Ακολουθώντας τον Στίβεν Κινγκ

Ακολουθώντας τον Στίβεν Κινγκ

Ο Χανς-Οκε Λίλγια καταγράφει την πορεία του Στίβεν Κινγκ για το διάστημα που είναι ενεργός εκδοτικά.

Ο Σουηδός Χανς-Οκε Λίλγια είναι φανατικός αναγνώστης του Στίβεν Κινγκ και παρακολουθεί την πορεία του για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Αποτέλεσμα της μελέτης του είναι τα τέσσερα βιβλία που έγραψε για εκείνον. Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά το δεύτερο εξ αυτών, με τίτλο «Stephen King: Πέντε δεκαετίες γεμάτες ιστορία», στο οποίο εξετάζεται το φαινόμενο Κινγκ μέσα από τις πέντε δεκαετίες που ο συγγραφέας είναι ενεργός εκδοτικά. Ο Λίλγια ξεκινάει από τη γένεση της «Κάρι», του πρώτου βιβλίου του Κινγκ, το οποίο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1974. Το βιβλίο έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε του εξασφάλισε τη δυνατότητα να αφιερωθεί στη συγγραφή και να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να εργαστεί σε δύο δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του, με την οποία μέχρι τότε ζούσε σε τροχόσπιτο.

Ακολούθησαν άλλα 87 βιβλία, κάποια από τα οποία ο Κινγκ εξέδωσε με ψευδώνυμο, με πιο επιτυχημένα εκείνα που υπέγραψε ως Ρίτσαρντ Μπάκμαν. Οταν αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το ψευδώνυμο του Μπάκμαν ήταν ο ίδιος, εξήγησε ότι κατέφυγε σε αυτό διότι ήταν πιο παραγωγικός απ’ όσο άντεχε η αγορά και δεν θα μπορούσε με το ίδιο όνομα να κυκλοφορεί κάθε χρόνο δύο βιβλία. Η με φρενήρεις ρυθμούς παραγωγικότητα του Κινγκ είναι από τα στοιχεία που συνοδεύουν τη φήμη του καθώς, παρότι έχει ήδη εκδώσει αρκετά μεγάλο αριθμό βιβλίων, έχει επίσης γράψει και αρκετά που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οπως σημειώνει ο Λίλγια, το πρώτο από τα ακυκλοφόρητα βιβλία του Κινγκ είναι ένα ημιτελές χειρόγραφο 76 σελίδων με τίτλο «The aftermath» (Τα επακόλουθα). Το είχε γράψει σε ηλικία μόλις 15 ετών, το 1963, λίγο καιρό μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, και είχε θέμα τον αφανισμό της ανθρωπότητας έπειτα από έναν πυρηνικό πόλεμο (πάντα εμπνέεται από την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της εποχής του, μετουσιώνοντας την ανησυχία σε τρομακτικές ιστορίες).

Ο Λίλγια αναφέρεται στα έργα των επόμενων δεκαετιών, των χρυσών χρόνων, στις συνεργασίες του Κινγκ με άλλους συγγραφείς όπως ο γιος του, Οουεν Κινγκ, και ο Πίτερ Στράουμπ. Αναφέρεται επίσης στο τροχαίο που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του, στις συναντήσεις που είχε ο ίδιος μαζί του (από αυτές προέκυψαν δύο συνεντεύξεις), αλλά και στον τρόπο που ο Κινγκ αλληλεπιδρά με την εποχή του εδώ και πέντε δεκαετίες, μέσα από την αναφορά του έργου του από άλλους συγγραφείς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Το βιβλίο του Λίλγια, στο οποίο συμπυκνώνεται όλος ο Κινγκ μέσα σε 174 σελίδες, μπορεί να διαβαστεί δίπλα στο «Περί συγγραφής» του Αμερικανού μάστερ του τρόμου, το οποίο έχει εδώ και χρόνια εξαντληθεί αλλά πρόκειται να κυκλοφορήσει ξανά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.


INFO
Το βιβλίο «Stephen King: Πέντε δεκαετίες γεμάτες ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου

Documento Newsletter