Αιχμές «δεξιών» της ΝΔ: Ο Δένδιας εμφανίζεται πιο δημοφιλής από τον Μητσοτάκη σε «μυστικές δημοσκοπήσεις»

Με αφορμή το επεισόδιο στο Όσλο μεταξύ του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ακροδεξιά της ΝΔ με άρθρο της στην ιστοσελίδα που τους εκφράζει, την antinews.gr αναφέρει πως -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται σε μυστικές δημοσκοπήσεις με ποσοστά μεγαλύτερα και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«(…) σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και σήμερα, «μυστικές» δημοσκοπήσεις που γίνονται για υπουργούς και πολιτικούς της ΝΔ, δείχνουν τον υπουργό Εξωτερικών με ποσοστά αντίστοιχα ή και υψηλότερα αυτών του πρωθυπουργού. Κάτι που φαίνεται να προκαλεί ενόχληση στο μέγαρο Μαξίμου».

Όλο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο antinews.gr

Κόντρα Δένδια-Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία: Ο Τούρκος διπλωμάτης έκανε τη δουλειά του. Οι δικοί μας;

Οργανωμένη τακτική, κατόπιν σχεδιασμού της Άγκυρας, δείχνει η παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία, κατά την ομιλία Δένδια σε εκδήλωση νορβηγικού Ινστιτούτου. Ο Τούρκος διπλωμάτης έκανε τη «δουλειά» του. Το υπουργείο Εξωτερικών, άραγε, την κάνει;

(Ανανεωμένο) Έντονη οσμή κατευθυνόμενης ενέργειας, με οδηγία της Άγκυρας, αναδίδει η παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία, Fazlı Çorman, χτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών σχέσεων με θέμα «Το δίκαιο της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε στον Τούρκο πρέσβη με τρόπο που παρέπεμπε στην -προ μηνών- εμφάνισή του στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οπότε και απέσπασε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Ελλάδα.

Έκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και σήμερα, «μυστικές» δημοσκοπήσεις που γίνονται για υπουργούς και πολιτικούς της ΝΔ, δείχνουν τον υπουργό Εξωτερικών με ποσοστά αντίστοιχα ή και υψηλότερα αυτών του πρωθυπουργού. Κάτι που φαίνεται να προκαλεί ενόχληση στο μέγαρο Μαξίμου.

Απάντησε η Ελλάδα στον ΟΗΕ;

Ωστόσο, παρ’ ότι προσπάθησε να επιδείξει ένα διπλωματικό τακτ, ο τόνος του Τούρκου πρέσβη ξεπέρασε τα εσκαμμένα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο της πρόκλησης και της ειρωνείας, όταν αναφέρθηκε στη Μικρά Ασία, υπονοώντας τη μικρασιατική καταστροφή. «Το Αιγαίο -είπε- έχει δύο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την ιστορία» (!).

Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος πρέσβης, λειτουργώντας ως προβοκάτωρ, κατά τη συνήθη πρακτική της Άγκυρας επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς της Τουρκίας και τις αμφισβητήσεις επί της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, κ.ο.κ.

Να σημειωθεί πως τόσο τα λόγια του πρέσβη, όσο και τα πρόσφατα του προϊσταμένου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έρχονται ως συνέχεια δύο πολύ προσεκτικά γραμμένων επιστολών από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον OHE, Φεριντούν Σινιρλίογλου (Ιούλιος και Σεπτέμβριος 2021).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, αν και έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από την τελευταία επιστολή Σινιρλίογλου, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον OHE δεν έχει απαντήσει. «Η απάντηση -σημειώνει η εφημερίδα- προφανώς βρίσκεται υπό καθεστώς επεξεργασίας, ώστε οι θέσεις της Ελλάδας να είναι ξεκάθαρες προς όλες τις κατευθύνσεις».

Καλές, λοιπόν, και επιβεβλημένες οι κόντρες Δένδια με όσους «βαλτούς» ή μη, αλλά, εάν ισχύουν οι πληροφορίες της «Καθημερινής», τότε προκύπτει μείζον θέμα. Διότι φαίνεται ότι η Άγκυρα κάνει τη «δουλειά» της, αλλά η Αθήνα αναλίσκεται σε δευτερεύοντα θέματα και κόντρες. Πόσο μάλλον, αφού είναι αδιανόητο να μην έχει απαντηθεί η τουρκική επιστολή εδώ και τέσσερις μήνες. Αυτό είναι το πρωτεύον ζήτημα και όχι οι… κουτσαβακισμοί του Τούρκου πρέσβη.

Διερευνητικές και λεκτικές αντιπαραθέσεις

Πάντως, η παρουσία του πρέσβη της Τουρκίας στην ομιλία Δένδια και η παρέμβασή του φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία, αφού έρχονται σε μια συγκυρία, κατά την οποία:

1. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 22 Φεβρουαρίου θα γίνει ο νέος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα. Βέβαια, εν μέσω των υψηλών τόνων λεκτικής αντιπαράθεσης Αθήνας – Άγκυρας το τελευταίο διάστημα είναι άγνωστο εάν θα γίνουν οι επαφές. Κάτι, άλλωστε, που έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

2. Η τουρκική πλευρά, με δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου, έχει «σηκώσει» αρκετά το θέμα των ελληνικών νησιών και των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί για την προστασία και άμυνά τους.

3. Η Τουρκία επικαλείται για μια ακόμα φορά τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς έχουν προκαλέσει λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά στους τουρκικούς ισχυρισμούς, και γενικότερα με τους τόνους σταδιακά να υψώνονται.

Οργανωμένη τακτική

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, διόλου τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία του Τούρκου πρέσβη στην εκδήλωση όπου μιλούσε ο Νίκος Δένδιας.

Το πιθανότερο, δε, έγινε κατόπιν εντολής της Άγκυρας. Εξάλλου, οι διπλωμάτες σπανίως αναλαμβάνουν προσωπικές πρωτοβουλίες δίχως να έχουν πάρει προηγουμένως το πράσινο φως από τους… προϊσταμένους τους.

Η παρουσία του στην εκδήλωση θεωρείται ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συνολικότερης οργανωμένης τακτικής της Άγκυρας, η οποία, πάντως, κάθε άλλο παρά καινούργια είναι.

Άλλωστε, αρκετές φορές στο παρελθόν έχει επαναληφθεί. Πολλάκις Τούρκοι διπλωμάτες στις χώρες που υπηρετούν, λαμβάνουν εντολή να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις που αφορούν την Τουρκία και κυρίως τα ελληνο-τουρκικά, προκειμένου να προβάλλουν τις θέσεις της Άγκυρας και, εάν είναι δυνατόν, να «δυσκολέψουν» όποιον παρουσιάζει τις ελληνικές.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;

Ο Τούρκος πρέσβης στο Όσλο επέλεξε τη διοργάνωση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Norwegian Institute of International Affairs – NUPI) ως ένα καλό -για τον ίδιον- βήμα.

Βέβαια, ουδέν νεώτερο και ουσιαστικό κόμισε κατά την τοποθέτησή του. Απλά, ανέφερε όσα συνεχώς και κουραστικά επαναλαμβάνει η τουρκική πλευρά. Ωστόσο, ποσώς τον ενδιέφερε αυτό. Το σημαντικό ήταν, με τη μακροσκελή τοποθέτηση – «ερώτησή» του, να ακουστούν οι τουρκικές θέσεις μέσω ενός γνωστού Ινστιτούτου.

Ο διπλωμάτης της Τουρκίας, λοιπόν, έκανε τη δουλειά του. Το ερώτημα είναι εάν οι Έλληνες διπλωμάτες λαμβάνουν εντολές από την Αθήνα να προβαίνουν σε παρόμοιες παρεμβάσεις, ειδικά σε διοργανώσεις που έχουν θέματα τα οποία αφορούν τη χώρα μας, καθώς και τα ελληνο-τουρκικά. Κάτι που, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, ουδόλως γίνεται. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο παλαιότερα αποτελούσε και για τη χώρα μας τακτική πρακτική.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Άξιον υπενθύμισης είναι, πάντως, ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, έχει την τιμητική του στη χώρα μας.

Με πολύ καλές δημόσιες σχέσεις -κάτι που απαιτεί και τα αντίστοιχα κονδύλια, τα οποία συνήθως λείπουν από τις ελληνικές πρεσβείες- συχνά φιλοξενούν συνεντεύξεις του τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ, ενώ αρκετές φορές προσκαλείται να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις.

Ωστόσο, αντίστοιχη κινητικότητα δεν καταγράφεται από τη μεριά Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούν σε κρίσιμα για τα εθνικά συμφέροντα πόστα.

Να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα το 2020, έγιναν αρκετές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες προωθείτο η λύση της Χάγης, από τα χαρακτηριζόμενα ως «εκσυγχρονιστικά think tanks», ΕΛΙΑΜΕΠ και «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» της Άννας Διαμαντοπούλου. Στην τελευταία, μαζί με τον Κώστα Σημίτη μεταξύ άλλων, ήταν προσκεκλημένος και ο Μ.Οζούγκεργκιν.