Αιγάλεω: «Τράβηξαν» το αυτί του δημάρχου για την έξωση, τα λουκέτα και τους σεκιούριτι σε δημοτικό σχολείο

Αιγάλεω: «Τράβηξαν» το αυτί του δημάρχου για την έξωση, τα λουκέτα και τους σεκιούριτι σε δημοτικό σχολείο
Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi

Τίτλοι τέλους λίγο έλειψε να πέσουν στο 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω την περασμένη Παρασκευή, όταν οι ιδιοκτήτες του απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία ζητώντας να εκκενωθεί προκειμένου να προσχωρήσουν στην εκμετάλλευσή του κτιρίου. Περίπου 100 μαθητές ψάχνουν για στέγη καθώς δικαστική απόφαση δικαίωσε τους ιδιοκτήτες του κτιρίου και ουσιαστικά αποτελεί έξωση γι’ αυτούς. Οι οικογένειες και τα μικρά παιδιά βρέθηκαν με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς σε αναζήτηση χώρου που θα τους στεγάσει και η δημοτική αρχή είχε ήδη ετοιμάσει για συστέγαση το επίσης μικρό 14ο δημοτικό σχολείο των επίσης περίπου 100 μαθητών.

Χθες, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το πρωί οι ιδιοκτήτες μπήκαν απροειδοποίητα στο σχολείο και άλλαξαν τα λουκέτα σε όλες τις εισόδους. Όταν ήρθαν οι μαθητές, βρέθηκαν έξω από τις αίθουσές τους. Επειδή γονείς και εκπαιδευτικοί δεν μπήκαν και φοβούμενοι ότι θα σπάσουν τα λουκέτα, το απόγευμα εμφανίστηκαν υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι που ανέλαβαν τη φύλαξη των… λουκέτων και του χώρου από τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς! Ενός χώρου που έχει ακόμη τα «περιουσιακά» στοιχεία του δημοτικού σχολείου, από θρανία μέχρι καταλόγους και υπολογιστές.

Αργά χθες το βράδυ σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή έκανε τελικά στροφή 180° και αντί της συστέγασης που προετοίμαζε μεθοδικά, πρότεινε να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση –τις είχε αποφύγει εδώ και πέντε μήνες όταν κέρδιζαν τις αποφάσεις οι ιδιοκτήτες στις δικαστικές αίθουσες– και να μείνουν οι μαθητές στο σχολείο τους.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε έκπληξη και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι κάποιος από τα «ψηλά» πατώματα της κυβερνητικής ιεραρχίας τράβηξε το αυτί του δημάρχου Γιάννη Γκίκα ενώ ξαφνικά ενεργοποιήθηκε και η περιφέρεια Αττικής, που απέκτησε ρόλο και βρέθηκε λύση στο αδιέξοδο. Δεν είναι λίγοι όσοι επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή –όχι μόνο για το συγκεκριμένο αλλά και για τα υπόλοιπα χρονίζοντα προβλήματα σχολικής στέγης στο Αιγάλεω (διαβάστε σχετικά εδώ)– κατηγορώντας τη για ολιγωρία, δεδομένου ότι είχε ακόμη και κυβερνητική βοήθεια για επίλυση του προβλήματος στέγασης μετά τη σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη (σχετικά εδώ).

Θύελλα στο δημοτικό συμβούλιο

«Νύχτα της μεγάλης κωλοτούμπας» χαρακτήριζαν παριστάμενοι τη χθεσινοβραδινή επεισοδιακή με αντεγκλήσεις, έντονες αντιπαραθέσεις, φωνασκίες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω.

Ο δήμαρχος στην εισήγησή του πρότεινε ο δήμος να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου που στεγάζεται το 9ο δημοτικό σχολείο και να μην προχωρήσει η μετεγκατάστασή του στο 14ο δημοτικό. Η απόφαση που ελήφθη ήταν ομόφωνη! Εν συντομία, η κατάληξη ήταν την Παρασκευή οι μαθητές να μπουν κανονικά στο σχολείο, διότι χρειάζονται τρεις ημέρες για την κατάθεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Μέχρι τότε τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο.

Πάντως η αλλαγή ήταν θεαματική και υπάρχουν ορισμένοι που διατηρούν επιφυλάξεις για την εξέλιξη, καθώς νωρίς χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής σημείωσε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ότι συνομίλησε με τον δήμαρχο εκείνη την ημέρα λέγοντας πως ενημερώθηκε ότι θα δοθεί δύο εβδομάδες παράταση στην έξωση και θα γίνει συστέγαση των μαθητών στο 14ο δημοτικό που είναι έτοιμο από αύριο κιόλας ακόμη κι αν χρειαστεί, σε βάρδιες πρωί – απόγευμα. Το βράδυ ο ίδιος ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διέψευσε τον Αλ. Κοπτσή ισχυριζόμενος ότι δεν είχε συνομιλία και δεν τον έχει ενημερώσει…

Η κατάσταση στη συνεδρίαση ήταν τεταμένη και οι εντάσεις έφτασαν στο σημείο παριστάμενοι γονείς να ζητήσουν άμεσα παραιτήσεις για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί ενώ είναι ένα πρόβλημα γνωστό τουλάχιστον από το 2020. 

Το εξώδικο

Στην προαναφερόμενη εξώδικη διαμαρτυρία τους (είναι σε γνώση του documentonews.gr το περιεχόμενό της) οι κληρονόμοι της οικογένειας του διάσημου λαϊκού μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα, με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός τους, διαμαρτύρονται έντονα για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του δήμου απέναντί τους, καλούν τη δημοτική αρχή να μεταφέρει αμελλητί το 9ο δημοτικό σχολείο σε άλλο κτίριο και επίσης αμελλητί να παραδώσει τη χρήση του ακινήτου τους, ειδάλλως θα πράξουν τα νόμιμα κατά παντός υπευθύνου. Είχαν προειδοποιήσει.

Προφανώς οι ιδιοκτήτες δεν ξύπνησαν ένα πρωί ζητώντας να τους επιστραφεί εδώ και τώρα το κτίριο που νοικιάζουν στον δήμο. Στο εξώδικο αναλύεται λεπτομερώς το χρονικό της μίσθωσης, μιας και η ιστορία εκκινεί από τις 8.9.1979 και φτάνει ως το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση 4209/2022 του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η από 11.5.2022 αίτηση αναστολής του δήμου Αιγάλεω, το κτίριο πρέπει να επανέλθει στους ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι, όπως ισχυρίζονται στις νομικές ενέργειές τους και δεν έχουν διαψευσθεί, δεν έχουν λάβει από τον δήμο τα καταβληθέντα από κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών οφειλόμενα ενοίκια από τις 21.7.2020.

Τι κάνει ο δήμος Αιγάλεω;

Εδώ και μήνες, από τον Μάιο όταν κοινοποιήθηκε δικαστική απόφαση (βλ. σχετικό δημοσίευμα με τίτλο: «Ξεμένει από σχολεία το Αιγάλεω: Τρία σεισμόπληκτα συγκροτήματα και μία έξωση») έχει επισημανθεί από φορείς της πόλης και βουλευτές –έκαναν σχετικές ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή– το πρόβλημα να μείνουν χωρίς σχολική στέγη οι μαθητές του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω.

Η δημοτική αρχή προτίμησε να δράσει μόνη της, χωρίς να αναγγέλλει τις κινήσεις της. Ούτε τους γονείς των μαθητών δεν ενημέρωσε προκειμένου να αντιμετωπίσουν μαζί την κατάσταση – απεχθάνεται άλλωστε μετά βδελυγμίας τις δράσεις από τη βάση… Ο δήμαρχος ποτέ δεν καταδέχτηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα του Documento. 

Στο εξώδικο γίνεται αναφορά στις κινήσεις της δημοτικής αρχής, όπως τις έχουν πληροφορηθεί οι ιδιοκτήτες: υπήρχαν διαβεβαιώσεις από πλευράς δήμου Αιγάλεω ότι επρόκειτο να μεταστεγάσει το 9ο δημοτικό σχολείο στο κτίριο του 14ου δημοτικού. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι εγγραφές γίνονταν ήδη στο 14ο, ωστόσο δεν είναι σε γνώση τους ότι οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά πραγματοποιούνται σε ένα σχολείο και αφοούν τα όμορα σχολεία. Κατόπιν κατανέμονται οι μαθητές σε αυτά όσο το δυνατόν πιο δίκαια γίνεται.

Έτσι ο δήμος με την «αδράνειά» του είχε βρεθεί σε αδιέξοδο. Πέραν της συστέγασης –ήδη συστεγάζονται και άλλα σχολεία, τα σεισμόπληκτα από τον Ιούλιο του 2019– είχε και τη λύση της εξάντλησης των ένδικων μέσων. Κάποιοι φορείς πρότειναν την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου, μια πολύπλοκη νομική διαδικασία, την οποία τελικά επέλεξαν ομόφωνα, έχοντας πια τη στήριξη της πολιτείας.

Οι μαθητές και η συστέγαση

Το ζήτημα εν τούτοις παραμένει, μέχρι την οριστική επίλυση. Σχεδόν 200 μαθητές, μισοί από κάθε σχολείο, επρόκειτο να εγκατασταθούν στο 14ο δημοτικό σχολείο ως προσωρινή λύση. Ένα επίσης μικρό σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει διπλάσιο δυναμικό της σχολικής κοινότητας. Η συτέγαση προκαλεί προβλήματα και το πρωινό – απογευματινό ωράριο απορρίπτεται από πολλούς. Οι οικογένειες και των δύο σχολείων είχαν προετοιμαστεί για μια ανέφελη σχολική χρονιά, οι απογευματινές ώρες είχαν κλειστεί με φροντιστήρια ξένων γλωσσών και άλλες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η κανονικότητά τους διαταράχτηκε. 

