Το αύριο της Νέας Δημοκρατίας δεν συμπεριλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η στάση που ξεκίνησε ως επίδειξη πυγμής και προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης καθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρμαιο μιας ισχυρής κεντρομόλου δύναμης. Καθώς ο ίδιος γυρίζει γύρω από τον εαυτό του βλέπει να τον «χτυπούν» το ένα μετά το άλλο τα αποτελέσματα των πράξεών του.
Οι δυνάμεις της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, των κυμάτων ανατιμήσεων έως και της διαχείρισης της πανδημίας και της εγκληματικότητας προσέκρουαν για καιρό στον μιντιακό κυματοθραύστη της κυβέρνησης. Τώρα σε αυτές τις δυνάμεις προστίθενται με ανεξέλεγκτη δυναμική και «γαλάζιες» από το εσωτερικό της παράταξης, με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η συνεχής προσπάθεια φυγής στην επόμενη ημέρα τον φέρνει αντιμέτωπο όχι με… το «δικό μας πολιτικό ημερολόγιο» που θέλει να βλέπει «το φως της Ελλάδας του 2030», το οποίο επικαλέστηκε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη και με την ημέρα που η ΝΔ δεν θα έχει τον ίδιο στη θέση του αρχηγού.
Ο αρχηγός μίλησε – ποιος άκουσε;
«Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» λέει ένα παλαιό γνωμικό άγνωστης πατρότητας. Το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Νέα Δημοκρατία. Οι παρεμβάσεις «γαλάζιων» που προηγήθηκαν ή διαδέχτηκαν το δημόσιο ράπισμα Καραμανλή για την αξία του απορρήτου στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής αντιμετωπίστηκαν ακόμη και με τη εξωφρενική ταμπέλα της «ταύτισης με την κυβέρνηση».
Οι εσωκομματικές παρεμβάσεις όμως που ακολούθησαν την ξεκάθαρη πρωθυπουργική απόρριψη των απόψεων Καραμανλή – Παυλόπουλου δίνουν πια υπόσταση στο ρήγμα που βαθαίνει καθημερινά στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Την επομένη της δήλωσής του η Ολγα Κεφαλογιάννη «απάντησε» ότι «είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου». Τη μεθεπόμενη ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι «ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη δημοκρατία δεν νοούνται». Την τρίτη ημέρα ο Ανδρέας Κουτσούμπας τάχτηκε ξεκάθαρα με την εξουδετέρωση του «επιχειρήματος» του απορρήτου.
Η πρώτη και ο τρίτος, μαζί με τον Κώστα Τζαβάρα, ως μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσαν τις αιτίες των νοσηρών κυβερνητικών διαρροών για την αντικατάστασή τους. Εξήγησαν παράλληλα γιατί πλέον ο Κωνσταντίνος Τασούλας άφησε όλα τα προσχήματα και δρα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας ακόμη και τη σύγκληση των κοινοβουλευτικών οργάνων.
Χίλιες σιωπές στο κόμμα
Στον αντίποδα, η δημόσια στήριξη που απολαμβάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης απέναντι στο σκάνδαλο με την υπογραφή του αποδεικνύεται ισχνή. Πλην των πρωθυπουργικά εξαρτώμενων υπουργών, βλέπει στο πλευρό του μόλις την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη, την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου –αντί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη– στην Ευρωβουλή και ελάχιστους βουλευτές που επίσης ποντάρουν στην εκλογική εύνοιά του. Κατά τα λοιπά, η σιωπή της συντριπτικής πλειονότητας της κοινοβουλευτικής ομάδας συνεχίζεται και σίγουρα δεν είναι χρυσός.
Με την έναρξη των καταθέσεων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή διά της σιωπής ήρθε και το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά. Το «σπάσιμο» του απορρήτου από τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ επί της πρωθυπουργίας του, Θεόδωρου Δραβίλλα, έθεσε τις βάσεις της ακύρωσης του κυβερνητικού αφηγήματος στα έδρανα της επιτροπής. Να σημειωθεί πως οι λόγοι που ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη μιλήσει δημοσίως δεν αφορούν το επίπεδο των σχέσεών του με τον πρωθυπουργό αλλά τον φόβο των… Ιουδαίων και δη της αντιπολίτευσης.
Σιωπηλά την Πέμπτη μίλησε και ο Νίκος Δένδιας. Η κυβερνητική επιχείρηση με μπροστάρη τον Μάκη Βορίδη για τη «ρωσική επίθεση στις εκλογές μας» ματαιώθηκε πριν αλέκτορα φωνήσαι. Ο υπουργός Εξωτερικών φρόντισε –μέσω διπλωματικών πηγών– να ακυρώσει το τοξικό αφήγημα εν τη γενέσει του, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τη συμπερίληψη της χώρας μας στη λίστα με τις χώρες των οποίων πολιτικά κόμματα χρηματοδοτήθηκαν από ρωσικό χρήμα. Ενα ακόμη μήνυμα με σαφείς αποδέκτες.
Ο τροχός των βασανιστηρίων
Η προκλητική εμφάνιση του Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος βάλθηκε να επιδείξει στην επιτροπή της Βουλής πόσο «ανέλεγκτος» είναι, πάγωσε ακόμη και «γαλάζιους» που σκέφτονταν να βγουν μπροστά. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης επιτείνουν τη σιωπή των βουλευτών. Ενα σκάνδαλο παρακολουθήσεων πράγματι δεν έχει την επικοινωνιακή δυναμική που έχουν η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια, δεν «ρίχνει κυβερνήσεις» όπως λένε «γαλάζιοι» και μη παράγοντες.
Ομως όσο περισσότερο προκαλεί το «σύστημα Μητσοτάκη» τόσο οι βουλευτές αντιμετωπίζουν δύσκολα ερωτήματα. Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές προβληματισμού για τον παραγκωνισμό της ΑΔΑΕ και του προέδρου της Χρήστου Ράμμου που διά του νόμου έχουν πολύ πιο κομβικό ρόλο.
Στον ορίζοντα της παράταξης φαίνονται μέχρι στιγμής τρία πρόσωπα με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Αυτό του Ν. Δένδια, του οποίου το αρχηγικό προφίλ σφυρηλατείται από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Εκείνο της Ολ. Κεφαλογιάννη, με τις οικογενειακές και επιχειρηματικές ρίζες που την ακολουθούν αλλά και το βεβαρυμένο παρελθόν της με τον σημερινό πρωθυπουργό να την ξεχωρίζουν. Τρίτο είναι αυτό του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, τον οποίο έτσι κι αλλιώς η οικογενειακή παράδοση και η κομματική επετηρίδα φέρνουν σε περίοπτη θέση, την οποία αναβάθμισε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε θέση δελφίνου από ανάγκη απαξίωσης του ξαδέλφου του. Υπάρχουν και άλλα, εκ μεταγραφής, όμως προσώρας η καρδιά της παράταξης δεν θέλει ούτε να τα ακούει.
Τον φόβο του για όσα θα γίνουν για εκείνον… χωρίς εκείνον επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όταν μίλησε για «τερατογένεση» σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας της αντιπολίτευσης. Ο φόβος για την κόλαση εντός του κόμματος ωστόσο είναι μεγαλύτερος και ας παραμένει ανομολόγητος.