Τελειώνει το 2023 και στον δήμο Αιγάλεω η απερχόμενη «γαλάζια» δημοτική αρχή σκέφτεται και λειτουργεί με όρους της δεκαετίας του 1970.
Σαν να θέλει να τιμωρήσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που δημοσιοποίησαν το σοβαρό περιστατικό με την πτώση του σοβά του ταβανιού στη σχολική αίθουσα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς είχαν μόλις αποχωρήσει οι μαθητές της Στ΄ τάξης, η διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Γκίκα το μεταστέγασε βάζοντάς το σε απογευματινή βάρδια.
Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 21.11.2023, ο δήμαρχος στους διευθυντές του 19ου δημοτικού σχολείου, που τον άκουσαν εμβρόντητοι: ένα σύγχρονο σχολείο χάνει επ’ αόριστον το κτίριό του για να συστεγαστεί στο παλιό, της δεκαετίας το 1960, κτίριο του 13ου δημοτικού σχολείου.
Άραγε πότε θα επιστρέψει το σχολείο στο κτίριό του δεδομένου ότι ανάλογες υποσχέσεις περί προσωρινής μεταστέγασης είχε ακούσει και η εκπαιδευτική κοινότητα των σεισμόπληκτων σχολείων, αλλά πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια και είναι ακόμη στον δρόμο. Άραγε γιατί ο δήμος δεν έλεγξε την κατάσταση στο κτίριο του 19ου δημοτικού πέρσι όταν έπεσαν σοβάδες του ταβανιού σε παρακείμενη αίθουσα και ζήτησε να σφραγιστεί; Τώρα όχι μόνο έπεσε το ταβάνι στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου αλλά έπεσε και σε αίθουσα του πρώτου ορόφου. Πόσες άλλες κακοτεχνίες έχει το κτίριο και γιατί δεν στεγανοποίησαν την οροφή οι εργασίες μόνωσης που έγιναν πέρσι από συνεργείο;
Παράλληλα το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών και η ίδια η μαθησιακή διαδικασία (πώς θα κάνουν μάθημα τα μικρά του δημοτικού μετά το φαγητό στις 2.00 το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα στις 7.00;).
Ένωση Γονέων: Θα αναλάβει επιτέλους ευθύνη ο απερχόμενος δήμαρχος;
Από πλευράς της η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κατάσταση που διαμορφώθηκε:
«Σε ένα δήμο που τα σχολικά κτήρια βρίσκονται στην κυριολεξία υπό κατάρρευση, χωρίς έργα και αποκαταστάσεις, χωρίς ελέγχους, οργάνωση και πρόληψη, οι “λύσεις” που δίνονται πάντα στο “γόνατο” και εκ των υστέρων ως προσωρινές, από τους διοικούντες, είναι πάντα εις βάρος της σχολικής κοινότητας, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της οικογενειακής ζωής μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.
Μεταστέγαση σε απογευματινή βάρδια αποφασίστηκε από τον Δήμαρχο Αιγάλεω και την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους μαθητές του 19ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, που την προηγούμενη εβδομάδα κατέρρευσε μέρος της οροφής σε σχολική αίθουσα (ενώ αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και ένα χρόνο πριν σε άλλη αίθουσα)
Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη για άλλη μια φορά η αναστάτωση και το αδιέξοδο στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι μιλάμε για μικρούς μαθητές δημοτικού, για εργαζόμενους γονείς για εκπαιδευτικούς που κι εκείνοι έχουν οικογένειες με ανάγκες.
Χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα σε χρόνο αόριστο, όσο διαρκέσουν οι εργασίες. Αλήθεια θα αναλάβει επιτέλους ευθύνη ο απερχόμενος Δήμαρχος για τη βλάβη που προκαλεί; Ποιος και πως θα διευθετήσει τις μύριες όσες δυσλειτουργίες που θα προκαλέσει η απογευματινή βάρδια; Θα αποζημιώσει κάποιος και ποιος τους γονείς και τους μαθητές;
Όμως και αλλού οι εξαγγελθείσες εργασίες δεν γίνονται ενώ τα χρόνια περνούν και για 5η σχολική χρονιά οι μαθητές των Σεισμόπληκτων σχολείων μας βρίσκονται “άστεγοι” σε επίσης προσωρινές λύσεις που έχουν βαλτώσει.
Όμως εργασίες επίσης δεν έγιναν για την συστέγαση του 9ου υπό έξωση δημοτικού σχολείου με το 14ο δημοτικό, που ακόμη, έναν χρόνο σχεδόν μετά την απόφαση δημάρχου και πρωτοβάθμιας για συστέγαση δεν υπάρχει ακόμη χαρτί καταλληλότητας από καμία Επιτροπή.
Οι γονείς του Αιγάλεω απαιτούμε άμεσα να δοθούν αξιόπιστες και λογικές λύσεις, αυτές που θα εφαρμόζαμε όλοι αν “καιγόταν” το σπίτι μας. Αλήθεια ο Δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται για κάτι καλύτερο; Αντί να πολλαπλασιάζει τα προβλήματα ας ασχοληθεί σοβαρά δίνοντας πραγματικές λύσεις».
Διαβάστε επίσης: Αιγάλεω: Αντιδράσεις, (μη) παραιτήσεις και… απευθείας αναθέσεις για το ταβάνι σχολικής αίθουσας που έπεσε
Αιγάλεω: Κατέρρευσε ταβάνι στο 19ο δημοτικό σχολείο – Από θαύμα γλίτωσαν μαθητές (Video & Photos)