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Η δημοτική αρχή του Αιγάλεω φρόντισε να φέρει την κατάσταση στο αδιέξοδο και να προτείνει λύσεις αναγκαστικά με την πλάτη στον τοίχο. Κι αυτό παρότι –μέχρι πριν από τη χθεσινοβραδινή λύση– τα αιτήματα των φορέων είχαν αγκαλιαστεί ομόφωνα από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της 6ης Σεπτεμβρίου:

«1. Εμμένει στις αρίθμ 167/2021 και 100/2022 αποφάσεις του ΔΣ και συγκεκριμένα:

Α. Να προχωρήσει σε διαδικασία χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας ως χώρο σχολείου.

Β. Την μη κατάργηση του σχολείου.

Γ. Αναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση, ότι θα αποτρέψει με κάθε δυνατό τρόπο την έξωση του 9ου Δημοτικού από το κτίριο που βρίσκεται τώρα.

  1. 2. Να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα (αναίρεση) για κάθε σχετική δικαστική απόφαση.
  2. 3. Να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που να σταματήσει τη διαδικασία έξωσης σε σχολεία.
  3. 4. Να προχωρήσει στη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, για εκπαιδευτικές ανάγκες».

Η Ένωση συλλόγων γονέων

Γονείς, μαθητές… ήρθαν αντιμέτωποι με το λουκέτο του σχολείου τους στις 3:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, όταν δικαστικοί επιμελητές ήρθαν να επιδώσουν την απόφαση έξωσης και να αλλάξουν κλειδαριά στο σχολείο. «Η απόγνωση, η οργή και η επιμονή μας, σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση στον χώρο που επί σειρά ετών στεγάζεται το σχολείο τους, απέτρεψε προσωρινά όμως την έξωση!» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω στις 6 Σεπτεμβρίου. 

Για την κατάσταση η Ένωση καταγγέλλει «την τραγική “αμέλεια” της διοίκησης του δήμου μας και όλων των αρμόδιων Αρχών» και ζητά η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «να μη συναινέσει στη μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο σχολείο, πόσο μάλλον στο κτίριο του 14ου δημοτικού σχολείου που δεν πληροί ακόμα και νομικά καμία προϋπόθεση για να φιλοξενήσει +90 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους στον χώρο που στεγάζεται, και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση εν τέλει και των δύο σχολείων!»

Ακατάλληλο κτίριο

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω σημείωσε ότι «η μόνη λύση πoυ υπάρχει είναι ο δήμος Αιγάλεω να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως σχολείου και να δεσμευτεί ότι με κάθε τρόπο και μέσο το 9ο Δ.Σ. δεν θα κλείσει».

Όσο για τον χώρο που εμφανίζεται ως προσωρινή λύση, σημειώνουν: «Οι εργασίες πoυ έχουν γίνει στο 14ο Δ.Σ για να “φιλοξενήσει” και τους μαθητές (γυψοσανίδες, “φυσαρμόνικες”) είναι παράνομες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των μαθητών. Δεν υπάρχει απόφαση ή άδεια από κανέναν αρμόδιο όργανο».

Η αρμοδιότητα

«Σας παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε άμεσα και εγγράφως την ακριβή νομοθεσία που ορίζει την αρμοδιότητα και ποιου οργάνου (Θεσμικού Φορέα / αρμόδιας Υπηρεσίας) σχετικά με τη στέγαση ή συγχώνευση δημοσίων σχολείων, όταν προκύπτει έξωση από μισθωμένο ιδιωτικό κτίριο που στεγάζεται δημόσιο δημοτικό σχολείο. Ποια αρμόδια αρχή υποδεικνύει και ποιες αρμόδιες αρχές αποφασίζουν και υπογράφουν τις αποφάσεις αυτές». Αυτό ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας στις 6 Σεπτεμβρίου η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω όταν διεφάνη το δυσεπίλυτο πρόβλημα της έξωσης. Η απάντηση στις 12 Σεπτεμβρίου με το υπ’ αριθμ. 9594 έγγραφο ήταν λιτή και διαφωτιστική: «Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον N.3852/2010, άρθρο 94, εδάφια 14 έως 16, αρμόδιος για την διευθέτηση των προβλημάτων, είναι ο εκάστοτε δήμος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για την υπόθεση έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι βουλευτές της Δυτικής Αθήνας Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Χαρά Καφαντάρη κατέθεσαν αναφορά ζητώντας επίλυση του προβλήματος από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αντί να συζητούμε για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της Παιδείας στον τόπο μας μιλάμε για συρρίκνωση, με σαφή ευθύνη όλων των διοικήσεων».

Το ΚΚΕ

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, ζητώντας να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποτραπούν οι εξώσεις των σχολείων και να προχωρήσει άμεσα η αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η βουλευτής Δυτικής Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά στους συναρμόδιους υπουργούς ζητώντας να προβούν στις ανάλογες ενέργειες ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα.

Documento Newsletter