Κυβέρνηση, δημοτική αρχή και ΝΔ μοιάζει να παίζουν καθυστερήσεις για να μη δοθεί λύση επιστροφής στο κτίριο μετά την έξωση
Σε όλη τη χώρα, τα σχολεία παγώνουν με τα παράθυρα ανοιχτά λόγω της Covid-19 ενώ το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο είναι ανοιχτό για θέρμανση μόλις δυο-τρεις ώρες το πρωί εξαιτίας της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους των καυσίμων. Στο Αιγάλεω όμως, όπως και στη Νέα Σμύρνη, έχουν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα πρόβλημα: το στεγαστικό.
Οι μαθητές από το 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω έχουν πεταχτεί έξω από το κτίριό του στα μέσα της χρονιάς, ο δήμαρχος επέβαλε συστέγαση, ενώ σύρθηκε σε συζήτηση με κυβερνητικούς παράγοντες (με αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα) προκειμένου να βρεθεί λύση επιστροφής, ομόφωνα αποφάσισαν να συνταχτεί τροπολογία και να επιστρέψει το σχολείο στο μέχρι τις γιορτές κτίριό του, ενώ ελήφθη και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου, με αίτημα να κατατεθεί μέχρι σήμερα, Δευτέρα 6.2.2023, η τροπολογία από τον Στ. Πέτσα και παράλληλα θα κλείσουν οι υπηρεσίες του δήμου στις 12 το μεσημέρι σήμερα και να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία με την εκπαιδευτική κοινότητα για αναγκαστική αποζημίωση-επίταξη του κτιρίου.
Μπήκαμε στην τρίτη εβδομάδα και τίποτα δεν έχει γίνει. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, την περασμένη Πέμπτη, 2.2.2023. ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη ότι θα στείλει «αύριο» (!) στο υπουργείο Εσωτερικών το κείμενο της τροπολογίας, κι ενώ είχαν περάσει 13 μέρες από την υπόσχεση Πέτσα για άμεση νομοθετική ρύθμιση.
Αδιαφορία, ανικανότητα ή μεθόδευση; Είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου που στέγαζε μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2023 το 9ο δημοτικό σχολείο έχουν ξηλώσει τα κουφώματα και το διασκευάζουν σε κάτι καινούργιο. Φήμες κάνουν λόγο νέο εκπαιδευτικό project ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με πρωτεργάτη τον φημολογούμενο νέο επενδυτή παρακείμενου εκπαιδευτηρίου.
Οι εργασίες προχωρούν και όλοι οι μαθητές δεν είναι ακόμη μέσα στις τάξεις. Η λύση της συστέγασης στο 14ο δημοτικό σχολείο που προώθησε ο δήμαρχος Γ. Γκίκας είναι στον αέρα καθώς δεν έχει καταθέσει στο υπουργεἰο Παιδείας υπογεγραμμένα (τα κατέθεσε χωρίς υπογραφές) τα έγγραφα για την καταλληλότητα ενός σχολείου το οποίο θα στεγάσει –όπως καταγγέλλεται, δεν έχουν συνεδριάσει ούτε οι γνωμοδοτικές επιτροπές για τη συστέγαση– σχεδόν 200 μαθητές, σε αίθουσες-κλουβιά, μικρό προαύλιο και ελάχιστες τουαλέτες για τη δύναμη των δύο σχολείων.
Μάλιστα. ο Κρ. Αρσένης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λύση στο 14ο· λύση είναι το 9ο. Δεν υπάρχει άλλη λύση» καθώς αν κριθεί ακατάλληλο το 14ο δημοτικό για τη συστέγαση των δύο σχολείων, θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρδιες πρωί – απόγευμα διαταράσσοντας έτσι μέσα στη σχολική χρονιά το πρόγραμμά τους σε δραστηριότητες και θεραπείες, ενώ και οι εργαζόμενοι γονείς θα βρεθούν προ σημαντικού προβλήματος.
Κρ. Αρσένης: «Υπάρχουν όλες οι νομικές διαδικασίες και οι πολιτικές δεσμεύσεις»
Κι αυτό είναι μόλις ένα δείγμα της στάσης που τηρεί ο δήμαρχος και έχει καταγγελθεί από πολλούς.
