Αιγάλεω: Πέτσας και κυβέρνηση εμπαίζουν τους γονείς για την έξωση στο 9ο δημοτικό σχολείο

Εμπαιγμός χωρίς όρια για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω. Τα παιδιά έχουν αποχωριστεί το σχολείο τους, δεν έχουν μπει ακόμη σε σχολική αίθουσα, η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Γ΄ Αθήνας βγάζει οδηγίες για τηλεκπαίδευση και οι ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχολείου συνεχίζουν να το ξηλώνουν σαν να μην τρέχει τίποτα. Η δημοτική αρχή του Γιάννη Γκίκα σφυρίζει αδιάφορα μπροστά σε αυτό το θέαμα παρόλο που είχε συρθεί σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα την περασμένη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του Στ. Πέτσα και της παρούσας υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρίας Συρεγγέλα, είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση η οποία να προβλέπει την αναγκαστική επίταξη (απαλλοτρίωση) και την αποζημίωση των ιδιοκτητών και να επιστρέψει η ομαλότητα στο δημοτικό σχολείο που διαταράχτηκε με την έξωση μεσούσης της σχολικής χρονιάς.

Τίποτα δεν έχει γίνει. Απλώς ηρέμησαν την εξαγριωμένη σχολική κοινότητα και το σχολείο καταστρέφεται μέρα με τη μέρα. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν συμβολικά με κεριά χθες, Τρίτη, 24.1.2023, το βράδυ έξω από το σχολικό κτίριο, προσδοκώντας με τον τρόπο τους την ανάσταση της ομαλότητας.

Αποψίλωση του κτιρίου

Με ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο από μεταφορά αντικειμένων του σχολικού κτιρίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ρήγμα στα Δυτικά» Παντελής Βαϊνάς έδωσε χθες, Τρίτη, την εικόνα διάλυσης του σχολείου: «Θαυμάστε τη διάλυση ενός σχολείου… Σημερινή εικόνα απ’ τη συνέχιση της διάλυσης του 9ου δημοτικού απ’ τους “ιδιοκτήτες”.

Το υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί την επίταξη.

Ο δήμαρχος Γκικας αδιαφορεί για τη διάλυση του σχολείου. Ήταν που νίκησε αυτός.

Το υπουργείο Παιδείας και η πρωτοβάθμια δίνουν εντολές για τηλεκπαίδευση.

Όμως τα σχολεία τα κρατάνε κλειστά γονείς και εκπαιδευτικοί και τους δηλώνουμε ότι δεν θα τους περάσει.

Α κάτι ακόμα, ο αντιδήμαρχος Μανδρος που προσκύνησε το κουφάρι του τέως περιμένει να γίνει κουφάρι και το σχολείο για να εμφανιστεί;»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Άλλη πρόταση για το Αιγάλεω» Κωνσταντίνος Σάμιος έθεσε ζήτημα για τη στάση του δημάρχου: «Όταν θα φέρουν μπουλντόζες για να το γκρεμίσουν τελείως οι ιδιοκτήτες του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, θα είναι αργά για την επίταξη που όλο την περιμένουμε κι όλο αργεί χαρακτηριστικά. Σήμερα κι άλλα αντικείμενα μεταφέρθηκαν, ερήμην της άφαντης δημοτικής αρχής. Και η ντροπή ντρέπεται σ’ αυτήν την πόλη. Έλεος πια…»

Το βράδυ της Τρίτης ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω» Δημήτρης Μπίρμπας είχε εμφανιστεί σε εκπομπή του σταθμού Kontra 24 συζητώντας για το 9ο δημοτικό σχολείο και ζήτησε να κατατεθεί άμεσα η υπεσχημένη νομοθετική τακτοποίηση.

Κρ. Αρσένης: Να κάνει μήνυση ο δήμαρχος

Νωρίς την Τετάρτη, κι ενώ στη Νέα Σμύρνη πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για απειλή έξωσης η σχολική κοινότητα σχολικού κτιρίου της «Εστίας», ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης δημοσιοποιώντας την ίδια φωτογραφία-πειστήριο σημείωσε:

«Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για επίταξη του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω συνεχίζεται η αποψίλωση του κτιρίου.

