Επί δέκα μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύει τα στελέχη του στρατού που έχασαν περιουσίες για να σώσουν τη βάση
Ακόμη μια ιστορία κυβερνητικής ανεπάρκειας και κοροϊδίας απέναντι σε πληγέντες φέρνει στο φως το Documento. Θύματα αυτήν τη φορά είναι στελέχη του στρατού και στρατιώτες που στις καταστροφικές πλημμύρες του Ντάνιελ τον Σεπτέμβριο του 2023 κλήθηκαν να διασώσουν τη μεγαλύτερη στη χώρα στρατιωτική βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Η αυταπάρνησή τους είχε αποτέλεσμα τα προσωπικά τους οχήματα να καταστραφούν ολοσχερώς.
Δέκα μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή τα εν λόγω στελέχη δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση για τα οχήματά τους παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Την ίδια στιγμή πηγές από το ΓΕΣ ρίχνουν τις ευθύνες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την καθυστέρηση της σχετικής έγκρισης δαπάνης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα γρήγορα αντανακλαστικά αποποίησης ευθυνών σε αυτήν τη χώρα…
Ενας άλλος… Τιτανικός
Ηταν Σεπτέμβρης του 2023 όταν η καταστροφική για την περιοχή της Θεσσαλίας καταιγίδα Ντάνιελ φούσκωσε τη λίμνη Κάρλα πλημμυρίζοντας έτσι και το Στεφανοβίκειο. Στη στρατιωτική βάση της περιοχής υπήρχαν εγκατεστημένα μηχανήματα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη βάση της χώρας. Ηταν πολύτιμα αυτά τα μηχανήματα που βρίσκονταν στα υπόστεγα καθώς είναι άκρως αναγκαία για τις επισκευές συντήρησης στα ελικόπτερα. Κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και η αντικατάστασή τους θεωρείται δύσκολη δεδομένου του υψηλού κόστους.
Το Documento είχε δημοσιοποιήσει τότε μια σειρά συγκλονιστικών φωτογραφιών από δεκάδες ελικόπτερα, τύπου Huei, Αpache και Kiowa Warrior, που παρέμεναν βυθισμένα στα νερά της στρατηγικής αυτής βάσης για την αεροπορία στρατού. Ενα μάλιστα από τα ελικόπτερα Αpache απεικονιζόταν αποσυναρμολογημένο στο υπόστεγο, εκτεθειμένο πλήρως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει συνεχώς προς το κόκπιτ. Η εικόνα αυτή ενός τέτοιου πανάκριβου πολεμικού όπλου προκάλεσε οργή αναφορικά με τον τρόπο που προστατεύεται το αμυντικό υλικό της χώρας.
Από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και το Στεφανοβίκειο έχει τεθεί οριστικά εκτός μάχης, παρά τις ψευδείς κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι συνεχίζει να είναι λειτουργική επιχειρησιακή βάση, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως το Documento σχετικά με τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχει υποστεί, το πραγματικό κόστος των οποίων δεν έχει ακόμη υπολογιστεί.
Το μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων διάσωσης των ελικοπτέρων και των λοιπών υλικών τεράστιας οικονομικής και επιχειρησιακής αξίας είχε πέσει στις πλάτες στελεχών της αεροπορίας στρατού και απλών στρατιωτών που κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν οτιδήποτε μπορούσε να σωθεί προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον έναντι του προσωπικού.
«Ως στελέχη συνεισφέραμε τα μέγιστα για τη διάσωση των ελικοπτέρων. Ημασταν περίπου 30 άτομα. Είχαμε διαταχθεί να μπούμε εντός του χώρου του αεροδρομίου με τα οχήματά μας και να διασώσουμε ό,τι μπορούσαμε, καθώς ο χώρος σταδιακά πλημμύριζε» αναφέρει στέλεχος του στρατού στο Documento. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τα ΙΧ αυτοκίνητά τους καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Συνεχής αδιαφορία
Παρά τη μεγάλη αυτοθυσία που επέδειξαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια συνεχή αδιαφορία από την πλευρά του κράτους, καθώς δέκα μήνες μετά δεν έχουν λάβει αποζημίωση για τα αυτοκίνητά τους.
«Παραμένουν ακόμη στον πλημμυρισμένο χώρο του αεροδρομίου Στεφανοβικείου. Μιλάμε για ολική καταστροφή. Δεν έχουμε αποζημιωθεί ακόμη, παρά τις αρχικές προφορικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ότι θα φροντίσουν να αποζημιωθούμε άμεσα. Εως τώρα όμως δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για εμάς» εξομολογείται στο Documento στρατιωτικός που είχε λάβει μέρος στην επίμαχη επιχείρηση.
«Αυτή η κατάσταση» συνεχίζει, «φανερώνει την αδιαφορία ή μάλλον κοροϊδία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προς εμάς, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα υπέρ του προσωπικού. Με τις προσπάθειές μας μπορεί η ηγεσία να στέλνει ελικόπτερα σε ασκήσεις και παρελάσεις και να καμαρώνει. Επίσης δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το πώς μετακινούμαστε για τις οικογενειακές υποχρεώσεις μας, αφού δεν έχουμε όχημα να μετακινήσουμε τα παιδιά μας σε δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται όλος ο οικογενειακός προγραμματισμός».
Πετάει την μπάλα
Το Documento απευθύνθηκε εγγράφως στο ΓΕΣ ζητώντας εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων. Εκπρόσωπος του ΓΕΣ επικοινώνησε ύστερα από μερικές ημέρες τηλεφωνικά μαζί μας και απάντησε σχετικά: «Από την πλευρά του ΓΕΣ έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Το αίτημα αποζημίωσης το στείλαμε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει το Νομικό Συμβούλιο να δώσει την έγκρισή του και να περάσει το αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που και θα δώσει την έγκριση πληρωμής».
Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι, όπως επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες, όταν παλαιότερα, τον Ιούλιο του 2013, σε στρατόπεδο στο Νευροκόπι Δράμας ελικόπτερο του στρατού κατά τη φάση της απογείωσης έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω σε σταθμευμένα οχήματα στελεχών εντός του στρατοπέδου και τα κατέστρεψε, το ΓΕΣ μερίμνησε άμεσα για την αποζημίωσή τους.
Είθε κι εδώ να έχουν ήδη επισπευσθεί οι διαδικασίες, γιατί είναι και θέμα σεβασμού απέναντι στα στελέχη του στρατού.
Διαβάστε επίσης:
Θρίλερ στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγιε: Τρόμος για γενίκευση της σύρραξης
Όταν ο Χανίγιε της Χαμάς έδωσε συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη (Video)
Greek mafia: Στην ΕΛΑΣ θάβουν τα κινητά για να μην… κελαηδήσουν
Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε
Ο Άδωνης και το διαζύγιο Ν∆ µε τους ψηφοφόρους της
Καιρός: Μικρή ανάσα δροσιάς και νέα άνοδος από την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση