Αιχμηρά σχόλια του γερμανικού Τύπου: «Δημαγωγία» η «παρέμβαση» του Έλον Μασκ στις εκλογές

Αιχμηρά σχόλια του γερμανικού Τύπου: «Δημαγωγία» η «παρέμβαση» του Έλον Μασκ στις εκλογές
(AP Photo/Evan Vucci, File)

Πριν από λίγο καιρό ο Έλον Μασκ είχε προκαλέσει αίσθηση με μία ανάρτησή του στο Χ, στην οποία έπαιρνε θέση στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα χαρακτηρίζοντας την AfD ως το μοναδικό κόμμα «που μπορεί να σώσει τη Γερμανία».

Τώρα ο δισεκατομμυριούχος επανήλθε με άρθρο του στη WELT am Sonntag, στο οποίο ανέλυσε περαιτέρω τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η AfD αποτελεί την ιδανική επιλογή στις γερμανικές εκλογές – και με αυτόν τον τρόπο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Εξαιτίας της δημοσίευσης του άρθρου μάλιστα, η αρχισυντάκτρια του τμήματος άρθρων γνώμης της WELT, Εύα Μαρί Κόγκελ υπέβαλε την παραίτησή της.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Παραιτήθηκε αρχισυντάκτρια της Welt am Sonntag μετά τη δημοσίευση άρθρου γνώμης του Μασκ υπέρ του AfD

«Ο Έλον Μασκ έχει λοιπόν άποψη και για τη Γερμανία – και why not; Φυσικά και ο δισεκατομμυριούχος έχει το δικαίωμα να εκφράσει δημοσίως την άποψή του», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Δικαίωμά του είναι, όπως και δικαίωμά του είναι, το να αποδίδει ελάχιστη αξία στη δημοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και το να επιχειρηματολογεί για το κομματικό τοπίο της Γερμανίας, κάτι για το οποίο δεν γνωρίζει τίποτα. Επιπλέον, μία ανεξάρτητη σύνταξη μπορεί να αποφασίσει η ίδια, εάν θέλει να γίνει πλατφόρμα ανακοινώσεων για κάποιον που απ’ όλα όσα μαθαίνουμε, πρέπει να τρέφει για τις ανεξάρτητες συντάξεις τον ίδιο σεβασμό που τρέφει και για τα σωματεία εργαζομένων στα εργοστάσια της Tesla».

Κατά την SZ πάντως «ο Μασκ χρησιμοποίησε και πάλι την προσωπική του ισχύ για να στηρίξει πολιτικές δυνάμεις που αντιτάσσονται στον πλουραλισμό. Το ισχυρότερο επιχείρημα για τις θέσεις του είναι απλώς και μόνο το ότι τις διατυπώνει ο ίδιος». Αυτό γίνεται αντιληπτό και στη WELT: «ο Μασκ παρουσιάζεται ξανά και ξανά ως “ιδιοφυΐα”. Αυτή η λατρεία προς το πρόσωπο του Μασκ, την οποία δεν δείχνουν μονάχα οι tech-fans, αλλά και άνθρωποι από τους εδραιωμένους φιλελεύθερους κύκλους, αποτελεί κάτι το γκροτέσκο και λόγο πολιτικής ανησυχίας. Προσωπολατρία και δημοκρατία δεν έχουν καμία σχέση. Η Γερμανία δεν χρειάζεται κανέναν “σωτήρα”, ακόμη και αν πολλά φαίνεται να συνηγορούν υπέρ αυτού στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Ακόμη κι έτσι να ήταν όμως, τόσο ο δισεκατομμυριούχος Μασκ όσο και η AfD είναι εξίσου ακατάλληλοι για κάτι τέτοιο».

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt παρατηρεί από την πλευρά της πως «ο Μασκ επιδιώκει να σχετικοποιήσει τη ριζοσπαστικότητα» της AfD, με τον δισεκατομμυριούχο να γράφει μεταξύ άλλων πως η Αλίς Βάιντελ, επικεφαλής του κόμματος και υποψήφια καγκελάριος, «έχει ομόφυλη συμβία από την Σρι Λάνκα! Σας θυμίζει κάτι τέτοιο τον Χίτλερ; Ελάτε τώρα!». Ωστόσο «δεν έχουν όλοι οι ακροδεξιοί ένα συγκεκριμένο μουστάκι – και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει και ο Έλον Μασκ», επισημαίνει η Handelsblatt.

«Ναι, στη Γερμανία πρέπει να κάνουμε μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το μέλλον της χώρας μας. Όταν όμως ένας δεξιός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος διαφημίζει προεκλογικά ένα εξτρεμιστικό κόμμα, τότε δεν πρόκειται περί συνεισφοράς στην πολιτική συζήτηση – πρόκειται περί δημαγωγίας».

Πηγή: Deutche Welle

Διαβάστε επίσης:

UNICEF: Το 2024 μια από τις χειρότερες χρονιές για τα παιδιά σε εμπόλεμες περιοχές – Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Αιθιοπία: Πάνω από 70 νεκροί μετά από τροχαίο δυστύχημα

H Μόσχα παίρνει τώρα αποστάσεις από τον Άσαντ: Δεν αντιμετώπισε τα κοινωνικά προβλήματα

Η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο στην ουκρανική κρίση: Προωθεί αμερικανικό υγροποιημένη φυσικό αέριο

Αεροσκάφος της Air Canada τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωση – Σοκάρουν τα βίντεο

Τζίμι Κάρτερ: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην προέδρου

 

Documento Newsletter