Αίγυπτος και Ιορδανία υποστηρίζουν τον Λίβανο και καταδικάζουν την επιθετικότητα του Ισραήλ

Αίγυπτος και Ιορδανία υποστηρίζουν τον Λίβανο και καταδικάζουν την επιθετικότητα του Ισραήλ
Εκτοπισμένοι πολίτες στον Λίβανο (AP Photo/Bilal Hussein)

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία καταδίκασαν σήμερα “την ισραηλινή επιθετικότητα” στον Λίβανο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να καλεί να τεθεί τέλος σε αυτήν έπειτα από “έναν χρόνο καταστροφής στη Γάζα” και “κλιμάκωσης στην (κατεχόμενη) Δυτική Όχθη”.

“Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου, καταδικάζουμε τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της πρωτεύουσας του Λιβάνου, καταδικάζουμε τη δολοφονία από το Ισραήλ Λιβανέζων πολιτών”, δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αιγύπτιος ομόλογός του, ο Μπαντρ Αμπντελάτι, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την “αλληλεγγύη των χωρών τους προς το κράτος και τον λαό του Λιβάνου”.

Ο ισραηλινός στρατός αφού αποδυνάμωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής επίθεσης που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, μετατόπισε στα μέσα Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεών του στον Λίβανο, κατά της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός θέλει να απομακρύνει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, από συνοριακές περιοχές του νοτίου Λιβάνου και να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών της Χεζμπολάχ εναντίον του βορείου Ισραήλ, ώστε να επιτρέψει την επιστροφή σε αυτή την περιοχή σχεδόν 60.000 εκτοπισμένων κατοίκων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα τον Λίβανο ότι θα γνωρίσει “καταστροφές και δεινά όπως” γνώρισε η Γάζα.

Μετά “μια χρόνια καταστροφής” στο παλαιστινιακό έδαφος και “κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη”, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967 που γνώρισε έξαρση της βίας στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ “σύρει” στο εξής “την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο”, κατηγόρησε ο Σαφάντι.

Το 1994, η Ιορδανία έγινε το δεύτερο αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο, που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, το Κάιρο έχει τον ρόλο του διαπραγματευτή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειές του όπως και αυτές του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποτύχει επανειλημμένα στη διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τεστ για Covid έστειλε ο Τραμπ στον Πούτιν ενώ υπήρχε έλλειψη στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο Γούντγουορντ

Γαλλία: Με τη βοήθεια της ακροδεξιάς, απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ

Στο έλεος του τυφώνα Μίλτον η Φλόριντα: «Ζήτημα ζωής και θανάτου» – Δραματική έκκληση για εκκενώσεις (Photos-Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter