Ακατάπαυστες οι κυβερνητικές «διευκολύνσεις» στους καναλάρχες

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην τέταρτη συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο του πλαισίου ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να συνεχίζει τις «διευκολύνσεις» της κυβέρνησης στους καναλάρχες.

Ο Μ. Κάτσης επέμεινε για άλλη μια φορά στη χρυσή ευκαιρία που έχει η χώρα ενόψει της μεγάλης επερχόμενης ύφεσης, για ενίσχυση των επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, με την αύξηση στον νόμο 4487/ 2017 (γνωστός και ως νόμος Κρέτσου) του ποσοστού επιχορήγησης συνολικών δαπανών στο 45% από 40% που προβλέπει το νομοσχέδιο. Το αίτημα αυτό είχαν ζητήσει μάλιστα και όλοι οι φορείς του οπτικοακουστικού τομέα σε προηγούμενη συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο ο υπουργός να έχει απαντήσει εν όψει της Ολομέλειας αν θα το κάνει δεκτό.

O Μάριος Κάτσης επίσης επέμεινε στο να παραμείνει στα 30.000 ευρώ το ύψος των ελάχιστων δαπανών παραγωγής ανά επεισόδιο, προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια τηλεοπτική σειρά, χαρακτηρίζοντας τη μείωση αυτή ως άλλο ένα δωράκι στα κανάλια, ώστε να επιχορηγούνται από το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) για σειρές χαμηλού κόστους και ποιότητας, δημιουργώντας έτσι και ελάχιστες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση προχωρά στην μείωση του ορίου των ελάχιστων δαπανών από τις 30.000 στις 15.000 ευρώ, ακόμη και για σειρές με 70 επεισόδια «κλείνοντας» το μάτι στους καναλάρχες να παράγουν περισσότερες χαμηλού κόστους καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάτσης πρόκειται για μια ακόμη μεθοδευμένη «διευκόλυνση» των καναλιών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ίδιος άσκησε δε κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά την εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον οπτικοακουστικό κλάδο, τα οποία βρήκε έτοιμα από το πρώην Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως το ταμείο εγγυοδοσίας και το επενδυτικό ταμείο για οπτικοακουστικές παραγωγές και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην παρουσιάζει ως έργο ένα απλό αίτημα που έστειλε προς το Υπουργείο του Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο και χαρακτήρισε για τις κωλυσιεργίες, ως “υπουργό ύφεσης και αποεπένδυσης”.