«Αιχμηρός» o Σόιμπλε θυμάται τον Σαμαρά και κατηγορεί την κυβέρνηση για τις «καθυστερήσεις»

«Αιχμηρός» o Σόιμπλε θυμάται τον Σαμαρά και κατηγορεί την κυβέρνηση για τις «καθυστερήσεις»

Kατά την άφιξή του στο Eurogroup o κ. Σόιμπλε αρνήθηκε τον «συμβιβασμό» και κατηγόρησε για την «καθυστέρηση» την Ελληνική πλευρά αφού -όπως είπε- δεν δέχθηκε την συμφωνία, τρεις βδομάδες πριν για να την επικοινωνήσει στην «κοινή γνώμη».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην κυβέρνηση Σαμαρά, αφού κατά τον κ. Σόιμπλε και τότε είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, αλλά καθυστέρησε λόγω εκλογών.

«Παραμένω όπως και πριν αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης», είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε και προσέθεσε:

«Οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στην Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες θα γλυτώσουμε χρόνο στο μέλλον».

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να γίνει κάποιου είδους συμβιβασμός, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους. Είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Για το θέμα των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι έτσι δεν μετατίθεται η διαμάχη για το μέλλον, για το 2018 ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ακούσατε και από τον κ. Ρέκλινγκ ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την Ελλάδα, και αυτή είναι και η άποψη της ίδιας της Ελλάδας, ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του προγράμματος να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα επιτευχθεί και έτσι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».

Σε άλλη ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, απάντησε: «… Εάν το ΔΝΤ σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, οι οποίο δεν συμπίπτουν με εκείνους της ΕΕ, βρει ένα τρόπο και πει εντάξει, συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις, την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται προς το δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους της, αυτό θα είναι ευχάριστο…. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την σταθερότητα της εξέλιξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η ανάπτυξη, ας σημειωθεί ότι είναι στο πρώτο τρίμηνο διπλάσια εκείνης των ΗΠΑ». Ερωτηθείς δε εάν είναι συμβατή μια τέτοια λύση με την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου απάντησε: «Ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο επακριβώς για κάθε συνάντηση του Eurogroup όπως το προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα θα καταθέσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού συμφωνήσει ότι μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση διότι βρίσκεται εντός του (ψηφισθέντος) πλαισίου δεν χρειάζεται νέα έγκριση, εάν θεωρήσει ότι πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή της συμφωνίας τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά την εντολή του»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter