Σάλος δημιουργήθηκε στην περιοχή του Βύρωνα μετά την γνωστοποίηση του γεγονότος πως τρεις νεαροί μαθητές απειλούνται με απέλαση. Τόσο η τοπική κοινότητα όσο και οι θεσμικοί της εκπρόσωποι κινητοποιήθηκαν άμεσα. Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου φοιτούν εδώ και πέντε χρόνια σε ελληνικό σχολείο και αποτελούν κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.
Ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, επεσήμανε όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Αυγής πως «Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τους, οι οποίοι προκειμένου να καλύψουν την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της Πολιτείας, αφιέρωσαν πολλές ώρες προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά των παιδιών, δεν θέλουν να χάσουν τους 3 μαθητές τους» και συμπλήρωσε πως «η απάντηση του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή τους από τη χώρα».
Η περίπτωση των τριών παιδιών από το Ιράκ έρχεται ως συνέχεια παρόμοιων πρακτικών. Την ίδια στιγμή μάλιστα μια παρόμοια υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί της Σάμου. Όπου η ΕΛΜΕ Σάμου γνωστοποίησε πως ο Σισσέ Βαφίνγκ, ο οποίος μόλις αποφοίτησε μετά επαίνου από τη Β’ Λυκείου έλαβε τη δεύτερη απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου που τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει τη χώρα. Υπενθυμίζεται πως παρόμοια χαρακτηριστικά είχε και η υπόθεση του Σαϊντού, του νεαρού μαθητή του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, του οποίου η απέλαση αποτράπηκε μετά από σχετική κινητοποίηση των συμμαθητών, των δασκάλων και της τοπικής κοινότητας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα από την αντι-μεταναστευτική της πολιτική, η οποία στο Αιγαίο εκδηλώνεται ως θανατοπολιτική επαναπροωθήσεων ενώ στο εγχώριο έδαφος λαμβάνει τη μορφή αναίτιων απελάσεων παιδιών που προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία φοιτώντας σε ελληνικά σχολεία. Οφείλει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχωρά σε τέτοιες πρακτικές.
Διαβάστε επίσης:
Νέα περίπτωση Σαϊντού: Με απέλαση κινδυνεύει ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουϊνέα
Σφυρίζει αδιάφορα ξανά η κυβέρνηση παρά τη διεθνή κατακραυγή για τα pushbacks