Το Ισραήλ σκότωσε ακόμα δύο ανταποκριτές του Al Jazeera με αεροπορικό βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati στη Βόρεια Γάζα. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Ismail Al-Ghoul και το κάμεραμαν Rami Al-Rifi. Οι δύο εργαζόμενοι ήταν μόλις 27 ετών και τη στιγμή του βομβαρδισμού κάλυπταν το ρεπορτάζ για τη δολοφονία του Χανίγιε, σε μία τοποθεσία κοντά στο πατρικό σπίτι του ηγέτη της Χαμάς.
💔🇵🇸 Earlier today, Al-Jazeera journalist Ismail Al-Ghoul was reporting on the assassination of Ismail Haniyeh.
Hours later, Israel killed him in a bombing. pic.twitter.com/IWHMxII0lb
— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle) August 1, 2024
Το Al Jazeera καταδίκασε την επίθεση και έκανε λόγο για στοχευμένη δολοφονία, η οποία αποτελεί μέρος της στοχοποίησης απέναντι στους δημοσιογράφους του μέσου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023.
«Ο Ισμαήλ και ο Ραμί φορούσαν γιλέκα μέσων ενημέρωσης και υπήρχαν αναγνωριστικά σήματα στο αυτοκίνητό τους όταν δέχθηκαν επίθεση. Είχαν επικοινωνήσει τελευταία φορά με το ενημερωτικό τους τμήμα 15 λεπτά πριν από το χτύπημα» ανέφερε το διεθνές δίκτυο.
Επιπλέον το Al Jazeera πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, είχαν αναφέρει ένα χτύπημα σε ένα σπίτι κοντά στο σημείο όπου κάλυπταν το ρεπορτάζ και τους ζητήθηκε να φύγουν αμέσως. Έτσι αποχώρησαν και κατευθύνονταν προς το αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli όταν σκοτώθηκαν.»
Σύμφωνα με την «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων» (CPJ) μέχρι τις 31 Ιουλίου, τουλάχιστον 111 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν δολοφονηθεί από τον Οκτώβριο εκ των οποίων οι 109 ήταν Παλαιστίνιοι.
Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Yousef Al Saudi δήλωσε ότι «ο συνάδελφός μας, Ισμαήλ φορούσε αυτό το αιματοβαμμένο γιλέκο». Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αφαίρεσε την επιγραφή «PRESS» από το σακάκι και δήλωσε ότι «η ένδειξη καλύφθηκε με αίμα για να φιμωθεί ο κόσμος και οι εικόνες στη Γάζα. Οι εικόνες συνεχίζονται και Θεού θέλοντος, η κάλυψη συνεχίζεται».
Ακολουθεί η λίστα της ντροπής με τους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Οι αριθμοί που παραθέτει το Al Jazeera είναι ελαφρώς διαφορετικοί από αυτούς που δημοσιοποιεί η «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων», αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.
Διαβάστε επίσης:
Η βία και ο διχασμός σημάδεψαν τη θητεία Μπάιντεν – Η πρωτοφανής αποχώρηση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ
Παγκόσμια ανησυχία μετά τη δολοφονία Χανίγιε – Έκτακτη συνεδρίαση στον ΟΗΕ
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Μαρόκο και Τυνησία μετά τον θάνατο του Χανίγιε