Αιγαίο: Ιταλικό πλοίο ποντίζει καλώδια οπτικών ινών – Επιτήρηση από ελληνικά και τουρκικά πλοία

Αιγαίο: Ιταλικό πλοίο ποντίζει καλώδια οπτικών ινών – Επιτήρηση από ελληνικά και τουρκικά πλοία
Φωτογραφία: Χ

Υπό επιτήρηση μονάδων τόσο του ελληνικού όσο και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται το ιταλικό πλοίο «Teliri», το οποίο πραγματοποιεί εργασίες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, την Τρίτη 2/7, το πλοίο βρισκόταν αρκετές δεκάδες μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου, ενώ εντός των επομένων 24ώρων αναμένεται να πλεύσει και προς την περιοχή που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δηλαδή στα νότια της Ρόδου και δυτικότερα.

Οι τουρκικές κορβέτες του τουρκικού ναυτικού «Bartin» και «Bozcaada» παρακολουθούν το ιταλικό πλοίο, ενώ μόλις πέρασε από την κυπριακή ΑΟΖ εντός της περιοχής δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, έπλευσε και η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «Γρηγορόπουλος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις της Τουρκίας, καθώς το ερώτημα είναι αν η τουρκική κορβέτα θα αποχωρήσει όταν οι δραστηριότητες συνεχιστούν στην οριοθετημένη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία ακύρωνε στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει αρμοδίως τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του «Teliri» για λογαριασμό της εταιρείας Elettra Tlc SpA.

Σημειώνεται, πως ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. είχε εκδώσει προ ημερών NAVTEX με το πρόγραμμα εργασιών πόντισης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από το «Teliri» για την περίοδο μεταξύ 29 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική δραστηριότητα στα ελληνικά νερά.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία απαντά στον Τραμπ πως δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία και να εκχωρήσει εδάφη

Γαλλία – Εκλογές: Οι αντίπαλοι ενώνονται κατά της ακροδεξιάς της Λεπέν

Η «βασίλισσα της γαλλικής ποπ» καλεί να καταψηφιστεί η ακροδεξιά – «Γνωρίζω τι θα πει ρατσισμός»

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν στη Χάιφα

Τα WikiLeaks που αποκάλυψαν την υποτελή Ελλάδα – Ο Ασάνζ άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter