Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για την εύθραυστη εκεχειρία στον Λίβανο –που παραβιάστηκε ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα της εφαρμογής της– η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται και πάλι στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο οι προοπτικές για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που θα έβαζε τέλος στα δεινά που βιώνει ο άμαχος πληθυσμός, φαντάζουν δυσοίωνες, παρόλο που οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως έχει αρκετούς λόγους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς, για να συνεχίσει και να εντείνει περαιτέρω τη σφαγή στη Γάζα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό, με τη μία να κατηγορεί την άλλη για το αδιέξοδο. Αν και η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για εκεχειρία με το Ισραήλ, δεν υπάρχουν ορατά σημάδια για το ότι η ισραηλινή κυβέρνηση του καταζητούμενου για γενοκτονία στη Γάζα Νετανιάχου θα κάνει πίσω στους «στόχους» της. Αντιθέτως, οι προϋποθέσεις του Ισραήλ αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για διαπραγμάτευση.
Αδιέξοδο
Η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα από το 2006 δεν είναι πρόθυμη να παραδώσει τους 100 Ισραηλινούς ομήρους που κρατάει μέχρι το Ισραήλ να αποσύρει τον στρατό του. Το Ισραήλ δεν θα το πράξει αυτό μέχρι να αποφασίσει ότι έχει υποβαθμίσει τόσο πολύ τη στρατιωτική ικανότητα της Χαμάς ώστε να μην μπορεί να αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή. Αυτό το αδιέξοδο έχει παραλύσει κάθε πρόοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός εδώ και μήνες.
Παράλληλα, τα ακροδεξιά «γεράκια» της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση εκεχειρίας στον Λίβανο, είναι πιθανό να επιμείνουν ακόμη περισσότερο για «ολική νίκη» στη Γάζα. Βέβαια, ακόμη και έπειτα από 14 μήνες πολέμου και σχεδόν 44.500 νεκρούς Παλαιστίνιους δεν φαίνεται να υπάρχει σαφές σχέδιο για το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα και με ποιον τρόπο.
Εχει ανάγκη τη σφαγή
Με βάση το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας –απόφαση στην οποία θα ασκήσει έφεση ο Νετανιάχου– τα 124 κράτη-μέλη του ΔΠΔ οφείλουν να τον συλλάβουν αν βρεθεί στο έδαφός τους. Μπορεί οι ηγέτες ορισμένων εξ αυτών να κρατούν τα μάτια τους ερμητικά κλειστά μπροστά στους διεθνείς κανονισμούς για χάρη της φιλίας τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κόσμος μίκρυνε ασφυκτικά για τον Νετανιάχου.
Αυτό δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημά του, καθώς την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις εκ των έσω. Ο Νετανιάχου βασίζεται όλο και περισσότερο στην ιδιότητά του ως ηγέτη εν καιρώ πολέμου για να αποφύγει τη δίωξη για διαφθορά και απάτη, κατηγορίες που του αποδίδονται σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις και τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Ετσι, γνωρίζει ότι χρειάζεται να παραμείνει στην εξουσία για να έχει τις καλύτερες πιθανότητες να βρίσκεται εκτός φυλακής. Για τον λόγο αυτό οι δικηγόροι του ζήτησαν την καθυστέρηση της κατάθεσής του με το σκεπτικό ότι είναι «πολύ απασχολημένος με τη διαχείριση του πολέμου».
Η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση αποτελεί παράλληλα το ισχυρότερο επιχείρημά του κατά των πρόωρων εκλογών πριν από τη λήξη της θητείας της Κνεσέτ τον Οκτώβριο του 2026. Επομένως, χωρίς πόλεμο στον Λίβανο, εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τη συνέχιση της σφαγής στη Γάζα. Την ίδια στιγμή η εκεχειρία στο βόρειο μέτωπο αποδεσμεύει για το Ισραήλ στρατιώτες και πυρομαχικά, που θα χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου στην ήδη κατεστραμμένη Γάζα.
Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να βάλει τέλος στις πολεμικές συγκρούσεις με το που εισέλθει στο οβάλ γραφείο, ο Νετανιάχου βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα, αναγκασμένος να επιλέξει μεταξύ του πιο σημαντικού διεθνούς συμμάχου του και των εταίρων του στον συνασπισμό. Μια διέξοδος για εκείνον θα μπορούσε να είναι ένα νέο ανελέητο μπαράζ βομβαρδισμών στη Γάζα για να κατευνάσει την ακροδεξιά πριν από την υποσχεμένη ειρήνη του Τραμπ.
Αρθρο-αγκάθι στα πλευρά
Αλλος ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι κάποιοι Ισραηλινοί αποδίδουν ιδεολογική σημασία στη Γάζα, μιλώντας ανοιχτά ακόμη και για την πιθανή επανεγκατάσταση εβραϊκών οικισμών στην περιοχή. Οι εικασίες για το ότι η μόνιμη κατάληψη του παλαιστινιακού εδάφους βρίσκεται στα σχέδια ορισμένων αξιωματούχων στο Τελ Αβίβ στηρίζονται και στο γεγονός ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μέσω των δολοφονικών επιδρομών τους επικεντρώνονται στην εκκένωση της βόρειας Γάζας από τον πληθυσμό της.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε με ένα «σκληρό» άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», την οποία ο Νετανιάχου θέλει τώρα να φιμώσει, κατηγορώντας την πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία». «Ο ισραηλινός στρατός, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού, πραγματοποιεί επιχείρηση εθνοκάθαρσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους και να προετοιμάσει το έδαφος για κατοχή και παρατεταμένο εβραϊκό εποικισμό» έγραψε χαρακτηριστικά η έγκριτη κεντροαριστερή εφημερίδα.
Διαβάστε επίσης:
Μετρό Θεσσαλονίκης λέμε και κλαίμε…
ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός και «επιθέσεις φιλίας» για συμμαχίες
Μαρία Καρυστιανού για μετρό Θεσσαλονίκης: «Πού είναι η διαφάνεια και απόδοση ευθυνών;»