Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται το Τιγκράι της Αιθιοποίας καθώς σχεδόν το 40% των κατοίκων δεν έχει επάρκεια τροφίμων έπειτα από μια σύγκρουση 15 μηνών σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήση το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ.
Η υπηρεσία ρώτησε 980 νοικοκυριά σε όλη την περιοχή και βρήκε πως τα τρία τέταρτα των ανθρώπων χρησιμοποιούν ακραίες τεχνικές προκειμένου να τα βγάλουν πέρα όπως η μείωση του αριθμού των γευμάτων που λαμβάνουν καθημερινά.
Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 και σε αυτόν αντιπαρατίθενται η αιθιοπική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της εναντίον των δυνάμεων της Τιγκράι που είναι πιστές στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF), το κόμμα που ελέγχει την περιοχή Τιγκράι.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε τρεις περιοχές της Αιθιοπίας και στο γειτονικό Σουδάν.
Η έκθεση δημοσιοποιείται καθώς αυξάνονται εκ νέου οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την ανθρωπιστική πρόσβαση στην περιοχή Τιγκράι.
Το WFP ανέφερε σήμερα πως παρότι η ικανότητα εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής να εισέλθουν στην Τιγκράι βελτιώθηκε στη διάρκεια των θερινών μηνών και “κράτησε μακριά την πείνα” για τους ανθρώπους εκεί, καμία αυτοκινητοπομπή μεταφοράς βοήθειας δεν έχει φθάσει στην Τιγκράι από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η αιθιοπική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως 43 φορτηγά θα παρέδιδαν τρόφιμα και άλλη βοήθεια στην Τιγκράι, όμως κανένα φορτηγό δεν έφθασε εκεί καθώς μαίνονταν συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στις επαρχίες Αφάρ και Τιγκράι. Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω συγκρούσεων, την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στο TPLF.
Γιατρός στο νοσοκομείο Ayder Referral στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Τιγκράι Μεκέλε δήλωσε πως το προσωπικό του νοσοκομείου δεν έχει πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες. Παιδιά γιατρών και νοσηλευτών εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω υποσιτισμού και μέλη του προσωπικού κατέφυγαν στην επαιτεία για τρόφιμα, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο γιατρός στο Reuters.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε σήμερα πως όλες οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής που λειτουργούν στην Τιγκράι δεν έχουν πλέον καύσιμα.