Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης μιλούν για λιγότερη εργασία ή και για 4ήμερη εργασία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ευαγγελίζεται την εξαήμερη ή και την 7ήμερη εργασία αφού όλα είναι πλέον έτοιμα.
Και αυτά με το πρόσχημα ενός καλύτερου εισοδήματος την ίδια ώρα που δίνουν μισθούς φτώχειας εν μέσω τεράστιας ακρίβειας. Με απλά λόγια οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι μιας πολιτικής που θέλει μισθούς πείνας, πολλές ώρες εργασίας αλλά και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Είχε προηγηθεί η «εισαγωγή» της λογικής αυτής όταν ερωτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης. Όπως παραδέχθηκε το μέτρο «προβλέπεται για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή, έχουμε διασφαλίσει ότι αν κάποιος εργαστεί την έκτη μέρα, να πάει με 40% προσαύξηση και αν πάει Κυριακή 75% σε αυτό το ημερομίσθιο. Αυτό γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη διαδικασία. Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Αντί για καλύτερους μισθούς και λιγότερους νεκρούς εργάτες, θέλουν 6ήμερη εργασία! (Video)
Σχετική παρέμβαση έκανε σήμερα ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου, ενώ αποκάλυψε ότι στη διάταξη του πρώτου μνημονίου που έκανε λόγο και για επταήμερη εργασία στη βιομηχανία, έγιναν «βελτιώσεις» (διόλου φιλεργατικές προφανώς) από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ώστε να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «εξαιρετικά καλό» και «εξαιρετικά φιλεργατικό».
«Ο νόμος είναι έτοιμος, ψηφισμένος από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο εργατικός νόμος Γεωργιάδη. Τα τρία άρθρα που προβλέπουν εξαήμερη εργασία και ένα πιο σκληρό, που προβλέπει ένταξη μαζικών βιομηχανιών στην επταήμερη εργασία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο Attica TV. Και πρόσθεσε:
«Η διάταξη αυτή είναι του πρώτου μνημονίου, αλλά επειδή τότε δεν τόλμησαν οι δανειστές να το βάλουν χωρίς συναίνεση των εργαζομένων, τώρα μπορεί ο εργοδότης και η βιομηχανία να εφαρμόσει εξαήμερο υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, χωρίς να αντιδρούν και χωρίς να εξαρτιέται από τη συμφωνία των εργαζομένων. […] Είναι υποχρεωτικό, δεν τίθεται υπό την κρίση του εργαζόμενου! […] Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και στεναχώριες στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που καλούνται τώρα, μετά από 40-50 χρόνια εφαρμογής του πενθημέρου, να δουλέψουν εξαήμερο σε επιχειρήσεις δύο μεγάλων κατηγοριών και έχουμε και το επταήμερο που εκεί η Κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, εμφιάλωσης … που για πρώτη φορά μπορούν να δουλεύουν επτά ημέρες κατά τον τρόπο που είπαμε της δουλειάς κατά το εξαήμερο. […] Αυτό συνδυάζεται με τον επίσης νόμο Γεωργιάδη με το 13ωρο ημερήσιο ωράριο…».
Διαβάστε επίσης:
Πρωτοφανής επίθεση του ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμη ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