Ακλόνητο στην πολιτική το κληρονομικό δίκαιο, αλλάζει στον αστικό κώδικα

Ακλόνητο στην πολιτική το κληρονομικό δίκαιο, αλλάζει στον αστικό κώδικα

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει μεγάλα αφηγήματα για να αναστρέψει τη συνεχιζόμενη φθορά της από τις αντιλαϊκές πολιτικές της, ρίχνει «μπαταριές» για ρηξικέλευθες αλλαγές στην καθημερινότητα. Ηδη, χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει, οι επιτελείς του Μαξίμου προωθούν επικοινωνιακά ότι στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του κληρονομικού δικαίου θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυστηρές δεσμεύσεις εγκυρότητας (έως… κατάργησης) στις ιδιόχειρες διαθήκες αλλά και διατάξεις για κληρονομικό δικαίωμα μεταξύ συντρόφων στη ζωή, ακόμη κι αν δεν υπάρχει γάμος!

Στον αστικό κώδικα θα έρθουν τα πάνω κάτω με αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο, διακηρύσσουν. Αποφεύγουν βέβαια να αναφερθούν στην πολιτική και κατεξοχήν στα ειωθότα της ΝΔ, όπου τα προνόμια κληρονομικώ δικαίω καλά κρατούν …

Πάντως, έχει σημασία ποιοι αποτελούν την ομάδα εργασίας με αντικείμενο την αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου, η οποία συγκροτήθηκε με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και παρουσιάζει το Documento (Εγγραφo Υπ. Δικαιοσύνης Αρ. Πρωτ.: 64376/Φ.375- 16.10.2024 ). Πρόεδρός της ορίστηκε ο Απόστολος Γεωργιάδης, Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με αναπληρώτριά του προέδρου τη Μαρουλιώ Δαβίου, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία ορίστηκε ως τακτικό μέλος και αναπληρώτριά της η Ευαγγελία Στεργίου, Αρεοπαγίτη, επίσης τακτικό μέλος της ομάδας αυτής, ενώ ως τακτικό μέλη ορίστηκε και ο Παναγιώτης Καρακωσταντής, Εφέτης Αθηνών, αποσπασμένος στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αναπληρωτή του τον Σωτήριο Τσουβαλά, Εφέτη Αθηνών, αποσπασμένο στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης, ως μέλη ορίστηκαν οι Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνιος Καραμπατζός, Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Γεώργιος Λέκκας, Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ελένη Ζερβογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Σωτήριος Κοτρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεώργιος-Αλέξανδρος Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Ως τακτικά μέλη ορίστηκαν και οι Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Νικολόπουλο, Προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Ελένη Κοντογεώργου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, με αναπληρώτριά της την Χριστίνα Μάνδρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα πραγματοποιούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «με δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής των μελών, μέσω της πλατφόρμας e: Presence». Ορίζεται ότι στον Πρόεδρο, τα μέλη και στον/στην γραμματέα της επιτροπής ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται πέραν τυχόν οδοιπορικών εξόδων, ημερήσιας αποζημίωσης και εξόδων διανυκτέρευσης.

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτός πόλεμος Μητσοτάκη – Σαμαρά με καρφιά για υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα για τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία

Χέρι-χέρι η ΝΔ με την ακροδεξιά και στα Επιμελητήρια: Καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη και του προέδρου ΕΑΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Η καθεστωτική επιλεκτικότητα Μητσοτάκη, ο «εμφύλιος» με Σαμαρά και η απειλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter