Αιμορραγία

Το καράβι της ελληνικής οικονομίας πλέει σε πολύ φουρτουνιασμένα νερά, παρά τα αντιθέτως προπαγανδιζόμενα από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο.

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο, οι τιμές στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά προϊόντα και στο εμπορικό ισοζύγιο δείχνουν ότι η πορεία του ακουμπάει την ύφεση και οι προβλέψεις για ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 5% το 2023 παραμένουν απόλυτα μετέωρες.

Η αιμορραγία των νοικοκυριών αυξάνεται καθημερινά λόγω της ακρίβειας της οποίας η ανοδική πορεία όχι μόνο συνεχίζεται τον Ιανουάριο αλλά και οι προβλέψεις είναι απόλυτα δυσοίωνες.

Τα επιτόκια που αυξήθηκαν καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση σε μια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την αύξηση της κερδοφορίας των καρτέλ και των φιλικών τους επιχειρήσεων.

Για να κρύψουν το ζοφερό αυτό κλίμα που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επί των οικονομικών υπουργός του Χρήστος Σταϊκούρας, το μόνο που κάνουν είναι να συγκρίνουν τους επιμέρους δείκτες της οικονομίας της περιόδου 2019-2022 με αυτούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ για να δείξουν τι καλά που τα έκαναν αυτοί και τι καταστροφή έφερε το κόμμα της νυν Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μόνο και μόνο αν είχαν διαβάσει οι «άριστοι» αυτοί οικονομολόγοι με τις «περίφημες» σπουδές στο εξωτερικό το βιβλίο της Γ¨Λυκείου «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» θα καταλάβαιναν ότι αν κάνει κάποιος συγκρίσεις δύο στοιχείων μεταξύ δύο περιόδων οι άλλοι παράγοντες πρέπει να παραμένουν σταθεροί.

Αλλά ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονίων και χωρίς δεσμεύσεις, έχει αποκτήσει την αξιοπιστία της  και έχει αλλάξει η δημοσιονομική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει για ακόμη μία φορά την οικονομία στα βράχια.

Για το πότε και πως θα σταματήσει αυτή η αιμορραγία είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των ψηφοφόρων στις εκλογές που πλησιάζουν.