Αίσχος, τα Pandora Papers, χτυπάνε τις γυναίκες των πρωθυπουργών

Αίσχος, τα Pandora Papers, χτυπάνε τις γυναίκες των πρωθυπουργών
Φωτογραφία: ICIJ

Περιμένουμε με αγωνία τα ελληνικά ονόματα στα Pandora papers, και ευχόμαστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην τους στείλει φορολογικό έλεγχο.

Περίπου 12 εκατομμύρια αρχεία που αφορούν οικονομικές συναλλαγές , πίσω από τις οποίες κρύβονται πολιτικά πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους, δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων  (ICIJ).  Οι συναλλαγές, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν αφορούν αγορές στο σούπερ μάρκετ και το χασάπικο αλλά διαδικασίες απόκρυψης κρυφού και αθέμιτου πλουτισμού.

Τα τελευταία εφτά χρόνια η ICIJ , έχει δώσει στη δημοσιότητα αρκετές φορές αρχεία που έχουν διαρρεύσει από δικηγορικά γραφεία σε όλο τον κόσμο και εκθέτουν τους ανθρώπους που κυβερνούν τον κόσμο. Μετά τα LuxLeaks ,τα Panama Papers, τα Paradise Papers, σειρά έχουν τα Pandora Papers, που, όπως φαίνεται από την κωδική ονομασία που τους δόθηκε, θα ανοίξουν το Κουτί της Πανδώρας.

Πριν προχωρήσω , να θυμίσω δύο πράγματα. Για πάνω από οκτώ χρόνια, το HOT DOC, το Κουτί της Πανδώρας και το Documento, ερευνούν τις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Κύπρου , Νίκου Αναστασιάδη και έχουν κάνει αρκετά δημοσιεύματα για το ρόλο του στην διακίνηση και απόκρυψη ρωσικού χρήματος.

Η δεύτερη διευκρίνιση αφορά τα αρχεία των Paradise Papers. Πολύ πριν διαρρεύσουν τα αρχεία των  Paradise Papers ,  είχαμε αποκαλύψει πως η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε offshore εταιρεία στα νησιά Κέυμαν , η οποία ουδέποτε δηλώθηκε στο πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη. Σχετιζόμενο μάλιστα πρόσωπο με αυτή την offshore (ETERNIA ) ήταν ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, κατοπινός ιδιοκτήτης της διαβόητης πλέον efood delivery. Μετά τις αποκαλύψεις του  Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας χαρακτήρισε συκοφάντες και μας απέδωσε μικρότητα γιατί «χτυπάμε τη σύζυγο του πρωθυπουργού για να χτυπήσουμε τον ίδιο». Τα Paradise Papers που διέρρευσαν λίγους μήνες αργότερα, επιβεβαίωσαν πως η σύζυγος του πρωθυπουργού διέθετε offshore στα παραδείσια νησιά.

Ας επιστρέψουμε όμως στα νέα αρχεία τα Pandora Papers ,τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιοποιούνται. Φαίνεται πως 35 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών και πάνω από 300 αξιωματούχοι ή Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), διατηρούν offshore εταιρείες και κατεπιστεύματα, μέσα από τα οποία κρύβουν πλούτο. Συνήθως ο πλούτος αυτός μεταφέρεται σε άλλες χώρες και επενδύεται σε ακίνητα.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις για παράδειγμα, αφού δημιούργησε offshore εταιρείες, διοχέτευσε μέσα απ αυτές 22 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μια έπαυλη στην Κυανή Ακτή. Το περιουσιακό στοιχείο αυτό, φυσικά δεν δηλώθηκε ποτέ στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του, με τον ίδιο τρόπο , μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας, αγόρασαν μια εταιρεία ακινήτων και έγιναν ιδιοκτήτες ακινήτου 7,6 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς φυσικά να πληρώσουν φόρους 400.000 ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Κένυας , Ουχούρου Κενυάτα, μαζί με τη σύζυγο και μέλη της οικογένειάς του κατέχουν ίδρυμα στον Παναμά με πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς του.

Στα Pandora Papers γίνονται αρκετές ακόμη αναφορές σε ηγέτες που μαζί με τις οικογένειές τους απέκρυψαν και διακίνησαν χρήμα μέσω offshore για να το οδηγήσουν «επενδυτικά» εκεί που ήθελαν. Τα αρχεία επιβεβαιώνουν πως ανεξάρτητα  με όσα λέγονται για τη νομιμότητα των offshore, η συνήθης χρήση τους είναι για απόκρυψη χρήματος. Με μερικές χιλιάδες ευρώ , δίπλα στην offshore ιδρύεται ένα ίδρυμα καταπιστεύματος, το οποίο απαλλάσσει τον πραγματικό ιδιοκτήτη από τη ευθύνη διαχείρισης του χρήματος  και φυσικά από το ίδιο το βρόμικο χρήμα.

Σας θυμίζουν όλα αυτά κάτι στα καθ ημάς; Η σύζυγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε μια offshore  εταιρεία στα νησιά Κέυμαν για να κάνει άραγε ποια συναλλαγή για ποια επιχειρηματική δραστηριότητα; Ποτέ δεν μας απάντησε. Στη συνέχεια η σύζυγος του πρωθυπουργού, με μία εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ αγόρασε του σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι καταβάλλοντας εκτός από το ποσό που πήρε με δάνειο και 800.000 μετρητά που όμως δεν είχε η εταιρεία. Στη συνέχεια η σύζυγος του πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί την Γαλλική εταιρεία SCI ως το 2020 ,  ο πρωθυπουργός δεν τη δηλώνει στο πόθεν έσχες.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν απαντήσεις για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθένας μπορεί να υποθέτει ό,τι θέλει. Ανεξάρτητα όμως από υποθέσεις, η πρωθυπουργική οικογένεια, φαίνεται να κινείται οικονομικά σε ένα μοτίβο που χαρακτηρίζεται ύποπτο και είναι αυτό που περιγράφεται στα Pandora Papers αλλά και στα Paradise Papers  στα οποία άλλωστε κατέχει περίοπτη θέση. Οι offshore, τα καταπιστεύματα, οι αγορές ακινήτων με τρόπο που δεν δικαιολογείται και φυσικά η μη δήλωση όλων αυτών στο πόθεν έσχες.

Η Διεθνής Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων, οι 650 δημοσιογράφοι που ερεύνησαν τα Pandora Paper , δεν χτυπούν τις γυναίκες των πρωθυπουργών. Αποκαλύπτουν την αλήθεια και το πλέγμα της απόκρυψης πλούτου μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές και οικογενειακές εταιρείες πολιτικών.

Περιμένουμε με αγωνία τα ελληνικά ονόματα στα  Pandora papers, και ευχόμαστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην τους στείλει φορολογικό έλεγχο.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter