Η σημαντική πτώση στον δείκτη του ΟΗΕ και η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στη χώρα μας
Η σποραδική επιβολή προστίμων αισχροκέρδειας σε εταιρείες εντέλει λειτουργεί απλώς σαν πυροτέχνημα για να παραπληροφορούν τα συστημικά ΜΜΕ γράφοντας πόσο παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην αγορά για να πατάξει την ακρίβεια. Η πραγματικότητα παρά τη δημοσιογραφική διαστρέβλωση είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί του πριμοδοτούν την αισχροκέρδεια για να εισπράττουν έμμεσους φόρους. Από την άλλη, καταγράφεται υπερδιόγκωση μιας δήθεν παρέμβασης με μέτρα τύπου «καλάθι», τα οποία στο τέλος έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ που μετράει την ακρίβεια κάθε μήνα να τα κάνει «θρύψαλα».
Μέχρι τότε, όμως, με τη βοήθεια των πάντα πρόθυμων τηλεοπτικών εκπομπών, Μητσοτάκης και Σκρέκας πηγαινοέρχονται σε σουπερμάρκετ και καλλιεργούν τη στρεβλή εικόνα ότι δήθεν οι παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας έπιασαν τόπο. Καθ’ έξιν ψεύτες, παραμυθιάζουν την ελληνική κοινωνία που συντρίβεται στα ράφια των σουπερμάρκετ μην μπορώντας να αντέξει, συρρικνώνοντας την κατανάλωση βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα.
ΟΗΕ vs ΕΛΣΤΑΤ
Από την άλλη, η γη ως παγκόσμιο χωριό παλεύει να εξέλθει από την κρίση που έφεραν η πανδημία και μετά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η παγκόσμια οικονομία τα καταφέρνει. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο κατά 9,6 μονάδες. Η Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει αύξηση στον δείκτη τιμών τροφίμων 5,4% τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Τελικά η Ελλάδα είναι ένα «γαλατικό χωριό» όπου οι τιμές ακριβαίνουν όταν στον υπόλοιπο πλανήτη συντρίβονται; Τα συγκριτικά μεγέθη αυτό αποδεικνύουν.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations) διαμορφώθηκε στις 119,1 μονάδες τον Απρίλιο του 2024. Οπως προκύπτει από την ανάλυσή του ο συγκεκριμένος δείκτης μέσα σε ένα κύκλο δώδεκα μηνών κατέγραψε επταμηνιαία πτώση και ως εκ τούτου σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 υποχώρησε 9,6 μονάδες (ή -7,4%).
Εκτίναξη σε μια εξαετία
Η σύγκριση με τον ελλαδικό αντίστοιχο δείκτη απλώς πονάει. Η αλήθεια είναι ότι αυτή που πονάει είναι η κοινωνία. Για τους Μητσοτάκη, Χατζηδάκη, Σκρέκα ο ίδιος δείκτης είναι αφορμή για πανηγύρια. Η φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ αποδίδει διά των έμμεσων φόρων. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όσοι μεγάλοι αισχροκερδούν σε βάρος των πολλών.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» για τον μήνα Απρίλιο κατέγραψε 129,66 μονάδες βάσης, όταν τον περσινό Απρίλιο είχε καταγραφεί στις 123,05 μονάδες βάσης. Η ποσοστιαία αύξηση συνεπώς είναι της τάξης του 5,4%, όπερ μεθερμηνευόμενο σε σχέση με τον δείκτη τιμών τροφίμων του ΟΗΕ προκύπτει ψαλίδα της τάξης του 12,8%.
Ας μείνουμε όμως στον ελληνικό δείκτη. Eτος βάσης είναι το 2020, το οποίο σημαίνει ότι η αύξηση των τροφίμων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 είναι της τάξης του 22,88%! Ομως η ΕΛΣΤΑΤ μετρούσε και πριν από το 2020. Ετσι σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 η αύξηση της τιμής των τροφίμων τον Απρίλιο του 2024 είναι της τάξης του 23,03% και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 η αύξηση φτάνει στο 24,05%.
Οπως εύκολα συνάγεται, η «κανονικότητα Μητσοτάκη» συνίσταται στην επαύξηση χρόνο με τον χρόνο των συνεπειών της κρίσης του κόστους ζωής. Αν σε αυτό προσθέσουμε τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί κανονικότητα το να συντρίψει την ελληνική κοινωνία διά της αισχροκέρδειας.
Διαβάστε επίσης: Ώρα απολογίας Μητσοτάκη στη Βουλή για ακρίβεια και αισχροκέρδεια
Ο Σκρέκας βαφτίζει την αισχροκέρδεια μειώσεις…
Αισχροκέρδεια: Ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στη Γερμανία (Video)