Αϊτή: Ο ΟΗΕ στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις – Διευρύνεται το εμπάργκο πώλησης όπλων σε όλες τις συμμορίες

Αϊτή: Ο ΟΗΕ στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις – Διευρύνεται το εμπάργκο πώλησης όπλων σε όλες τις συμμορίες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έδωσε τη Δευτέρα το πράσινο φως για την αποστολή μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή, προκειμένου να βοηθήσει την τοπική αστυνομία να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

Επικεφαλής της αποστολής αυτής, την οποία ζητούσε επίμονα το Πορτ-ο-Πρενς εδώ και έναν χρόνο, θα τεθεί η Κένυα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ και 2 αποχές και γενικεύει το εμπάργκο πώλησης ελαφρών όπλων στην Αϊτή, για να συμπεριλάβει όλες τις συμμορίες. Μέχρι σήμερα, το εμπάργκο αφορούσε μόνο τους αρχηγούς των συμμοριών στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις τον Οκτώβριο του 2022 – στην πράξη, ίσχυε μόνο για ένα άτομο.

Σύμφωνα με Αϊτινούς αξιωματούχους, πιστεύεται ότι τα περισσότερα από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι συμμορίες εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Στο ψήφισμα που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και τον Ισημερινό δίνεται στην Πολυεθνική Υποστήριξη Ασφαλείας (MSS) η δυνατότητα «να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα», κάτι που σημαίνει ακόμη και τη χρήση βίας.

Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ. Διπλωμάτες είπαν ότι Πεκίνο και Μόσχα εξέφραζαν επιφυλάξεις όσον αφορά τη χορήγηση εξουσιοδότησης στην MSS να χρησιμοποιεί βία.

Το ΣΑ καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Αϊτής για βοήθεια επειδή δυσκολευόταν να βρει μια χώρα που θα ήταν πρόθυμη να αναλάβει επικεφαλής της αποστολής. Τον Ιούλιο η Κένυα προσφέρθηκε να στείλει 1.000 αστυνομικούς και στη συνέχεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην αποστολή οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πότε θα είναι έτοιμη η δύναμη για να αναπτυχθεί στην Αϊτή.

Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν προσωπικό, όμως ελπίζεται ότι θα χορηγήσουν 100 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν οικονομικά και επιμελητειακά (συγκέντρωση πληροφοριών, τηλεπικοινωνίες, ιατρική περίθαλψη κλπ) τη δύναμη, όπως είπε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Κάποιες χώρες δίσταζαν να στηρίξουν τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση του Αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών υπό τις παρούσες συνθήκες.

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ είχαν αναπτυχθεί στην Αϊτή το 2004, μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή και την εξορία του τότε προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Έφυγαν από τη χώρα το 2017 και αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς του ΟΗΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους αποχώρησαν το 2019.

Οι Αϊτινοί βλέπουν με δυσπιστία την παρουσία ανδρών του ΟΗΕ στη χώρα τους. Μέχρι το 2010 δεν υπήρχαν κρούσματα χολέρας στο νησί, μέχρι που οι κυανόκρανοι πέταξαν μολυσμένα βοθρολύματα σε έναν ποταμό. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι πέθαναν και σχεδόν 800.000 ασθένησαν.

Ετικέτες

Documento Newsletter