Ακονίζει τα μαχαίρια του διχασμού ο Τραμπ – Την ώρα που οι μετρήσεις προβλέπουν εκλογικό θρίλερ

Ακονίζει τα μαχαίρια του διχασμού ο Τραμπ – Την ώρα που οι μετρήσεις προβλέπουν εκλογικό θρίλερ

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν την εξουσία σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και εντάσεων. Οι αντανακλάσεις του διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας είναι πανταχού παρούσες και τα εκλογικά κέντρα σε κομητείες που κρίνονται στο νήμα μοιάζουν με οχυρά που κάθε στρατόπεδο θέλει να καταλάβει. Την περασμένη εβδομάδα η Χάρις πήρε μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Τραμπ κορύφωσε την εμπρηστική του ρητορική.

Καθώς οι μετρήσεις δείχνουν αναμέτρηση-θρίλερ και πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, το ποιος θα γίνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσέλευση στις κάλπες. Το τι θα πράξει τελικά το τμήμα των ψηφοφόρων που παραμένει αναποφάσιστο αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι αμφίρροπες πολιτείες (Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Νεβάδα, Αριζόνα) παίζονται κορόνα γράμματα και αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η τύχη των ΗΠΑ κρέμεται από τη συμμετοχή σε αυτές.

 

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της «Wall Street Journal» οι δύο υποψήφιοι βαδίζουν χέρι χέρι σε συνολικά ποσοστά στις επτά αμφίρροπες πολιτείες. Πάντως σε δημσκόπηση του Reuters/Ipsos η Χάρις συγκεντρώνει 46% έναντι 43% του Τραμπ, αλλά το προβάδισμα αυτό είναι εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος. Μάλιστα στα μέσα Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το προεδρικό ντιμπέιτ, Τραμπ και Χάρις ήταν ισόπαλοι, καταγράφοντας 47% σε ίδια δημοσκόπηση. Στο πλαίσιο αυτό, μένει να φανεί εάν οι ισχυρισμοί του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το Γουότεργκεϊτ Μπομπ Γούντγουορντ, ο οποίος στο νέο του βιβλίο αναφέρει ότι ο Τραμπ είχε έως και επτά ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου εγκατέλειψε το αξίωμα (κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο), θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Η Κάμαλα Χάρις, η οποία αντικατέστησε τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει κερδίσει έδαφος μετά την απόσυρση του νυν προέδρου από την εκλογική κούρσα, αναζωπυρώνοντας την ελπίδα στους ψηφοφόρους της για μια νέα εποχή στο πολιτικό τοπίο. Ως πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μαύρη και νοτιοασιατικής καταγωγής, αποτελεί σύμβολο αλλαγής και προβάλλει μια ατζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών, τις αμβλώσεις και δικαιότερη οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί φέρονται να ανησυχούν για τη δημοτικότητά της μεταξύ των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης στις κρίσιμες πολιτείες, ιδίως στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal». Για τον λόγο αυτό οι Δημοκρατικοί του Μίσιγκαν λέγεται ότι προέτρεψαν την υποψήφια πρόεδρο να απευθυνθεί πιο έντονα στους εργάτες, δίνοντας έμφαση στο έργο της προεδρίας Μπάιντεν για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την κατασκευή νέων εργοστασίων.

 

Καπιτώλιο Nο2

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει αμετανόητος να μην απορρίπτει τη βία, έχοντας ήδη κάνει λόγο για λουτρό αίματος αν δεν εκλεγεί, καθώς προσπαθεί να επιστρέψει δυναμικά στην εξουσία, στηρίζοντας την εκστρατεία του σε ένα αφήγημα που παρουσιάζει μια Αμερική σε κρίση. Η στάση του εγείρει ανησυχίες για επανάληψη περιστατικών όπως η εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2020. Oπως ανέφερε και ο πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλογική διαδικασία μπορεί να μην είναι «ειρηνική», με βάση όσα είπε ο Τραμπ την προηγούμενη φορά που δεν του άρεσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρώην πρόεδρος επιμένει ότι το 2020 είχε «κάθε δικαίωμα» να παρέμβει στις εκλογές. Πατώντας πάνω σε αυτό, έχει ήδη βάλει τους θεμέλιους λίθους για αμφισβήτηση της νέας ενδεχόμενης ήττας του, αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα αποδεχτεί άνευ όρων τα αποτελέσματα των εκλογών σε περίπτωση νίκης της Χάρις. Παράλληλα, οι ακραίες δηλώσεις του, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετανάστευση, φέρνουν στο προσκήνιο τις σκληρές απόψεις του. Μάλιστα όξυνε ακόμη περαιτέρω τη ρητορική του κατηγορώντας τους μετανάστες ότι «έχουν τον φόνο στα γονίδιά τους» και ότι «δηλητηριάζουν το αίμα των ΗΠΑ». Πρόκειται άλλωστε για τακτική την οποία χρησιμοποιεί πολλά χρόνια.

 

Επικοινωνιακά σόου από τον σκοτεινό μίστερ X

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε πανηγυρική επιστροφή στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, το μέρος όπου παραλίγο να χάσει τη ζωή του από ελεύθερο σκοπευτή τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και τον «κολλητό» του, τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ. Ο τελευταίος περιέγραψε μάλιστα τον εαυτό του ως «όχι απλώς MAGA», αλλά «σκοτεινό MAGA» (από το σύνθημα της καμπάνιας του Τραμπ το 2016 «Make America Great Again» – Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά). Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος και επί μακρόν σόουμαν έκανε δυναμική είσοδο στη συγκέντρωση, καθώς όταν έβγαινε στη σκηνή ένα βίντεο έδειχνε μια εικόνα του Τζορτζ Ουάσινγκτον να διασχίζει τον ποταμό Ντέλαγουερ ενώ μπλεκόταν με τη φωτογραφία του Τραμπ με υψωμένη τη γροθιά. Επικοινωνιακά, ωστόσο, φαίνεται να υπολείπεται σε σχέση με την αντίπαλό του, καθώς η Κάμαλα Χάρις έχει στρατολογήσει για γκεστ εμφανίσεις στις συγκεντρώσεις της τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κυρίως επειδή η ίδια επιδόθηκε σε έναν καταιγισμό συνεντεύξεων στην τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

«Παιδιά του Χίτλερ και του διαβόλου» Νετανιάχου και Ζελένσκι – «Πυρά» από τον Ντανιέλ Ορτέγκα (Video)

Μέση Ανατολή: «Έτοιμο το σχέδιο του Ισραήλ για αντίποινα στο Ιράν»

Εκλογές ΗΠΑ: Ρεκόρ προσέλευσης σε πολιτεία κλειδί για τον Τραμπ – Ξεκίνησε η πρόωρη ψηφοφορία

Νέο ευρωπαϊκό ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter