Προθέσεις αλλά λίγες πραγματικές μεταρρυθμίσεις καταγράφει το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που -αν και διπλωματικά διατυπωμένο- αφήνει σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης για τη λεγόμενη «διαφθορά του λευκού κολάρου» αλλά και την Ελευθερία του Τύπου.
Δικαιοσύνη
Αν και αρχικά αναφέρει ότι η αντίληψη των πολιτών για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπογραμμίζει στη συνέχεια τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον διορισμό των υψηλόβαθμων δικαστικών της χώρας από την εκτελεστική εξουσία.
Η έκθεση καταγράφει την πρόοδο που έχει συντελέσει η Ελλάδα στον τομέα της δικαιοσύνης με τα διακεκηρυγμένα σχέδιά της που είναι υπό εξέλιξη, με μόνη υλοποιημένη μεταρρύθμιση την υιοθέτηση του Κώδικα Δικαστικού προσωπικού τον Απρίλιο του 2021.
Σημειώνει πως η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης έχει μειωθεί καθώς μια υπόθεση σε πρώτο βαθμό κάνει κατά μέσο όρο 78 μέρες παραπάνω για να τελεσιδικήσει.
Διαφθορά
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η έκθεση υπογραμμίζει τις αδυναμίες που υπάρχουν ακόμα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς «υψηλού προφίλ», σχετικά με τα λεγόμενα εγκλήματα του «λευκού κολάρου».
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι προκλήσεις για το γραφείο του εισαγγελέα αφορούν συγκεκριμένα την έλλειψη τόσο διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού όσο και υψηλά καταρτισμένων ερευνητών. Μια γενική έλλειψη και καθυστέρηση στην διανομή ψηφιακών εργαλείων για τον εντοπισμό εξεζητημένων οικονομικών εγκλημάτων, και την γενική απουσία συστήματος διαχείρισης των υποθέσεων».
Σχετικά με την αντιμετώπιση του λόμπινγκ, παρά το γεγονός ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ετοιμάσει σχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, σημειώνει πως καμία πρόοδος δεν συνετελέσθη από την περυσινή έκθεση.
Ελευθερία του Τύπου
Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα βασίζεται σε μια σειρά από συνταγματικές και νομικές προβλέψεις, αναφέρει το κείμενο της έκθεσης. Και πάλι καταγράφεται η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της εποπτικής αρχής, του ΕΣΡ ενώ υπογραμμίζονται οι ανησυχίες για τους οικονομικούς πόρους του. Επίσης, αναφέρονται οι διευκολύνσεις της ελληνικής κυβέρνησης εν καιρώ πανδημίας στα ΜΜΕ όπως οι διευκολύνσεις της για την πληρωμή της προμήθειας για την άδεια και την μετάδοση τηλεοπτικού σήματος.
Τέλος, ειδική μνεία κάνει και στην δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, στο πλαίσιο της συνέχισης των επιθέσεων σε δημοσιογράφους στην χώρα.