Αίνιγμα η παρουσία Τζανακόπουλου – Πολάκη στην Προανακριτική

Αίνιγμα η παρουσία Τζανακόπουλου – Πολάκη στην Προανακριτική

Μετά την πρωτοβουλία του Σπύρου Λάππα ο οποίος στον «αέρα» του Real FM άνοιξε το παράθυρο απουσίας των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλο Πολάκη από την επόμενη συνεδρίαση, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους δύο εξαιρεθέντες βουλευτές να ευθυγραμμίζονται με την απόφαση της πλειοψηφίας προκειμένου να εξεταστεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση θέσαμε ένα θέμα αναίρεσης της απόφασης (σσ για Τζανακόπουλο, Πολάκη), το οποίο δεν ετέθη στη συζήτηση. Θα το θέσουμε ξανά και, αν η επιτροπή επιμείνει σε μη αναίρεση, θα προχωρήσει η επιτροπή κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την επιτροπή. Εμείς θέλουμε να εξεταστεί άμεσα ο Φρουζής, τώρα» δήλωσε ο Σπ. Λάππας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επαναληφθεί το σκηνικό της προηγούμενης Πέμπτης.

Κατά τις πληροφορίες, πέρα από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική υπάρχουν κι άλλες φωνές στο «στρατόπεδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προκρίνουν τη λύση της απουσίας των δύο εξαιρεθέντων βουλευτών προκειμένου να μπει ένα τέλος στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί και η Επιτροπή να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η μιντιακή πίεση που ασκείται από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα που παρουσιάζουν τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως αιτία αυτού του πρωτοφανούς σκηνικού. Ωστόσο, οι μιντιακές αφηγήσεις ουδεμία επαφή έχουν με την πραγματικότητα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μόνο πολιτικά οφέλη έχουν να αποκομίσουν από αυτή τη διαδικασία και δη την εξέταση του Mr Novartis, τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνει ως πρωταγωνιστή του σκανδάλου. Υπό αυτήν την έννοια, κρίνονται ως -τουλάχιστον- υποκριτικές οι δηλώσεις των στελεχών ΝΔ – ΚΙΝΑΛ μετά την αναβολή της τελευταίας συνεδρίασης, ενώ κάποια στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να αποσαφηνίσει γιατί δεν προτεραιοποίησε τις καταθέσεις των Ελ. Ράικου και Γ. Αγγελή, στις καταθέσεις και αναφορές των οποίων βασίστηκε η συγκρότηση της Προανακριτικής. Μήπως η ΝΔ παρέπεμψε στο μέλλον τις καταθέσεις των δύο επειδή έχουν κάνει λόγο δημοσίως για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο;

Πάντως, το ζήτημα της μη παρουσίας των  Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λήξαν, καθώς δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια συλλογική απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση. Σίγουρα, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφού η εξέταση του Κ. Φρουζή θα πραγματοποιηθεί -πιθανότατα- την ερχόμενη Τρίτη.

Θεσμικές ακροβασίες

Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις αντισυνταγματικές πρακτικές που ακολουθούν οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης στην Επιτροπή, με τις εξελίξεις σε δικαστικό αλλά και το κοινοβουλευτικό σκέλος της υπόθεσης να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Προανακριτική στο κενό.

Συγκεκριμένα, η απόρριψη του αιτήματος του υπό δίωξη, Αν. Λοβέρδου, ουσιαστικά καθιστά παντελώς αβάσιμα τα αδικήματα που προσάπτει στον Δ. Παπαγγελόπουλο η κυβερνητική πλειοψηφία. Επί της ουσίας, ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης ερευνάται για ηθική αυτουργία σε μία υπόθεση που με τη βούλα του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός. Από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης της Ελ. Τουλουπάκη, ούτε ένα στέλεχος της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ, που υπερψήφισαν τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν έχει καταφέρει να δώσει μία απάντηση για αυτό το κραυγαλέο νομικό παράδοξο.

Και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όμως, προκύπτουν λόγοι ακυρότητας της Επιτροπής, όπως επισήμανε ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσοβόλας. Η αυταρχική εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη δια του πολιτικού συσχετισμού από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τινάζει την Επιτροπή στον αέρα. «100% θα ακυρωθεί η Επιτροπή στο Δικαστικό Συμβούλιο» είπε έμπειρος νομικός και έκρινε ως μόνο αποφασιστικό όργανο το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο. 

Μάλιστα, ο Δ. Τσοβόλας έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση, αφού σε αίτημα που κατέθεσε στο προεδρείο της Προανακριτικής ξεκαθαρίζει ότι ο πελάτης του όχι μόνο διαφωνεί με την εξαίρεση των δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και θα θέσει ο ίδιος αίτημα εξαίρεσης κατά των Θ. Πλεύρη, Β. Κεγκέρογλου και Κ. Κυρανάκη εάν η πλειοψηφία εμμείνει σε αυτήν την απόφαση. 

Documento Newsletter