Στη δίνη της εσωστρέφειας βυθίζεται η ΝΔ. Απογοήτευση, «λευκή απεργία» και ένας αδύναμος πρωθυπουργός
Στον κουρνιαχτό των ευρωεκλογών η μεγάλη πολιτική φθορά του κυβερνώντος κόμματος διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πλέον αποδυναμωμένος και τις εσωτερικές ομαδοποιήσεις να ισχυροποιούνται. Ολα αυτά τη στιγμή που την 1η Ιουλίου θα μιλήσουν για πρώτη φορά σε κοινή εκδήλωση οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στο Μαξίμου. Παράλληλα, στο εσωτερικό της «γαλάζιας» ΚΟ επικρατούν απογοήτευση και αδράνεια («λευκή απεργία»), ενώ ανοίγει με συγκρουσιακό τρόπο η συζήτηση για το νέο πρόσωπο που θα γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών η συζήτηση για την ταυτότητα της ΝΔ έχει πλέον καθημερινό χαρακτήρα, καθώς πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα υπέστη την τεράστια εκλογική συρρίκνωση επειδή απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή δεξιά βάση του. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη (18/6) ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε ότι «κάναμε πράγματα που ενόχλησαν τη δεξιά πλευρά της βάσης μας. Σε ένα βαθμό δείξαμε σε αυτή την πλευρά ότι δεν σεβαστήκαμε αρκούντως τις ανησυχίες της». Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ εκφράζει μια άποψη που διατυπώνεται από αρκετά στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει μιλήσει για επιστροφή στις ρίζες της «λαϊκής Δεξιάς».
Εδώ και πολύ καιρό ο Αντ. Σαμαράς έχει διαφοροποιηθεί σε στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, οριζόντια φορολόγηση) και σχετικά με την ταυτότητα της ΝΔ είχε πει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι η «γαλάζια» παράταξη «κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Οταν στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” –τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα– κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της…».
Σε σχετική ερώτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Real FM (20/6) απάντησε: «Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποϊδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη».
Ανησυχία Μαξίμου για Καραμανλή – Σαμαρά
Σε αυτό το πλαίσιο εσωστρέφειας προστίθεται για το κυβερνών κόμμα και η κοινή εκδήλωση των δύο πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά (1/7), οι οποίοι θα μιλήσουν για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Είναι δεδομένο ότι οι τοποθετήσεις τους θα έχουν αρκετά μηνύματα και προς το Μαξίμου που θα προκαλέσουν αναταραχή.
Συγκρούσεις για νέο πρόεδρο και επίτροπο στην ΕΕ
Με συγκρουσιακό τρόπο έχει ανοίξει και η συζήτηση για νέο πρόσωπο σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεκάδες «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα στηρίξουν εκ νέου την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αποτέλεσμα ο αποδυναμωμένος πλέον πρωθυπουργός να «χαρτογραφεί» πρόσωπα που θα συσπειρώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του. Ενα όνομα που ακούγεται πολύ έντονα και στο παρασκήνιο είναι του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη Παναγιώτη Πικραμμένου, το οποίο αυτήν τη στιγμή φαίνεται να έχει λιγότερες πιθανότητες.
Την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης σταθμίζει τις επιλογές που έχει σε ό,τι αφορά τον Ελληνα επίτροπο στην Κομισιόν. Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να θέλει να παραμείνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όμως στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα… ηχηρά ονόματα, όπως του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Εχει ακουστεί και το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη. Πάντως τις τελευταίες μέρες συζητιέται και η επιλογή ενός προσώπου με τεχνοκρατικά και όχι αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά.
Βαραίνει το κλίμα και από το βατερλό Μεϊμαράκη
Μέσα σε αυτήν τη συνθήκη εσωκομματικών συγκρούσεων και αντιθέσεων, σαν βόμβα έσκασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση ότι ο ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης όχι μόνο δεν εκλέχθηκε αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αλλά ήρθε και τελευταίος στη σχετική ψηφοφορία με 85 ψήφους.
Νωρίτερα (11/6) ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει ως νέα επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ την Ελίζα Βόζεμπεργκ, θέση που προηγουμένως κατείχε ο Βαγγ. Μεϊμαράκης. Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης δεν στήριξε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αυτό το πολύ κακό αποτέλεσμα. Τα επιχειρήματα ότι τους «άδειασε» ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, καθώς μιλάμε για τον Γερμανό πολιτικό που επανεκλέχτηκε τέταρτη φορά και ηγείται της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014.
Συνεδριάζει η ΚΟ την Τετάρτη
Οι διαφωνίες και τα διαφορετικά αφηγήματα θα αποτυπωθούν στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Ιουνίου. Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει αρχίσει τις επισκέψεις στα υπουργεία για να δώσει ένα μήνυμα «επανεκκίνησης», όμως το κλίμα στη «γαλάζια» ΚΟ είναι παγωμένο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ρόλο πυροσβέστη έχει αναλάβει να διαδραματίσει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τους «γαλάζιους» βουλευτές καθώς ήταν γενικός γραμματέας της Βουλής επί πέντε χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Ξημερώνει νέα εποχή λιτότητας – Tα σπασμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία
Τα βαφτίσια, ο Δημητριάδης και ο Μυλωνάκης
Απόστολος Λύτρας: Καταθέτει τις επόμενες ημέρες αίτημα αποφυλάκισης (Video)