Μιλώντας στο documentonews.gr ο Κρ. Αρσένης δήλωσε: «Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι η επίταξη του σχολικού κτιρίου προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του μέχρι να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση. Δυστυχώς φοβόμαστε ότι τόσο ο δήμος όσο και η κυβέρνηση προχωρούν σε διαρκή καθυστέρηση της επίλυσης του ζητήματος με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις εκλογές και τελικά το σχολείο να χαθεί, παρόλο που υπάρχουν όλες οι νομικές διαδικασίες και έχουν γίνει όλες οι πολιτικές δεσμεύσεις για άμεση επίλυση. Δεν θα τους περάσει όμως. Η κοινωνία του Αιγάλεω, της δυτικής Αθήνας είναι σε αναβρασμό. Θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, θα συνεχίσει την πίεση στη Βουλή μέχρι να γίνει η επίταξη του σχολικού κτιρίου, να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση και για πάντα αυτό το σχολείο, το 9ο δημοτικό Αιγάλεω, να παραμείνει στη γειτονιά τους, να παραμείνει στους μαθητές του».
Η Κεραμέως προκλητικά περιοδεύει
Η κυβέρνηση φαίνεται να κωφεύει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως περιόδευσε σε σχολική δομή στο Αιγάλεω (έχει προηγηθεί τον Απρίλιο του 2021 η επίσκεψη στο 5ο λύκειο). Σχεδόν ενάμισι χιλιόμετρο μακρύτερα απέχουν τα δύο επίμαχα κτίρια που στεγάζουν το 9ο και το 14ο δημοτικά σχολεία από το δημόσιο ΙΕΚ που επισκέφτηκε η υπουργός την περασμένη Παρασκευή, 3.2.2023. Όπως σχολιάζουν στο Αιγάλεω, είναι αδιανόητο η Ν. Κεραμέως να μη γνωρίζει τις συνθήκες στα 9ο και 14ο δημοτικά τα οποία σίγουρα δεν είναι τα σχολεία που έχει στο σχέδιο του υπουργείου για τον 21ο αιώνα, καθώς οι συνθήκες θυμίζουν τουλάχιστον δεκαετία 1970. Άλλωστε η υπουργός δεν έχει περάσει από το δημόσιο σχολείο για να έχει ευαισθησίες.
«Φταίει ο δήμαρχος»
Στους διαδρόμους του υπουργείου Παιδείας οι κυβερνητικοί παράγοντες συζητούν το ζήτημα και επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στον δήμαρχο Γ. Γκίκα, ο οποίος έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ.
Προκειμένου να αποφευχθεί κάποιος αρνητικός αντίκτυπος στην προεκλογική περίοδο η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης έχουν σκύψει στο πρόβλημα και συνεχίζουν να δίνουν υποσχέσεις.
Τελευταία, παράγοντες της κυβέρνησης και της Βουλής υποσχέθηκαν ότι η τροπολογία θα ενταχτεί σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σε τρεις εβδομάδες. Παραμένει το ερώτημα αν η χρονοτριβή αυτή έχει βάση υπεκφυγής, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει θέσει ως κανονικότητα την κατάθεση τροπολογιών μόνο σε σχετικά νομοσχέδια των υπουργείων που τις αφορούν, ενώ παράλληλα ο χρόνος μέχρι τη διάλυση της Βουλής εν όψει εκλογών είναι ασφυκτικά στενός.
«Φταίνε όλοι», η νέα γραμμή του δημάρχου
Μπροστά σε αυτή την ακινησία του δημάρχου, η εκπαιδευτική κοινότητα του Αιγάλεω και αρκετοί κάτοικοι έχουν εξαγριωθεί. Με στόχο να αλλάξει το κλίμα και να επιβάλει το δικό του αφήγημα, ο δήμαρχος ρίχνει στο επικοινωνιακό πεδίο την ατζέντα «όλοι φταίνε».
Μαζί με τον πρώην δήμαρχο και κατά δήλωσή του υποψήφιο βουλευτή Δημήτρη Καλογερόπουλο μίλησαν για ευθύνες όλων των δημοτικών παρατάξεων που διοίκησαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και απλώς έφτασε το πρόβλημα στο αποκορύφωμα λόγω των ενεργειών των προηγούμενων. «Αυτή η επίσχεση του σχολείου έπρεπε να γίνει τώρα; Δεν μπορούσε να γίνει πριν ένα χρόνο;» αναρωτήθηκε ο πρώην δήμαρχος ρίχνοντας ευθύνες στον Δ. Μπίρμπα και συμπλήρωσε: «Κερδίσαν το δικαστήριο οι άνθρωποι. Δικό τους είναι, ό,τι γουστάρουν κάνουνε».
Αποφεύγει η ΝΔ φυσικά να απολογηθεί για το ότι ήταν ο δήμαρχος Γκίκας που δεν κατέβαλε τα ενοίκια και ώθησε τους ιδιοκτήτες στα δικαστήρια και προέκυψε μια «βολική» έξωση. Ακόμη κι αν επιμένει ότι δεν έδωσε λύση με νέο συμβόλαιο ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας και αντιτείνει ότι ήταν εκείνος που έριξε την ιδέα να καταθέσουν αγωγή οι ιδιοκτήτες, ο δήμαρχος άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην έξωση, δεν ενημέρωσε για τη δικαστική οδό, εκπροσωπήθηκε, όπως καταγγέλλεται, από τον ασκούμενο συνεργάτη του νομικού συμβούλου του δήμου Αιγάλεω στις δίκες και πλέον κωλυσιεργεί.
«Το σχολείο χάθηκε»;
Το τραγικό, και δείγμα των προθέσεων και των σκέψεων της ΝΔ, είναι ότι στην κοπή της πίτας της δημοτικής παράταξής του τόσο ο δήμαρχος Γ. Γκίκας όσο και ο πρώην δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος εμφανίστηκαν να έχουν ξεγράψει το κτίριο για το 9ο δημοτικό σχολείο και να ανοίγουν τον δρόμο της συγχώνευσης πλέον από τη νέα σχολική χρονιά.
Ποια είναι τα συμφέροντα που διακυβεύονται; Τι συζήτησαν με τον Στέλιο Πέτσα οι ιδιοκτήτες αμέσως μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, την αντιπολίτευση, βουλευτές και τους φορείς; Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. είχε άνωθεν εντολή από τον αττικάρχη να μην επανέλθει στο κτίριο σε κλήση του Κρ. Αρσένη, όπως αναφέρει και ο βουλευτής; Γιατί επέμενε ο δήμαρχος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ξαφνικά βρέθηκε στη σύσκεψη με τον υπουργό Πέτσα; Γιατί δεν μπλοκάρει το γκρέμισμα του σχολικού κτιρίου και γιατί δεν δίνει έγκαιρα και σωστά τα έγγραφα ο δήμαρχος; Τόσο πολύ είναι σίγουρος για την επανεκλογή του ή, αντίθετα, θεωρεί ότι είναι «καμένο χαρτί» και καλύπτει συγκεκριμένες κινήσεις κόντρα στο δημόσιο συμφέρον;
Η δυτική Αθήνα τραυματίζεται και πισωγυρίζει
Πέρα από το 9ο δημοτικό σχολείο, στον δήμο Αιγάλεω υπάρχουν ακόμη προβλήματα συστέγασης –ήταν προσωρινή λύση!– για τέσσερα σεισμόπληκτα σχολεία από τον Ιούλιο του 2019.
Σε ένα από αυτά, υπάρχει καταγγελία γονιών, η οποία μεταφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής από την πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω Βιργινία Γεωργοπάνου, για τον τραυματισμό μαθητή της α΄ δημοτικού στο προαύλιο του 11ου δημοτικού σχολείου. Εκεί που οι σωληνώσεις χάσκουν και παρά τις επισημάνσεις της διευθύντριας η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα, όπως και στα υπόλοιπα σεισμόπληκτα τα οποία υποτίθεται ότι είναι εργοτάξια, όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι γονέων των μαθητών τους.
Στον μικρό που έπεσε στον υποτιθέμενο προαύλιο χώρο τοποθετήθηκαν οκτώ ράμματα στο τραύμα, αλλά η πληγή των χρονιζόντων προβλημάτων στη δυτική Αττική δεν λέει να κλείσει. Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως πέρασε από το προαύλιο αυτό για να κάνει επίσκεψη στο ΔΙΕΚ την περασμένη Παρασκευή, αλλά προφανώς θεώρησε ότι αυτή η κατάσταση αξίζει στη δυτική Αθήνα. Μια κατάσταση που θυμίζει εγκατάλειψη και δείχνει επιστροφή στη δεκαετία του 1970, με τα πολυπληθή τμήματα, τις πρωινές – απογευματινές βάρδιες, την έλλειψη βιβλιοθηκών, αιθουσών φυσικής -χημείας κ.λπ.
Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης και των παραγόντων της για την περιοχή αυτή, στην οποία κατοικούν και μεσαία στρώματα. Οι υποσχέσεις που δίνονται και δεν τηρούνται είναι βέβαια εγγενές πρόβλημα για τα κεντρικά πολιτικά θέματα σε αυτή την κυβέρνηση· στο Αιγάλεω θα κολλούσαν;