Αιματηρή ισοπαλία στο Μπαχμούτ

Αιματηρή ισοπαλία στο Μπαχμούτ

Η μάχη για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται. Ουκρανοί και Ρώσοι έχουν δώσει τα πάντα για τη νίκη, όπως μαρτυρούν οι εκατέρωθεν απώλειες και κυρίως οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδιοκτήτη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ. Ο πρώτος ανέφερε σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (28.3.23) ότι «οποιαδήποτε ρωσική νίκη (σ.σ.: στο Μπαχμούτ) θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, μια και σε αυτή την περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα την πουλούσε στη Δύση, στην κοινωνία του, στην Κίνα, στο Ιράν», ενώ «αν νιώσει λίγο αίμα και μυριστεί ότι είμαστε αδύναμοι, θα σπρώξει, θα σπρώξει, θα σπρώξει».

Ο Πριγκόζιν από τη μεριά του σε ηχητικό μήνυμα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram (29.3.23) ανέφερε πως οι δυνάμεις της Βάγκνερ έχουν πάθει «σοβαρές ζημιές» εξαιτίας των πολύμηνων μαχών που μαίνονται για τον έλεγχο του Μπαχμούτ, οι οποίες κρατάνε από την 1η Αυγούστου. Ο ίδιος, επιπρόσθετα, συμπλήρωσε πως «η μάχη για το Μπαχμούτ σήμερα έχει ήδη ουσιαστικά καταστρέψει τον ουκρανικό στρατό και, δυστυχώς, έχει επίσης προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ».

Ο Πριγκόζιν πρόεδρος

Φαίνεται πάντως ότι ο Πριγκόζιν με τέτοιου είδους παρεμβάσεις στρώνει το χαλί της υποψηφιότητάς του στις επερχόμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024. Η υποψηφιότητά του είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει ήδη. Με βίντεο τραβηγμένα στα πεδία των μαχών και μηνύματα εναντίον της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ο ιδιοκτήτης της Βάγκνερ παρουσιάζει ένα προφίλ ηγέτη ο οποίος τολμάει να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα στη Μόσχα. Μάλιστα στις 14 Μαρτίου ο εν λόγω Ρώσος ολιγάρχης παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφους των Μέσων Russia Today, RIA Novosti και TASS, η οποία σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ήταν «αξιοσημείωτη για τη μοναδική της μορφή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πριγκόζιν φαινόταν να μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κινηματογραφεί τις χορογραφημένες δημόσιες συναντήσεις του, είτε για να κοροϊδέψει αθόρυβα τον Πούτιν είτε για να υπονοήσει διακριτικά ότι ο ίδιος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος όπως ο Πούτιν. Η χορογραφία και η σκηνοθεσία της συνέντευξης του Πριγκόζιν τον τοποθετούν στο κάδρο της κάμερας στο γραφείο του απέναντι από το ακροατήριό του με τον ίδιο τρόπο που κάνουν συνήθως οι κινηματογραφημένες συναντήσεις και οι φωτογραφήσεις του Πούτιν».

Ρωσική τανάλια

Εν πάση περιπτώσει, η μάχη για το Μπαχμούτ προς το παρόν παραμένει μια αιματηρή και κοστοβόρα ισοπαλία: οι Ρώσοι της Βάγκνερ εξαπολύουν αναρίθμητες επιθέσεις που βασίζονται στη δύναμη των αριθμών ενώ οι Ουκρανοί, οχυρωμένοι στο αστικό περιβάλλον, σφυροκοπούνται ανηλεώς από το ρωσικό πυροβολικό, καθώς αναγκάζονται να αποκαλύψουν τις θέσεις τους όταν οι Ρώσοι μισθοφόροι επιτίθενται. Με αυτήν τη μέθοδο οι Ρώσοι προελαύνουν τετράγωνο το τετράγωνο, χιλιόμετρο το χιλιόμετρο, μέρα με τη μέρα. Η προώθηση είναι αργή, εντούτοις είναι υπαρκτή και πλέον έχουν υπάρξει καταγραφές που κάνουν λόγο για ρωσική παρουσία πλησίον του κέντρου της πόλης, γεγονός το οποίο παραδέχονται πλέον και οι Ουκρανοί. Παράλληλα, οι Ρώσοι έχουν σχεδόν κλείσει την τανάλια δυτικά της πόλης, ενώ από τα βόρεια, ανατολικά και νότια η κατάσταση ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Ευρωπαϊκά όπλα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανάγκες των Ουκρανών για πυρομαχικά του πυροβολικού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο καθώς οι μάχες κρίνονται εν πολλοίς από τις δυνατότητες των Ρώσων σ’ αυτό το σκέλος, ενώ η ουκρανική αντεπίθεση, που φημολογείται πως θα ξεκινήσει είτε την άνοιξη είτε το καλοκαίρι, απαιτεί επιπλέον τροφοδοσία από τη Δύση. Η ΕΕ αποφάσισε αφενός να στηρίξει την Ουκρανία, αφετέρου να δημιουργήσει ένα μηχανισμό αποζημίωσης (European Peace Facility) ώστε να δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη προκειμένου να αποστείλουν το απόθεμα του οπλισμού τους στο πεδίο. Με τη μέθοδο αυτή όσα κράτη στέλνουν μέρος του οπλοστασίου τους στην Ουκρανία αποζημιώνονται αναλόγως, ενόσω δημιουργούνται νέες γραμμές πολεμικής παραγωγής που θεωρητικά θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες. Βέβαια, η Εσθονία, σύμφωνα με το Politico, ζήτησε υπέρογκες αποζημιώσεις από τον μηχανισμό αυτό, προκαλώντας αντιδράσεις στις τάξεις των διπλωματών αλλά και των ευρωβουλευτών, που ζήτησαν την επιβολή νέων κανόνων ώστε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, η οποία για τους Γερμανούς είναι απαράδεκτη.

Ρεπόρτερ ή κατάσκοπος;

Ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» Ιβάν Γκερσκόβιτς συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη από πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ. Η FSB σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως ο Γκερσκόβιτς «ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες της αμερικανικής πλευράς συνέλεξε πληροφορίες που συνιστούν κρατικό απόρρητο μυστικό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος». Η «Wall Street Journal» από την πλευρά της ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της FSB και ζητά την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου δημοσιογράφου της Ιβάν Γκερσκόβιτς», καταλήγοντας: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ιβάν και την οικογένειά του».

Documento Newsletter