Να στέψει εναντίον της ακόμα και τον Νίκο Μαραντζίδη κατάφερε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη στάση του κόμματος αναφορικά με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
«Η ΝΔ νομιμοποίησε μια συγκέντρωση και πλέον μετατόπισε τη συζήτηση σε αυτό που σχηματικά ονομάζω εθνικοφροσύνη»”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, γνωστός για τη τοποθέτησή του στην κατηγορία του «ιστορικού αναθεωρητισμού» που είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν να τοποθετηθεί εξαιρετικά επιεικώς (σε βαθμό «ξεπλύματος») ως προς τη δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας την περίοδο της Κατοχής, ενώ αντιθέτως κατακεραύνωνε τον ΕΛΑΣ.
«Η ΝΔ ξέπλυνε μια ακροδεξιά πρωτοβουλία», ανέφερε ο Ν. Μαραντζίδης, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαμόρφωσε έναν καινούργιο άξονα όπου στις συγκεντρώσεις μπορεί να συνυπάρχουν Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΝΔ.
«Διαπίστωσα ότι η θέση της ΝΔ σε ό,τι έχει να κάνει με το Μακεδονικό, ξεκίνησε να είναι κάτι σε στυλ διαδικαστική συζήτηση, του να να δούμε τι λένε οι ΑΝΕΛ και μετά θα πω και εγώ. Ενδιάμεσα ακούστηκαν -όχι και πολύ δυνατά- και κάποιες απόψεις για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, για να περάσουμε σταδιακά σε κάποια ταξίδια του Προέδρου της ΝΔ στην Κατερίνη, το Λιτόχωρο και στην Πέλλα, προφανώς για να καταλάβουν όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κάποια αλλαγή.
»Αρχικά υπήρχε θέμα συμμετοχής ή όχι στο συλλαλητήριο της Θεσ/νίκης. Σε πρώτη φάση, η ΝΔ ήταν αρνητική. Μετά πέρασε σε μία σιωπή και στο τέλος η στάση της ήταν υποστηρικτική, αλλά χωρίς να το φωνάζουμε, κιόλας.
»Η τελευταία, μετά το συλλαλητήριο, δήλωση του Προέδρου της ΝΔ, ήταν δήλωση υποστήριξης σε αυτό που συνέβη και εμένα, ως πολίτη, με σόκαρε. Με σόκαρε το γεγονός ότι μπορούν να γίνονται στις μέρες μας συγκεντρώσει, στις οποίες τον τόνο δίνει η ακροδεξιά… Μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε μικρή χώρα και ξέρουμε τους ανθρώπους και τα χαρακτηριστικά τους, δεν ήρθαμε από τον Αρη. Τον τόνο όλων των διεργασιών, εδώ και εβδομάδες, τον δίνουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, συγκεκριμένοι φορείς, με συγκεκριμένη ταυτότητα, στους οποίους ενεργό ρόλο έχουν ακροδεξιά έως και εξτρεμιστικά στοιχεία. Το είδαμε αυτό από τις καταστροφές και από τον προπηλακισμό δημοσιογράφων. Οι άνθρωποι δεν κρύβονται, το καθιερωμένο πολιτικό σύστημα πάει να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο καθηγητής.
Η ηγεσία της ΝΔ «ξέπλυνε μια ακροδεξιά πρωτοβουλία. Αυτό έκανε η ΝΔ μη μιλώντας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία της Ελλάδος πήραν αποστάσεις από αυτό το γεγονός. Αυτή την πρωτοβουλία τη νομιμοποίησε η ΝΔ με ένα τρόπο σοκαριστικό, για εμένα ως πολίτη», πρόσθεσε, ενώ διερωτήθηκε αν «μπορούμε να συνυπάρχουμε με την άκρα δεξιά, τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , σε κοινές συγκεντρώσεις γύρω από τόσο πολύπλοκα θέματα, όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής».
«Στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά, η πολιτική τα απεχθάνεται. Οι χώροι δημιουργούνται από την ικανότητα, τα αιτήματα των ηγεσιών και την ικανότητά τους να αντιληφθούν τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αυτό που έγινε με το συλλαλητήριο είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός χώρου. Η έναρξη δημιουργίας ενός χώρου εθνολαϊκιστικής δεξιάς θα το ονόμαζα, που μοιάζει πολύ με άλλες δεξιές στην Ευρώπη, υπερσυντηρητική, αλλά όχι εξτρεμιστική. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει μπλέξει στα δεξιά της. Δεν ξέρω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Όμως προφανώς οι διεργασίες αφορούν το δεξιό κόμμα», κατάληξε.