Ενώ τα πράγματα των παιδιών είναι ακόμα μέσα στο σχολείο είδαμε σήμερα ιδιοκτήτες να βρίσκονται έξω από χώρο του σχολείου και εργάτες να μετακινούν πράγματα. Απαγορεύεται να γίνονται εργασίες ενώ τα πράγματα των παιδιών είναι ακόμα μέσα.

Την προηγούμενη φορά που κάλεσα την αστυνομία, με εντολή του διοικητή Αττικής της ΕΛ.ΑΣ αποχώρησαν οι αστυνομικοί που είχαν προσέλθει και μου μεταφέρθηκε πως θα πρέπει να κάνουμε μήνυση.

Κάλεσα τότε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο και του ζήτησα να υποβάλει τη μήνυση ως αυτός που τεκμηριώνει έννομο συμφέρον.

Ξανακαλώ αυτή τη στιγμή δημόσια τον κ. Γκίκα, τον δήμαρχο του Αιγάλεω να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

Είναι προφανές ότι υπάρχει κάλυψη από την ηγεσία της αστυνομίας και άρα θα πρέπει η δημοτική διοίκηση να σταθεί αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει αυτό που μόνο η ίδια μπορεί για να προστατέψει την περιουσία των παιδιών και το σχολείο που η ίδια όπως μας λέει έχει βάλει σε διαδικασία απαλλοτρίωσης και η κυβέρνηση πλέον δεσμεύτηκε να επιτάξει.

Ταυτόχρονα τηλεφώνησα στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα υπενθυμίζοντάς του τη δέσμευσή του απέναντί μου στην ολομέλεια της Βουλής, να φέρει άμεσα την τροπολογία για την επίταξη.

Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι θα κερδίσουν στις καθυστερήσεις αλλά εμείς δεν θα παραδώσουμε τα όπλα μέχρι να είναι τα παιδιά αυτά που θα κερδίσουν, οι γονείς και η γειτονιά, που δικαιούται το σχολείο της».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ

Προ πέντε ημερών, την περασμένη Παρασκευή, έναν μίνι απολογισμό των εξελίξεων μέχρι τη σημερινή απέραντη αδιαφορία της πολιτείας ακόμη και έναντι των υποσχέσεών της έδωσε ο πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι) Θοδωρής Κατσωνόπουλος:

«Δεκάδες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμο και αρμόδια υπουργεία, δεκάδες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων, υπομνήματα και επιστολές προς τις αρμόδιες αρχές και ένα σωρό δράσεις για το αυτονόητο, ασφαλή και αξιοπρεπή στέγη για όλα τα παιδιά.

Η ΕΛΜΕ μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους του Αιγάλεω ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και του αγώνα για ασφαλή σχολεία.

Φτάσαμε στο σήμερα, στην άμεση συνάντηση της δημοτικής επιτροπής «με πρωτοβουλία του δημάρχου Γκίκα», στην επίλυση, με θετική εισήγηση στην κυβέρνηση για επίταξη του σχολείου, από τον αναπληρωτή υπουργό Πετσα (20.01.2023), αφού όμως είχαν απορριφθεί όλες οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να σωθούν τουλάχιστον ως το τέλος της χρονιάς τα υπό έξωση σχολεία (κυβερνητική ευθύνη) κι αφού οι χειρισμοί και αδιανόητη κωλυσιεργία από μεριάς του δήμου είχαν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Αποδέκτες των πολιτικών αυτών, τα παιδιά.

Και φυσικά μην παραβλέπουμε τα τεράστια παιδαγωγικά κενά λόγω των πολλών χαμένων ωρών κι όλες τις επιπτώσεις της στέγασης, στοιβάγματος των παιδιών σε ακατάλληλους χώρους, παιδιών ήδη επιβαρημένων ψυχοσυναισθηματικά, κοινωνικά από την πανδημία-καραντίνα.

Μέρα νίκης λοιπόν η σημερινή, νίκης του κινήματος, έστω κι αν στη σημερινή συνάντηση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών (δεν κλήθηκαν από τον δήμο), όμως και μέρα ντροπής και αυτοκριτικής για κάποιους “υπεύθυνους”».

Και ο εμπαιγμός των κυβερνητικών συνεχίζεται…

Διαβάστε επίσης: