Αιχμάλωτο του Αλαφούζου το «τριφύλλι»

Αιχμάλωτο του Αλαφούζου το «τριφύλλι»

Στα εφτά χρόνια διοίκησης της ΠΑΕ από τον mr Σκάι οι «πράσινοι» δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, καθώς όλα τα πλάνα του απέτυχαν

Ο εφοπλιστής και μιντιάρχης Γιάννης Αλαφούζος έκλεισε εφτά χρόνια στο τιμόνι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ομάδα στα χέρια του έχει… μικρύνει ως μέγεθος, με απανωτές αποτυχίες. Η διοίκηση του mr Σκάι έχει σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου και το μέλλον του παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Στα εφτά «πέτρινα χρόνια» οι «πράσινοι» έφτασαν στην απόλυτη απαξίωση. Εντός των συνόρων είναι απλώς κομπάρσοι και την περίοδο 2017-18 βρέθηκαν και με τα δύο πόδια στη δεύτερη κατηγορία επειδή χρωστούσαν χρήματα σε ποδοσφαιριστές και προπονητές. Παρέμειναν όμως στη Σούπερ Λίγκα επειδή με την ψήφο του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ τροποποιήθηκε εκπρόθεσμα ο σχετικός κανονισμός και γλίτωσαν τον ντροπιαστικό υποβιβασμό, παρότι δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη αδειοδότηση από την ΕΠΟ λόγω των οφειλών. Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της κατάντιας και της κατάρρευσης του Παναθηναϊκού. Την ίδια σεζόν η ομάδα τερμάτισε στην 11η θέση του πρωταθλήματος (κάτω από ΠΑΕ όπως ο Παναιτωλικός, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Λεβαδειακός!), η οποία είναι η χειρότερη στην ιστορία της.

Στην Ευρώπη κάποτε ο Παναθηναϊκός… γονάτιζε μεγαθήρια, αλλά τα τελευταία χρόνια χάθηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της UEFA. Για πρώτη φορά στην ιστορία του έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για δύο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους. Το συγκεκριμένο αρνητικό ρεκόρ αναμένεται να επιμηκυνθεί για άλλη μία σεζόν!

Βήματα στα τυφλά

H τρέχουσα περίοδος ξεκίνησε για το «τριφύλλι» με γκέλα στη Λαμία και μια εμφατική «σφαλιάρα» στο ΟΑΚΑ από τον ΟΦΗ (3-1). Ο,τι πλάνο κι αν καταστρώνει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ με τους συνεργάτες του γίνεται… αεροπλάνο μέσα σε λίγους μήνες. Ο Παναθηναϊκός προχωράει στην ουσία με βήματα στα τυφλά και ό,τι κάτσει. Μεγάλα ερωτήματα και γρίφοι δημιουργούνται στο λαοφιλές κλαμπ και απαντήσεις σε αυτά μπορεί να δώσει μόνο ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, ο οποίος έχει να πατήσει σχεδόν δυόμισι χρόνια στο γήπεδο για να δει την ομάδα του. Ο Αλαφούζος, έστω και από απόσταση, είναι ενταγμένος σε έναν χώρο (το επαγγελματικό ποδόσφαιρο) που είναι ξένος σε αυτόν. Παρ’ όλα αυτά δεν φεύγει, παρότι το ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα και μέσω του τηλεοπτικού του σταθμού πριν από μία διετία, στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Από πουθενά δεν προκύπτει χαραμάδα ελπίδας για αγωνιστική ανάκαμψη του «τριφυλλιού» και ο σχεδιασμός που έχει γίνει φέτος από τους Νίκο Νταμπίζα και Γιώργο Δώνη είναι τραγικός. Με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Γ. Αλαφούζο, το Documento κάνει αναδρομή στη θητεία του:

Το πρώτο πεντάμηνο του 2012 η περιβόητη πολυμετοχικότητα έγινε σκόνη και θρύψαλα στον Παναθηναϊκό και μέσα σε λίγους μήνες η ΠΑΕ πέρασε στα χέρια του Γ. Αλαφούζου. Στην εποχή του 62 άχρονου μεγαλοεπιχειρηματία οι« πράσινοι» έκαναν δεκάδες μεταγραφές· άλλες από το πάνω ράφι και άλλες από το… πανέρι της ευρωπαϊκής αγοράς. Ελάχιστες ήταν αυτές που αποδείχθηκαν λίρα εκατό και βοήθησαν την ομάδα να ανέβει επίπεδο ή έφεραν λεφτά στο ταμείο της.

Στην πρώτη αναγνωριστική και μεταβατική σεζόν, το 2012-13, ο καναλάρχης έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στους Ζεσουάλδο Φερέιρα, Δημήτρη Γόντικα, ενώ τεχνικός διευθυντής ήταν ο Κώστας Ελευθεράκης, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Σε δύο μεταγραφικές περιόδους ο Παναθηναϊκός διέθεσε περίπου 3,4 εκατ. ευρώ για 13 ποδοσφαιριστές, πληρώνοντας 760.000 ευρώ σε ομάδες. Στην πυραμίδα των αποτυχημένων επιλογών ήταν η απόκτηση του Μπρούνο Φορναρόλι, ο οποίος πέρασε από το «τριφύλλι», δεν… ακούμπησε την μπάλα και κόστισε συνολικά 1,4 εκατ. ευρώ (οι 600.000 τού δόθηκαν για να σπάσει το συμβόλαιό του)!

Η συμφωνία με τον Ν. Νταμπίζα τον Μάιο του ’13 περιλάμβανε σφιχτή οικονομική πολιτική για να πέσει το χρέος και να δημιουργηθεί αξιόπιστη ομάδα. Η πολυμετοχικότητα άφησε στην ΠΑΕ καμένη γη και η διοίκηση Αλαφούζου κληρονόμησε άνοιγμα που ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που ήταν σε ισχύ. Ολα αυτά τα γνώριζε ο Αλαφούζος, πήρε όμως το ρίσκο να εμπλακεί σε έναν χώρο που του ήταν άγνωστος, με κυρίαρχο στοιχείο το παρασκήνιο και τη διαφθορά.

Ο Παναθηναϊκός με τεχνικό διευθυντή τον Νταμπίζα και προπονητή τον Γιάννη Αναστασίου δημιούργησε μια νεανική ομάδα. Για τη συμπλήρωση του παζλ του ρόστερ έγιναν δώδεκα μεταγραφές, με τονΜάρκους Μπεργκ να είναι το βαρύ όνομα και ο ηγέτης της. Δαπανήθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ και αστοχία υπήρχε μόνο στην περίπτωση του Εμίρ Μπαϊράμι, ο οποίος είχε προβλήματα τραυματισμών.

Στις 26 Απριλίου 2014 ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου (4-1, 15΄, 50΄, 88΄ Μπεργκ, 54΄ Καρέλης τα γκολ) με πρωταγωνιστή τον Σουηδό φορ και κατέκτησε το μοναδικό τρόπαιο στη μέχρι τώρα θητεία Αλαφούζου στο τιμόνι της ΠΑΕ.

Νοικοκυρεμένα ήταν τα πράγματα και την περίοδο 2014-15. Ξοδεύτηκε κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ, η ομάδα τερμάτισε δεύτερη (20 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό), αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν εξωαγωνιστική: το χρέος της ΠΑΕ έγινε διαχειρίσιμο, αφού έπεσε κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter