 30%.

«Τρόικα εσωτερικού»

«Δημοσιονομικό Προκρούστη» σε ρόλο «τρόικας εσωτερικού» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας ο εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει σύστημα Μεγάλου Αδελφού στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου. Στα τέλη του 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε προχωρήσει στη συγκρότηση συστήματος παρακολούθησης μισθολογικών δαπανών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας» υπενθυμίζει και επισημαίνει για την ομάδα εργασίας: «Ενώ ως αιτιολογία για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προβάλλεται η υποχρέωση διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας έχει στόχο να καταγράψει τις διατάξεις που έχουν ανακλαστικές συνέπειες στη βιωσιμότητα της μισθολογικής πολιτικής».

Κατά τα λεγόμενά του πρόκειται για έναν «δημοσιονομικό Προκρούστη», ο οποίος, αφού θα κωδικοποιήσει τις μισθολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τη μισθολογική πολιτική (βασικοί μισθοί, επιδόματα, ειδικές ρυθμίσεις κ.λπ.), θα προχωρήσει στην αξιολόγηση αυτών με σκοπό να… εξορθολογήσει τη δαπάνη για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. «Η ομάδα εργασίας σε ρόλο άλλης τρόικας εσωτερικού θα είναι το… τείχος πάνω στο οποίο θα σκοντάφτουν τα αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων όταν συνεπάγονται κόστος για το δημόσιο» καταλήγει.

Documento Newsletter