Αισιοδοξία για συμφωνία – Πολλά τα σημεία σύγκλισης, μένει να λυθούν ορισμένα πολιτικά ζητήματα

Αισιοδοξία για συμφωνία – Πολλά τα σημεία σύγκλισης, μένει να λυθούν ορισμένα πολιτικά ζητήματα

«Υπάρχουν ακόμα τρία – τέσσερα πολιτικά ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν». Τάδε έφη κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα, όταν έληξε άλλος ένας μαραθώνιος συνομιλιών.

Μπορεί συμφωνία να μην επήλθε μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων, αλλά οι δύο πλευρές φαίνεται ότι διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης. «Συζητήσαμε κυρίως για τα μέτρα και για τα αντίμετρα», επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν εστιάσει στην ημερομηνία – ορόσημο της 20ης Μαρτίου. Έως τότε θέλουν να έχουν καταφέρει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. «Δηλαδή ακόμα κι αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος. Αυτό σημαίνει ότι έως τότε είναι πιθανό να υπάρξει και Staff Level Agreement (SLA), αν και όπως πιστεύει η κυβέρνηση, «τώρα πια όλα τα ζητήματα είναι μαζί». Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, το SLA, αλλά και τα μέτρα – αντίμετρα, γίνεται συνολικά.

Το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, παραμένουν βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική πλευρά θεωρεί ότι «τα εργασιακά είναι λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, όμως, έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό». Στο σκέλος του Ασφαλιστικού, δηλαδή των ενδεχόμενων περικοπών στις συντάξεις, παραμένει η διαφωνία για το ύψος των παρεμβάσεων, αλλά και για την χρονική αφετηρία εφαρμογής τους. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει το ΔΝΤ να επιθυμεί παρεμβάσεις ίσες με 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και θέλει τα μέτρα που θα αποφασιστούν να τεθούν σε ισχύ όλα μαζί, μέσα σε ένα έτος (πχ 2020). Αντίθετα, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις πάνω από 0,75% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ) και ζητάει τα όποια μέτρα συμφωνηθούν, να τεθούν σε ισχύ σταδιακά, από το 2020 και μετά. Παράλληλα, θέλει να υπάρξουν αντίμετρα που θα στηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις

Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζονται και σήμερα στις 15.00 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με διάχυτη την αισιοδοξία ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Documento Newsletter