Ακαδημία Αθηνών: Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται στα μισά από τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ακαδημία Αθηνών: Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται στα μισά από τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, σε ομιλία του στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται στο 50% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία και για την εξάπλωση του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού.

Ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, ανέφερε τα εξής σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής «σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον ΕΟΔΥ πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δ΄ αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας».

Ο Δημήτρης Θάνος τόνισε επίσης ότι το τέταρτο πανδημικό κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όσον αφορά το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής επεσήμανε: «είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους «Δ». Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή. Η αύξηση της Β, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών τονίζει ότι αποτελούν την καλύτερη θωράκιση απέναντι στις μεταλλάξεις, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται έναντι των μεταλλάξεων.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Απλώς, πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή πέφτει κατά 10% με 15%. Βέβαια, δεν θέλει κανένας να είναι σε αυτό το 10% με 15%, όπου μειώνεται. Δηλαδή, να ανήκουν στην ομάδα εκείνη όπου μειώνεται αυτή η αποτελεσματικότητα. Αλλά, όμως, το ξέρουμε και επειδή το ξέρουμε μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων COVID-19, τα οποία αν και εφόσον αναπτυχθούν θα κριθεί εάν και εφόσον είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν, ας πούμε σε μια τρίτη δόση», υπογράμμισε ο Δημήτρης Θάνος.

Documento Newsletter